Publicat la: 
29/05/2012

Majoritatea romanilor (64%) si-au mentinut greutatea constanta in ultimul an in vreme ce 11% au slabit iar 23% s-au ingrasat. Ciorba/ supa, produsele lactate, cartofii prajiti/ piure si salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul saptamanal al romanilor. Persoanele in varsta (50-65 de ani) obisnuiesc sa consume mai mult ciorbe si mai putin salate. Consumul de ciorba scade odata cu cresterea nivelului de educatie, in schimb creste consumul de salate si gratar, conform unui studiu ISRA Center.

Evaluarea greutatii in functie de indicele de masa corporala arata ca jumatate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normala, in timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 sufera de obezitate. Comparand acest indicator cu autoevalaurea greutatii, se poate observa ca dintre cei care considera ca au o greutate normala, o treime sunt, de fapt, supraponderali. In acelasi timp, dintre cei care cred ca au “cateva kilograme in plus”, jumatate sunt supraponderali, iar o treime sufera de obezitate.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa

Aproape jumatate dintre romani mentioneaza consumul de fructe si legume ca fiind in topul aspectelor care contribuie la o alimentatie sanatoasa si aproape o treime considera ca mancarea gatita este baza unei alimentatii sanatoase.

In schimb, doar 14% dintre persoanele intervievate considera ca eliminarea sau reducerea excesului de zahar/ sare/ condimente se afla in topul aspectelor de care tin de o alimentatie sanatoasa. Respectarea meselor zilnice si alimentatia varianta sunt aspecte apreciate ca fiind importante pentru o alimentatie sanatoasa doar de 27%, respectiv 14% dintre romani.


Mesele zilnice ale romanilor

Cina este pentru cei mai multi dintre romani masa care nu lipseste zilnic, 85% dintre intervievati raspunzand ca iau cina de fiecare data.

In acelasi timp, un procent important sare peste micul dejun, doar 58% dintre persoanele intervievate luand zilnic micul dejun. Frecventa cu care este luat micul dejun creste odata cu varsta si scade odata cu cresterea nivelului educatiei si a venitului. Fumatul este un alt factor care influenteaza obisnuinta de a lua micul dejun, fumatorii obisnuind intr-o masura mai redusa (doar 45%) sa ia micul dejun decat nefumatorii (67%).

78% dintre romanii din mediul urban iau pranzul zilnic, procent care creste in randul persoanelor cu educatie primara (89%). Gustarea intre mese poate fi si o compensatie a faptului ca un procent ridicat al populatiei nu are un regim alimentar bazat pe 3 mese zilnice, astfel o parte importanta dintre romanii din mediul urban (69%) obisnuiesc sa ia gustari intre mese.

Ciorba/ supa, produsele lactate, cartofii prajiti/ piure si salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul saptamanal al romanilor. Persoanele in varsta (50-65 de ani) obisnuiesc sa consume mai mult ciorbe si mai putin salate. Consumul de ciorba scade odata cu cresterea nivelului de educatie, in schimb creste consumul de salate si gratar.

Mai mult de jumatate din medicii de familie considera ca alimentatia romanilor este departe de a fi una sanatoasa si corecta. Astfel, alimentele care le afecteaza cel mai mult starea de sanatate a romanilor sunt mancarurile grase si cele de tip fast-food. Peste 90% dintre medici de familie apreciaza ca romanii nu iau masa regulat, consuma multe grasimi si mancaruri grele, consuma multa sare si mult zahar, iar masa de seara este cea principala

Despre studiul ISRA Center

Studiul a fost realizat pe un esantion de 521 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 65 de ani. Eroarea maxima de esantionare este de ±3%, la un nivel de probabilitate de 95%. Aditional, pentru investigarea obiectivelor legate de sanatate, s-a folosit un esantion de 301 de medici de familie, reprezentativ la nivelul aceluiasi tip de localitati. Esantionul este probabilist si stratificat la nivel de regiune si marimea localitatii. Marja de eroare: ±5,5%. Datele au fost culese prin intermediul interviurilor fata in fata, in primavara anului 2011.

Specialitate: 
Comentarii

Eu nu imi dau seama de unde luati cifrele astea . Mai vedeti studiile uniunii europene si o sa vedeti ca UK e pe locul 1 la lipide in corp si pe locul 2 e Malta ..iar Romania e pe ultimul loc. Deci macar acolo suntem bine. Dar hai sa nu mai facem stiri ca stam f f rau.
Intradevar , ati mai putea incentiva miscarea...dar altfel ...faceti o campanie de mers cu bicicleta , alergat , etc... nu un articol tendentios. Cu asta numai ii faceti pe oamenii grasi sa creada ca jumate sunt ca si ei ...si sa nu se mai oboseasca sa faca nimic. Foarte pacat ! Mai vedeti ca in Anglia NHS ul , Guvernul subventioneaza cu 50% bicicletele ...si aici o retea privata de sanatate scrie articole....

Salut Dan, Articolul nu ia o pozitie, nu spune nici ca stam "prea rau", "nici prea bine". E destul de relevant ca statistica facuta pe 521 de respondenti, cu eroare maxima de esantionare de +/- 3%, deci iata de unde vin cifrele.

In ceea ce priveste statisticile UE, adesea datele provenite de la noi sunt indoielnice, fie din motive de colectare, fie din motive de raportare. Faptul ca suntem pe un loc extrem in clasament inspira mai degraba asta decat o performanta in sine.

Mai interesant e cu lumea rurala, ca am ras in cateva randuri de cresterea dimensiunilor burtilor unor cunostinte relativ educate pana mi-au atras atentia parintii ca nu e frumos sa razi de simbolul dificil construit al bunastarii unei persoane/familii.

Util articolul, statisticile nu mint. La noi factorii care influenteaza alimentatia: este mai scumpa dar oamenii mai prost educati nutritional. La vestici, sunt mai educati, dar mancarea proasta este mai ieftina raportat la veniturile lor. Asta explica si corelatia cu lipsa educatei si mediul urban cu obezitatea, si la noi, si la ei.

Procentul mare de oameni obezi este o problema nu doar in Romania ci peste tot in Europa. Traiasca marketingul si dezinteresul total pentru cateva notiuni simple de nutritie. Din pacate ne indreptam cu pasi repezi catre situatia din SUA.

Unde dracu ati vazut voi "46% dintre romani sunt supraponderali" ce idiot anorexic a facut studiul asta - cred ca sufera de boala boului nebun :)) , si ce are ciorba , nu e buna sau ce - nu manaca toata lumea caviar si fructe de mare invelite in muguri de bambus , mai bagam si o ciorba de burta , o halca de friptura , nu doar covrigi cu susan si apa plata sau iaurt pt. constipati care manaca natur ,dar baga in ei tigari pana ii ia dracu :D

Eu ma intreb cum pot 521 de respondenti sa caracterizeze o natiune? Am vazut in cele mai multe sondaje la cine se apeleaza: persoane care nici macar nu vorbesc romaneste corect, cu un nivel de educatie f.f.scazut. Parerea mea este sa "umblati" cumva si la nivelul de trai la nivel national, sa cercetati si sa aprofundati motivul pentru care mai mult de jumatate din populatia Romaniei a ajuns obeza! Cand salariul minim pe economie este de aproape 800 RON (mai putin de 200 EURO), cand populatia este imbatranita si la limita subzistentei, cu pensia medie mai mica de 200 EURO, cu asistenta medicala la pamant, cu sistemul de invatamant decimat, cum vreti sa aveti rezultate? Zi de zi se inmultesc cei care aduna din piete ce se arunca, zi de zi se inmultesc cei care se "satura" cu un ceai si o felie de paine, sunt mii de oameni a caror meniu zilnic este format din apa chioara, un cartof fiert sau un codru de paine! Ne-ati lasat fara locuri de munca si ne dati in schimb retete, ne criticati ca ne ingrasam ca o data cu varsta pentru ca in loc sa mancam salate si gratar mancam ciorbe si grasimi? Cati din cei 21 de milioane isi permit un regim de viata decent? Nu luam in calcul "elitele"; cei care fac parte din ele dau sfaturi de nutritie dar nu dau explicatii cum au ajuns sa manance sanatos... Va treziti vorbind in speranta ca gasiti si prosti sa creada in "statisticile" astea!!!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Primar
Lector...
As. Universitar...

Articole similare

Mai putin de sase ore de somn pe noapte influenteaza reglarea apetitului si poate creste indicele masei corporale. Lipsa somnului poate duce la ingrasare? Un nou studiu, publicat in The American Journal of Human Biology, exploreaza modul in care lipsa de somn poate afecta reglarea poftei de mancare, metabolizarea glucozei si duce la cresterea...
Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Lanzhou a constatat ca xanthohumol-ul, un tip de flavonoid (o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cu proprietati antioxidante, n...
Oboseala provocata de zilele lungi de munca poate cauza numeroase probleme de sanatate si tocmai din acest motiv trebuie sa gasiti sursele de energie care va ajuta sa faceti fata unui program incarcat. Apatia, cauzata de oboseala, este mai des intalnita la femei decat la barbati si poate avea mai multe surse, dar expertii sunt de parere ca...
Scanarile creierelor persoanelor care sufera de insomnie au aratat diferente in functionare, comparativ cu persoanele care reusesc sa doarma intreaga noapte. Cercetatorii de la Universitatea din California au explicat ca persoanele care dorm foarte prost se chinuie sa isi concentreze anumite parti ale creierului la testele de memorie. Potrivit...
Lumea este pe cale sa piarda cursa impotriva virusului Ebola si nu reuseste sa controleze epidemia mortala, a avertizat marti un oficial de rang inalt al Natiunilor Unite. "Ebola are o lungime avans inaintea noastra", a declarat Anthony Banbury, seful misiunii Natiunilor Unite desemnata sa coordoneze raspunsul de urgenta in fata Ebola (UNMEER...