Publicat la: 
7/02/2018

activitate cerebrala lumina slaba

Prea mult timp petrecut in camere slab iluminate ar putea schimba structura neuronala si capacitatea de memorare, sunt de parere cercetatorii din domeniul neurostiintelor din cadrul Universitatii de Stat din Michigan.

Acesta este primul studiu ce arata ca schimbarea luminozitatii ambientului duce la modificarea structurii neuronale a creierului, informeaza msutoday.msu.edu.

Capacitatea neuronala si luminozitatea mediului

Pe parcursul experimentelor de laborator, cercetatorii au examinat activitatea cerebrala a soarecilor, dupa ce acestia au fost tinuti timp de patru saptamani intr-un mediu controlat cu lumina slaba si lumina puternica.

Analiza a aratat faptul ca rozatoarele din mediul cu lumina slaba au pierdut aproximativ 30% din capacitatea hipocampului, cea mai importanta regiune a creierului atunci cand vine vorba despre procesul de memorare. Testele efectuate ulterior pe subiectii de laborator au aratat capacitatea redusa a acestora de a recunoaste caile de labirint pe care le invatasera anterior.

Pe de alta parte, soarecii de laborator care au fost tinuti intr-un mediu controlat cu lumina puternica au prezentat o imbunatatire semnificativa a capacitatii de orientare in spatiu. Mai mult, dupa ce acestia au fost tinuti intr-un mediu cu lumina slaba si apoi readusi in conditiile initiale de lumina puternica au aratat capacitatea de recunoastere a cailor labirintului descoperite anterior.

"Atunci cand am expus subiectii de laborator la lumina slaba, pentru a imita zilele noroase de iarna sau iluminatul slab de interior, acestia au prezentat o serie de deficiente ale capacitatii neuronale ce tin de orientarea in spatiu. Acest experiment este similar situatiilor in care oamenii se afla adesea atunci cand nu isi gasesc masina in parcare dupa ce s-au aflat intr-un mediu intunecat cum sunt salile de cinematograf," declara Antonio  Nunez, autorul principal al studiului.

Expunerea prelungita la lumina slaba a dus la o reducere semnificativa a eliberarii unei substante neurotrofice derivate de la nivelul creierului - o peptida care sustine buna comunicare dintre neuroni la nivelul hipocampului.

Luminozitatea nu afecteaza in mod direct activitatea neuronala de la nivelul hipocampului, ci influenteaza prin intermediul ochilor abilitatea de a vedea, care declanseaza la randul sau diminuarea activitatii cerebrale din aceasta regiune.

In prezent, oamenii de stiinta investigheaza actiunea unui grup de neuroni de la nivelul hipotalamusului, care produc o peptida numita orexin, cunoscuta pentru actiunea sa asupra functiilor cerebrale.

Noile studii analizeaza daca suplimentarea cu orexin a subiectilor de laborator expusi conditiilor de iluminare slaba ar putea sa stimuleze activitatea cerebrala a hipocampului si sa restabileasca abilitatile de memorare.

Constatarile ar putea avea implicatii deosebit de importante pentru persoanele in varsta, in special pentru cele care sufera de glaucom, degenerare retiniana sau tulburari cognitive.

"Pentru persoanele care sufera de boli oculare, manipularea acestor grupuri de neuroni ar putea oferi o serie de avantaje, similare celor observate pe parcursul studiului in randul subiectilor de laborator expusi la lumina puternica. Aceste investigatii pot oferi noi posibilitati de stimulare a functiilor cognitive in randul persoanelor in varsta care sufera de astfel de tulburari," conchide autorul principal al studiului.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 10

Articole similare

Ti-ai dorit vreodata sa poti vedea o operatie pe creier ca si cum ai fi in sala de operatie? Daca raspunsul este da, atunci acest film este pentru tine. Echipa de neurochirurgi de la The Royal London Hospital a publicat primul film VR 360, care arata un pacient supus unei interventii chirurgicale pentru a trata un anevrism cerebral care ii...
Un nou studiu publicat in revista de specialitate "Nature" atrage atentia asupra legaturii dintre sanatatea microbiomului si sanatatea creierului, aratand modul in care microorganismele de la nivelul intestinului influenteaza progresia bolilor neurodegenerative. Oamenii de stiinta de la Brigham and Women's Hospital au analizat atat datele...
Migrena este o afectiune des intalnita si experimentata cel putin o data de fiecare dintre noi. Dr. Oana Neagu, medic primar neurologie, a explicat cum o diferentiem de durerea clasica de cap, cum se manifesta, cum o tratam si cand ar trebui sa ne ingrijoram. "In spatele unei migrene se pot ascunde multe lucruri: de la o banala durere de cap pana...
Prea mult timp petrecut in camere slab iluminate ar putea schimba structura neuronala si capacitatea de memorare, sunt de parere cercetatorii din domeniul neurostiintelor din cadrul Universitatii de Stat din Michigan. Acesta este primul studiu ce arata ca schimbarea luminozitatii ambientului duce la modificarea structurii neuronale a creierului,...
Dieta ar putea fi revolutionata datorita descoperirii de catre cercetatorii de la Universitatea din Warwick a celulelor creierului care ne controleaza apetitul. Profesorul Nicholas Dale a identificat pentru prima data ca tanicitele celulele din creier care controleaza nivelurile de energie detecteaza substantele nutritive din alimente si...