Publicat la: 
21/12/2016

8 sfaturi ale nutritionistilor pentru a limita efectele stresului in perioada sarbatorilor

Combinatia intre stresul provocat de sezonul sarbatorilor si reflectia intensa asupra propriei vieti care are loc de obicei in aceasta perioada a anului poate afecta pe oricine. Iata ce recomanda nutritionistii consultati de sporteluxe.com pentru a avea o buna dispozitie in timpul sarbatorilor si a lupta impotriva tristetii care isi face uneori simtita prezenta in special in perioada Craciunului, scrie Agerpres.

1. Sa ne facem planuri in avans

Cand ne trezim dimineata ar trebui sa avem o idee destul de buna privind mesele pe care le vom lua in timpul zilei, sustin specialistii. Nu spune nimeni ca trebuie sa stim exact ce si unde vom manca, ci sa avem o idee flexibila despre ceea ce vom face in timpul zilei. Nutritionistii sustin ca nu este bine sa sarim peste mese daca nu este necesar, avertizand ca acest lucru ar putea sa creasca nivelul zaharului din sange si sa favorizeze aparitia toanelor.

Vom avea dimineata o sesiune de exercitii fizice? Este musai ca dupa aceea sa avem un mic dejun plin de proteine. Stim ca vom merge la o petrecere dupa serviciu? Trebuie sa servim inainte un pranz tarziu sau macar o gustare, pentru a fi siguri ca nu vom da iama la platourile cu branza si alte aperitive, care ar putea duce si la un consum in exces de vin.

2. Sa marim doza de vitamina D

Vitamina D joaca un rol foarte important in reglarea dispozitiei generale si poate chiar sa contribuie la combaterea depresiei si a anxietatii. Potrivit dr. Chris Kresser, ar trebui sa ne propunem sa stam cel putin 15 minute la soare pe zi, daca este posibil, intrucat este mai usor pentru organism sa creeze vitamina D prin expunerea la soare decat prin consumul alimentar. Daca avem parte mai putin de lumina soarelui in aceasta perioada, nutritionistii recomanda suplimentarea dietei cu alimente care contin vitamina D. Pestele gras, galbenusurile de ou, untul limpezit (specific bucatariei indiene) si branza sunt toate surse bune de vitamina D.

3. Sa renuntam la cafea in favoarea adaptogenilor

Daca ne simtim obositi din punct de vedere emotional, sfatul nutritionistilor este sa renuntam la cafeaua de dimineata si sa recurgem la plante adaptogene. Sistemul suprarenal este responsabil pentru gestionarea nivelului de stres din organism si sunt multe situatii care cresc concentratia de hormoni ai stresului. Dintre acestea, sporteluxe.com aminteste stresul emotional (provocat de o despartire sau un mediu de lucru dificil), stresul fizic (un program de sport fara suficienta odihna), alegerea nefericita a unor alimente care forteaza organismul sa lucreze mai mult pentru digestie si care nu contin suficienti nutrienti si anxietatea (atunci cand ne simtim la limita).

In timp, nivelurile constant ridicate de stres forteaza glandele suprarenale sa lucreze in exces si acestea inceteaza sa-si faca treaba. Asta inseamna ca ne vine mai greu sa ne revenim din stres exact in perioada din an in care ne-am dori cel mai mult sa simtim buna dispozitie. Consumul unei bauturi cu cofeina zilnic nu va ajuta glandele suprarenale epuizate, dar adaptogenii pot ajuta corpul sa-si reduca nivelul de stres. Printre alternativele la cafea furnizate sunt ceaiul japonez Matcha, ceaiul de Kombucha, bauturile cu acid fulvic sau cafeaua cu ciuperci.

4. Sa fim ingaduitori cu corpul nostru macar o masa pe zi

In luna decembrie corpul este supus unui stres intens, provocat de petreceri, activitati sportive, programul prelungit la serviciu si, bineinteles, calatorii. Nutritionistii recomanda sa nu ne cream un stres suplimentar incercand sa mancam mereu perfect. In loc de asta, ei sugereaza sa ajungem la un compromis cu noi insine: o masa pe zi sa consumam doar mancare hranitoare, neprocesata. Potrivit nutritionistilor, pregatirea unui meniu cu alimente neprocesate nu este neaparat plictisitoare, ca sa nu mai vorbim ca acesta poate fi si cumparat.

5. Sa cautam alimentele crude la petreceri

Daca nu reusim sa mancam nimic inainte de petrecerea de Craciun de la birou, este bine sa ne orientam cand ajungem langa platouri catre alimentele crude precum cruditatile, sashimi sau tartar de ton. Aceste alimente bogate in proteine si fibra ne vor tine satui mai mult timp si ne vor face sa nu dam iama in dulciuri cand se va servi desertul. Indiferent ce facem, recomanda nutritionistii, este bine sa evitam zaharul, intrucat daca suntem deja stresati acesta va inhiba capacitatea corpului de a se relaxa si a se reface.

6. S-o lasam mai moale cu bautura

Sfatul nutritionistilor este ca, daca putem, sa evitam alcoolul. Acesta provoaca o inflamare pe care ar trebui sa incercam sa o diminuam daca ne simtim stresati sau anxiosi si cu cat bem mai mult cu atat este mai probabil sa facem alegeri alimentare pe care le vom regreta dimineata. Alcoolul este de asemenea un factor care amplifica depresia, asa ca daca ne simtim deprimati sau coplesiti este putin probabil sa ne faca sa se simtim mai bine. Daca insa nu putem evita consumul de bauturi alcoolice la petreceri sau alte evenimente festive, specialistii sustin ca este bine sa ne limitam la ceva simplu si usor. Potrivit acestora, vodca, tequila si ginul este mai putin probabil sa provoace o inflamare decat whisky-ul sau scotch-ul.

7. Sa crestem aportul de grasimi sanatoase

Acizii grasi Omega 3 sunt necesari pentru functionarea optima a creierului si faptul ca nu avem parte de o cantitate suficienta din aceste grasimi sanatoase poate avea un impact negativ asupra sanatatii noastre mintale si duce la schimbari de dispozitie bruste si depresie. Pentru a combate acest lucru nutritionistii recomanda cresterea aportului zilnic de grasimi sanatoase, incercand sa servim cel putin trei portii de nuci, peste (somon, macrou, hering, sardine sau pastrav), alge sau avocado.

8. Sa ne folosim intuitia atunci cand mancam

Mare parte din psihologia consumului alimentar excesiv sau a cedarii in fata poftelor de alimente din categoria "junk food" poate fi legata de mancatul emotional. Se poate spune cu sinceritate ca nimeni nu este imun la mancatul emotional cautam in mancare confort, satisfactie, caldura sau vedem in ea chiar o modalitate de a ne petrece timpul. In acest context, recomandarea este sa incercam sa fim constienti cand si de ce simtim nevoia sa consumam anumite alimente.

Daca suntem persoane ceva mai introvertite, participarea la evenimente sau petreceri unde nu cunoastem foarte multa lume in aceasta perioada ne poate face sa ne simtim inconfortabil, ceea ce ne-ar putea pune in postura sa ne asezam langa bar sau langa bufet pentru a evita sa vorbim cu alte persoane. Pare ceva stupid, dar de multe ori ajungem sa mancam ceva mai mult la evenimentele la care mergem singuri. Asa ca, sustin specialistii, ar fi poate mai bine sa aducem un prieten sau un/o partener/a la orice petrecere la care mergem in perioada sarbatorilor. Sa avem un prieten sau partenerul alaturi de noi reduce nivelul de anxietate, asa ca nu ne vom apuca sa mancam mai mult decat e cazul pentru a evita conversatii nedorite.