Publicat la: 
10/10/2014

Cercetatorii americani au identificat o noua categorie de acizi grasi produsi de corpul uman care au efecte protectoare contra diabetului, iar aceasta descoperire ar putea duce la obtinerea unor noi tratamente. Autorii studiului au constatat ca, dupa ce au injectat acest nou tip de lipide in organismul unor soareci modificati genetic pentru a dezvolta o forma echivalenta a diabetului adult (de tip 2) uman, rozatoarele au prezentat o scadere considerabila a glicemiei, noteaza Mediafax.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca persoanele care au in organism concentratii foarte mici de acesti acizi grasi prezinta un risc foarte mare de diabet.

Ei au mai facut o constatare: concentratiile de aceste lipide erau ridicate la soarecii rezistenti la diabet.

Toate aceste lucruri sugereaza ca lipidele in cauza ar putea fi utilizate in scop terapeutic contra diabetului, afirma oamenii de stiinta de la Institutul Salk, din orasul californian La Jolia, si cei de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), din Boston, autorii acestui studiu.

"Concentratiile ridicate de aceste lipide par a fi asociate cu o serie de efecte benefice atat la soareci, cat si la oameni", a declarat Barbar Kahn, decan adjunct la facultatea de medicina din cadrul BIDMC, coordonator principal al studiului, publicat joi in editia online a revistei Cell.

"Bazandu-ne pe biologia lor, putem sa adaugam aceste lipide pe lista scurta a celor bune", a subliniat Alan Saghatelian, profesor de biologie la Institutul Salk, unul dintre cercetatorii principali implicati in acest studiu.

"Acesti acizi grasi sunt uimitori, pentru ca ei pot sa reduca si inflamatiile, fapt care ne face sa credem ca, in afara de diabet, am putea sa descoperim noi posibilitati de folosire a acestor molecule pentru a combate inflamatiile cronice, precum cele generate de maladia Chron si artrita", a adaugat el.

Lipidele precum colesterolul rau sunt asociate, atunci cand exista in exces, cu maladiile cardiovasculare. In ultimii anii, oamenii de stiinta au descoperit ca anumite lipide sunt bune pentru sanatate, precum omega-3, care se afla in uleiul de peste si in grasimile vegetale.

Noua categorie de lipide (FAHFA) nu a fost pana acum identificata in celule si tesuturi, pentru ca exista in concentratii foarte scazute, fapt care o face sa fie greu de detectat.

A.C.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Ce spun genele despre noi / Foto: Captura Vimeo.com Dam vina pe gene pentru multe dintre problemele noastre, chiar si atunci cand cauzele sunt poate altele. Vorbim despre profilul nostru genetic cum vorbim despre temperament - este acea parte din noi care ne influenteaza si determina viata. Ani de cercetari au transformat banuielile in...
Pacientii romani cu diabet vor invata sa-si gestioneze boala in cadrul unui program de educatie practica, dezvoltat de universitatea americana Stanford. Programul, disponibil acum si in Romania, este promovat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in parteneriat cu Advancing Diabetes Care, Bristol-Myers Squibb si AstraZeneca...
Cum arata pestele proaspat?/ Foto: MedLive Desi este o sursa demna de pretuit pentru acizii grasi omega 3, vitamina D, seleniu, pentru proteine si pentru grasimile saturate putine pe care le contine, pestele poate fi adesea contaminat sau stricat. Iata cateva recomandari despre caracteristicile fiecaruia si despre cum il cumparam....
Persoanele diagnosticate cu diabet la varsta mijlocie prezinta un risc mult mai mare de a suferi de probleme cognitive pe parcursul urmatorilor 20 de ani de viata, comparativ cu cele a caror glicemie este normala, potrivit unui studiu publicat recent, citat de Mediafax. Cercetatori de la facultatea de sanatate publica a Universitatii Johns...
Bauturile alcoolice, consumate morderat, tin diabetul departe / Foto: FreeDigitalPhotos Adultii sanatosi care consuma unu doua pahare cu bauturi alcoolice pe zi sunt mai putin predispusi sa dezvolte o forma de diabet decat cei care nu beau alcool deloc, arata un studiu olandez citat de Reuters. Cercetarea a fost efectuata de specialistii de la...