Publicat la: 
1/08/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Texas au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”JAMA Neurology”, ca pacientii cu accidente vasculare cerebrale ischemice mai grave ar putea avea beneficii in urma trombectomiei endovasculare.

Cercetarea, numita SELECT2, este una randomizata, controlata, ce evalueaza eficacitatea si siguranta procedurii de trombectomie la pacientii cu accident vascular cerebral ischemic.

Specialistii au aratat anterior ca trombectomia endovasculara este sigura si benefica pentru pacientii care au avut un accident vascular cerebral ischemic, dar aceasta certitudine a fost valabila doar in cazul celor care au avut zone mici afectate. In cazul celor care au avut accidente vasculare cerebrale mai grave, cu zone mai mari afectate, siguranta si eficienta acestui tratament nu era sigura.

Ischemia se refera la restrictia alimentarii cu sange a tesuturilor. Intr-un accident vascular cerebral ischemic, un cheag de sange blocheaza fluxul de sange intr-o artera cerebrala, impiedicand oxigenul sa ajunga in tesutul cerebral inconjurator si cauzand moartea celulelor. Aceasta zona de moarte celulara se numeste nucleu ischemic.

In trombectomia endovasculara, un cateter mic este ghidat printr-o artera, de obicei artera femurala, prin corp, pana la locul blocajului din creier. Se utilizeaza un dispozitiv de eliminare a cheagurilor de sange, care asimileaza cheagul. Mai apoi, cateterul este retras.

La studiu au participat 105 pacienti cu nuclee ischemice mari. Beneficiile au fost mari. 31% dintre pacientii tratati cu trombectomie endovasculara au obtinut independenta functionala, comparativ cu 14%, care au primit doar tratament medical.

”Nu este inca in totalitate clar daca trombectomia este sigura si eficienta pentru pacientii cu un atac cerebral ischemic mare. Rezultatele noastre reprezinta date preliminare foarte bune, conform carora trombectomia poate fi sigura si eficienta pentru aceasta categorie de pacienti. Totusi, sunt necesare mai multe studii”, spune Amrou Sarraj, autorul principal al studiului.

Riscul sangerarii secundare in urma trombectomiei nu a crescut semnificativ, comparativ cu tratamentul medical. In schimb, rata mortalitatii a scazut in cazul trombectomiei (29%), comparativ cu tratamentul medical (42%).

Ultima etapa a studiului va incepe in luna august, cand se vor adauga 560 de pacienti, proveniti de la 30 de centre care se ocupa de accidentele vasculare cerebrale din Statele Unite ale Americii, Canada si Europa.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic specialist...
Doctor primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Oamenii de stiinta au identificat cateva infectii care pot declansa accidente vasculare cerebrale, cea mai puternica asociere fiind intre infectiile tractului urinar si accidental vascular cerebral. Studiile anterioare s-au axat pe infectii, incercand sa descopere daca pot declansa accidentul vascular cerebral, dar s-au limitat la corelarea...
Poluare in Bucuresti / Foto: Agerpres Poluarea generata de traficul rutier poate fi asociata cu o rata mai mare a mortalitatii in randul persoanelor care au supravietuit unui accident vascular cerebral, sugereaza un studiu realizat in Marea Britanie si citat de Reuters. Dr. Ravi Maheswaran, de la Universitatea Sheffield, si colegii sai au...
Persoanele cinice si agresive fata de oamenii din jur prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC) la o varsta mijlocie sau la varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in revista Stroke, editata de American Heart Association. Studiul a fost realizat pe 6.700 de adulti cu varste cuprinse intre 45 si...
Dietele mediteraneene sunt bogate in doua alimente: ulei de masline si nuci. Ambele sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral in cazul persoanelor in varsta al caror cod genetic le creste riscul de diabet zaharat, conform unui nou studiu. Studiul sugereaza ca acest tip de dieta scade sau chiar elimina riscul suplimentar...
Contraceptivele orale cresc riscul aparitiei infarctului, insa riscul este mic in randul femeilor care nu prezinta si alti factori cu potential pentru declansarea accidentul vascular cerebral, conform unui studiu publicat recent in revista de specialitate "MedLink Neurology," informeaza sciencedaily.com. Utilizarea anticonceptionalelor si riscul...