Publicat la: 
6/11/2013

A fost descoperit unul dintre cele mai vechi cazuri de tuberculoza

Tuberculoza a fost prezenta in Europa inca de acum 7000 ani, conform unei cercetari publicate in PLoS ONE, de Muriel Masson si colegii sai de la Universitatea din Szeged.

O boala numita osteopatia hipertrofica pulmonara este caracterizata de noi formatiuni oasoase simetrice pe oasele lungi. Pe baza dovezilor arheologice, s-a sugerat ca tuberculoza ar fi putut cauza osteopatia hipertrofica pulmonara in urma cu cateva mii de ani. Aceasta boala este greu de gasit in descoperirile arheologice, ceea ce face ca aceasta ipoteza sa fie dificil de verificat.

In acest studiu, autorii au examinat 71 de schelete umane de la un site arheologic vechi de 7000 de ani in partea de sud a Ungariei. Ei au descoperit numeroase cazuri de infectii si boli metabolice si unele schelete au aratat semne de HPO si, prin urmare, de tuberculoza. Cercetatorii s-au concentrat pe un schelet in mod special pentru a verifica aceasta ipoteza si au analizat ADN-ul vechi si lipide de la oase. Ambele teste au confirmat prezenta complexului bacterian asociat cu tuberculoza.

"Aceasta este o descoperire cruciala, care indica nu numai prima aparitie a HPO pe un schelet de adult dar, de asemenea, stabileste in mod clar prezenta tuberculozei in Europa, in urma cu 7000 ani," a adaugat Mason.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Un nou test rapid pentru detectarea tuberculozei permite o diagnosticare mai buna a acestei maladii si identificarea tratamentului corespunzator, potrivit rezultatelor unui studiu publicat luni in...
Cel putin 650.000 de copii dezvolta tuberculoza in fiecare an in cele mai afectate 22 de tari de aceasta boala, o cifra cu 25% mai mare decat estimarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS),...