Publicat la: 
7/11/2013

A fost descoperit un nou ligament al genunchiului, cu implicatii in tratarea leziunilor ligamentului incrucisat anterior

Doi chirurgi ortopezi de la University Hospitals Leuven au descoperit un ligament al genunchiului necunoscut pana in prezent. Acest ligament pare sa joace un rol important la pacientii cu leziuni ale ligamentului incrucisat anterior (LIA), care experimenteaza in continuare neplaceri in urma unei operatii de reconstructie a ligamentului si a unei reabilitari reusite.

In ultimii patru ani chirurgii Steven Claes si Johan Bellemans au realizat cercetari despre leziunile grave ale LIA intr-un efort de a afla de ce se intampla. Punctul de plecare a fost un articol de 1879 scris de un chirurg francez care a postulat existenta unui ligament suplimentar situat pe partea anterioara a genunchiului uman.

Medicii belgieni sunt primii care au identificat ligamentul anterior, dupa un studiu pe un cadavru folosind tehnici de disectie macroscopice. Cercetarea lor arata ca ligamentul, care a fost numit ligament anterolateral (LAL), este prezent in 97 la suta dintre genunchi. Cercetarile ulterioare arata ca miscarea de pivotare sau rasucire, situatia in care genunchiul cedeaza la pacientii cu leziuni ale LIA, este cauzata de o accidentare a ligamentului anterolateral.

Concluziile au fost publicate recent in Journal of Anatomy, iar cercetarea a fost apreciata de specialisti pentru ca reaminteste lumii medicale ca, in ciuda aparitiei unor tehnologii tot mai avansate, cunostintele noastre despre anatomia corpului uman nu sunt complete. In prezent, Claes si Bellemans lucreaza la o tehnica chirurgicala pentru a corecta leziunile LAA.

Leziunile ligamentului incrucisat anterior sunt frecvente la persoanele care joaca fotbal, baschet si la cele care schiaza.

Alte articoleVezi toate articolele

Parul joaca un rol foare important in construirea imaginii de sine. Pentru femei, in special, parul este mult mai mult decat un manunchi de fibre. Este o expresie a stilului si a personalitatii....
Utilizarea verdeturilor si a altor condimente precum patrujelul in bucatarie este o modalitate foarte buna de a oferi aroma mancarii, dar este si o modalitate excelenta de a furniza substante...