Publicat la: 
6/04/2015

10 alimente care reduc riscul aparitiei maladiei Alzheimer

Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com

Legumele cu frunze verzi, vinul, nucile, pestele si uleiul de masline se numara printre alimentele care injumatatesc riscul de instalare a maladiei Alzheimer, incetinind procesul de degenerare a creierului, noteaza Mediafax.

O noua dieta creata de specialistii in sanatatea creierului poate scadea cu peste 50% riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui nou studiu. Specialistii spun ca aceasta dieta are efecte benefice chiar si daca nu este urmata cu meticulozitate.

Dieta include trei portii de cereale integrale consumate zilnic, alaturi de o salata si o portie de legume, ulei de masline si un pahar cu vin.

Potrivit noului studiu, realizat de cercetatorii de la Rush University Medical Centre din Chicago, persoanele care au urmat strict aceasta dieta au prezentat cu 53% mai putine riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer, iar cei care nu au respectat-o in totalitate au prezentat cu 35% mai putine riscuri de a se imbolnavi.

Lista celor zece alimente care protejeaza creierul: legume cu frunze verzi, alte legume, nuci, fructe de padure, leguminoase (fasole, naut etc.), cereale integrale, peste, pui, ulei de masline, vin.

De asemenea, topul alimentelor care afecteaza sanatatea creierului este format din carne rosie, unt si margarina, branza, produse de patiserie si dulciuri, alimente prajite si de tip fast-food.

Gustarile ar trebui sa se bazeze pe nuci si seminte, leguminoasele ar trebui servite o data la doua zile, carnea de pui si fructele de padure - de cel putin doua ori pe saptamana, iar pestele - cel putin o data pe saptamana.

Untul si margarina nu ar trebui sa depaseasca o lingura pe zi, branza, produsele de patiserie, dulciurile, carnea rosie si alimentele prajite/ fast-food - mai putin de o data pe saptamana.

Studiul a fost finantat de National Institute on Aging din SUA.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic primar
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...

Articole similare

Romanii isi doresc servicii medicale mai bune fara sa plateasca ceva in plus, conform unui studiu efectuat la inceputul lunii februarie 2013 si prezentat in cadrul Forumului de Sanatate organizat la Bucuresti de catre Institutul Aspen Romania. In ultimii doi ani 67% au beneficiat de servicii medicale la privat, insa 73% nu intentioneaza sa cumpere...
1. Lipsa de energie Oboseala este un efect comun al nivelului scazut de testosteron. Este posibil sa simtiti ca nu mai aveti energia pe care o aveati inainte sau va veti simti extrem de obosit. Bineinteles, exista multi alti factori care va pot afecta energia (procesul de imbatranire sau depresia). Un somn lung si sanatos poate fi suficient...
O comunicare buna intre medic si pacient nu creste doar nivelul de satisfactie al pacientului in ceea ce priveste actul medical, dar influenteaza si o serie de indicatori ai starii de sanatate printre care durerile cronice de cap si nivelul de zahar din sange in cazul persoanelor cu diabet. Exista insa momente cand pacientul se simte intimidat...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress Punerea diagnosticului de dementa reprezinta un moment dificil pentru persoana si pentru familia ei. Reactiile emotionale pot fi diferite. Tristetea, teama, iritarea sunt resimtite adeseori. Uneori poate fi ca un soc. Alteori este linistea dupa furtuna de...
Dr. Nicoleta Vladescu in studioul HotNews.ro In ce consta screening-ul ginecologic? Ce analize ginecologice trebuie facute anual sau mai des, in functie de varsta, sarcina sau alti factori? Cand este recomandat? Ce afectiuni pot fi prevenite prin controlul periodic anual? Cum se pregatesc femeile pentru un control ginecologic complet? Dr....