Publicat la: 
5/06/2015

Acrilamida din cartofi prajiti, chipsuri si biscuiti este periculoasa pentru sanatate

Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuitii sau chipsurile, prezinta un risc pentru sanatatea publica, confirma Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) intr-un aviz stiintific publicat joi. Aceasta substanta chimica poate creste riscurile de cancer la consumatori, noteaza Agerpres.

Acrilamida este un compus chimic ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prin urmare, biscuitii, chipsurile, cartofii prajiti, cafeaua, cerealele sau painea prajita pot contine acrilamida.

EFSA a facut o evaluare a riscurilor existentei acestei substante in alimentatie pe baza a circa 100 de studii stiintifice si a datelor stranse de la consumatori, ONG-uri si din sectorul industriei agro-alimentare. Studii realizate pe animale au aratat ca substanta este genotoxica si cancerigena, acest compus putand, prin urmare, sa deterioreze ADN-ul si sa provoace cancere. Autoritatea Europeana a ajuns la concluzia ca acrilamida poate mari riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind ca cei mai expusi sunt copiii.

Opinia EFSA nu are valoare de constrangere, insa poate determina Uniunea Europeana si statele membre sa prevada limitarea expunerii consumatorilor la aceasta substanta, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregatire a alimentelor ori prin intarirea controlului asupra productiei alimentare.

Inca din 2011 Comisia Europeana recomanda tarilor membre ale UE sa efectueze anchete atunci cand nivelurile de acrilamida din produsele alimentare depasesc anumite valori de referinta.

A.C.

Comentarii

In legatura cu amidonul copt sau prajit la temperaturi inalte: recomand sa observati cu atentie produsele vandute in majoritatea covrigariilor. Veti vedea cum covrigii sunt pur si simplu scorojiti sau macar maroniti bine pe coaja.

Suprafata rumena a covrigului (sau a painii, etc) este zona cea mai afectata termic, acolo unde se formeaza cantitatile cele mai mari din acest compus cancerigen, acrilamida. Exista oameni care mananca zilnic asa ceva, de exemplu sub forma de fast food de dimineata. Multi chiar prefera gustul cojii arse, iar comerciantii stiu asta si de multe ori ii rumenesc intentionat. Daca te duci sa ceri un covrig nears, s-ar putea sa intampini unele probleme de comunicare cu vanzatorii, pentru care ideea noicivitatii acrilamidei e complet necunoscuta, situatie similara poate cu a multor cititori ai articolului de fata.

Trebuie rabdare pana cand oamenii vor intelege, dar cate victime vor produce pana atunci ignoranta sau lipsa de informatie?

Alte articoleVezi toate articolele

O zi din viata unui ipohondru / Foto: PhotoXpress "Nu stiu sigur daca as putea fi catalogata din punct de vedere clinic ca ipohondru, dar cred ca am multe simptome. Modul in care acest lucru imi...
Cum iti pastrezi articulatiile sanatoase? / Foto: Reuters Procesul imbatranirii organismului este unul extrem de complex si foarte greu de inteles. Insa nu tot ceea ce vedem ca fiind inevitabil...