Publicat la: 
19/03/2012

4 modalitati prin care ingineria umana poate combate schimbarile climatice: pastila anti-carne, oameni scunzi, produse farmaceutice pentru altruism, empatie si imbunatatirea capacitatilor cognitive

Matthew Liao, profesor de Bio-etica la Universitatea din New York, a starnit controverse cu o lucrare viitoare care va fi publicata in Ethics, Policy and the Environment, care exploreaza modificarea biomedicala la oameni pentru a combate schimbarile climatice. De exemplu, Liao sugereaza ca oamenii ar putea sa ia pastile care sa le provoace o greata usoara pentru a scapa de apetitul pentru carne rosie. Acest lucru ar avea un efect de atenuare a schimbarilor climatice, argumenteaza el.

Ce s-ar intampla daca consumul de carne ar fi redus? Liao sustine ca, chiar si o reducere minora ar avea un impact major si modul prin care se poate realiza acest lucru este ingineria umana. In timp ce stimulente sociale si culturale nu au reusit sa produca rezultatele necesare in comportamentul uman, ce s-ar intampla daca am controla apetitul nostru de carne prin declansarea reactiilor de greata? Sau daca introducem o "intoleranta usoara" pentru ca sistemul imunitar sa respinga produsele alimentare care sunt daunatoare mediului inconjurator?

Liao sugereaza ca o astfel de intoleranta ar putea fi creata farmaceutic: dependentii de carne ar purta un plasture cu carne la fel cum fumatorii poarta plasturii cu nicotina.

Oameni mai mici: persoane mai mici inseamna o amprenta ecologica redusa. Oamenii scunzi mananca mai putin si necesita mai putin combustibil decat oamenii inalti. Liao propune reducerea inaltimii medii a barbatilor cu 23%, iar la femei cu 25%. Cum? Prin utilizarea de screening genetic pentru a selecta copii mai scunzi.

Scaderea natalitatii prin imbunatatire cognitiva: Constatand o corelatie intre capacitatea cognitiva scazuta si nasterea timpurie, Liao sugereaza ca ar trebui imbunatatite capacitatile cognitive ale populatiei. El nu spune in mod explicit modul in care acest lucru s-ar putea realiza. Chiar daca cunoasterea nu este o cauza directa a ratei natalitatii, Liao spune ca o cunoastere imbunatatita a populatiei ar putea duce la o crestere a educatiei, care se coreleaza cu o rata scazuta a natalitatii.

Produse farmaceutice pentru altruism si empatie: Ce s-ar intampla daca am putea lua o pastila care ne-ar face mai atenti la oamenii de langa noi? Liao crede ca, daca am putea spori sentimentul nostru innascut de empatie umana, atunci indivizii ar fi mai inclinati sa lucreze spre binele comun si, astfel, mult mai probabil sa faca sacrificii pentru beneficiul tuturor. Pe scurt, daca ne-ar pasa mai mult de ceilalti oameni, ne-ar pasa mai mult si de mediul inconjurator.

De ce inginerie umana?

Liao pune in contrast ingineria umana cu geoingineria, care implica "manipulari ale mediului inconjurator la scara larga: reimpadurire si fertilizarea oceanelor cu fier pentru a spori rezervoarele de carbon." Modificarea oamenilor, spre deosebire de cea a mediului inconjurator, este mai putin riscanta, sustine Liao.

Taguri Medlife: 
Comentarii

Pai dupa cum a ajuns tineretul in ziua de azi, mai ales in America, care-si petrece o mare parte din viata la sala de forta, mananca numai carne de prima calitate si pe deasupra mai iau si tot felul de suplimente nutritive, fara a avea nici o justificare decat narcisismul, normal sa existe si astfel de contra-reactii.
De ceva vreme biserica catolica a renuntat aproape de tot la restrictiile culinare. Insa pe masura ce biserica si-a abandonat practicile traditionale in valul de liberalizare de dupa Vatican II, cultura populara le-a reinstaurat in felurite forme. Auzi acum sloganuri de genul "Meatless Monday" sau actiuni de genul "Fast-a-thon", de parca sunt ceva noi inventii.
Nu trebuie nici o revolutie, trebuie doar sa ne intoarcem la intelepciunea din vechime. Daca s-ar posti dupa canoanele bisreicii ortodoxe, mai bine de jumatate din an nu am manca produse animaliere, si ne-am bucura mai mult de ele in zilele de sarbatoare.
Teologul italian Luigi Giussani spunea: "Oamenii incearca tot timpul sa evadeze din intunericul exterior si interior, visand sisteme atat de perfecte incat nimeni nu ar mai trebui sa fie bun; incat tot binele ar veni din structura. Abolirea responsabilitatii persoanei: definitia epocii noastre". Pilula pentru altruism este exemplul perfect.

Hmm.., imi place mai mult varianta lui Hawkins, cea cu omenirea trebuie sa colonizeze sistemul solar cat mai repede.

cu pastila de cianura ati incercat? merge sigur...

Adevarat Elena Ceausescu era Prof. Dr. Ing. si Academician .....

Alte articoleVezi toate articolele

1. Cresterile de temperatura pot stresa celulele. Daca organismul le incalzeste cu doar 3 sau 4 grade, proteinele acestora incep sa se destrame si nu mai functioneaza. Daca se dezleaga prea mult,...
Fumatul duce la "degradarea" creierului prin afectarea capacitatii de memorie, invatare si argumentare, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la King's College din Londra, la care...