Publicat la: 
7/02/2018

activitate cerebrala lumina slaba

Prea mult timp petrecut in camere slab iluminate ar putea schimba structura neuronala si capacitatea de memorare, sunt de parere cercetatorii din domeniul neurostiintelor din cadrul Universitatii de Stat din Michigan.

Acesta este primul studiu ce arata ca schimbarea luminozitatii ambientului duce la modificarea structurii neuronale a creierului, informeaza msutoday.msu.edu.

Capacitatea neuronala si luminozitatea mediului

Pe parcursul experimentelor de laborator, cercetatorii au examinat activitatea cerebrala a soarecilor, dupa ce acestia au fost tinuti timp de patru saptamani intr-un mediu controlat cu lumina slaba si lumina puternica.

Analiza a aratat faptul ca rozatoarele din mediul cu lumina slaba au pierdut aproximativ 30% din capacitatea hipocampului, cea mai importanta regiune a creierului atunci cand vine vorba despre procesul de memorare. Testele efectuate ulterior pe subiectii de laborator au aratat capacitatea redusa a acestora de a recunoaste caile de labirint pe care le invatasera anterior.

Pe de alta parte, soarecii de laborator care au fost tinuti intr-un mediu controlat cu lumina puternica au prezentat o imbunatatire semnificativa a capacitatii de orientare in spatiu. Mai mult, dupa ce acestia au fost tinuti intr-un mediu cu lumina slaba si apoi readusi in conditiile initiale de lumina puternica au aratat capacitatea de recunoastere a cailor labirintului descoperite anterior.

"Atunci cand am expus subiectii de laborator la lumina slaba, pentru a imita zilele noroase de iarna sau iluminatul slab de interior, acestia au prezentat o serie de deficiente ale capacitatii neuronale ce tin de orientarea in spatiu. Acest experiment este similar situatiilor in care oamenii se afla adesea atunci cand nu isi gasesc masina in parcare dupa ce s-au aflat intr-un mediu intunecat cum sunt salile de cinematograf," declara Antonio  Nunez, autorul principal al studiului.

Expunerea prelungita la lumina slaba a dus la o reducere semnificativa a eliberarii unei substante neurotrofice derivate de la nivelul creierului - o peptida care sustine buna comunicare dintre neuroni la nivelul hipocampului.

Luminozitatea nu afecteaza in mod direct activitatea neuronala de la nivelul hipocampului, ci influenteaza prin intermediul ochilor abilitatea de a vedea, care declanseaza la randul sau diminuarea activitatii cerebrale din aceasta regiune.

In prezent, oamenii de stiinta investigheaza actiunea unui grup de neuroni de la nivelul hipotalamusului, care produc o peptida numita orexin, cunoscuta pentru actiunea sa asupra functiilor cerebrale.

Noile studii analizeaza daca suplimentarea cu orexin a subiectilor de laborator expusi conditiilor de iluminare slaba ar putea sa stimuleze activitatea cerebrala a hipocampului si sa restabileasca abilitatile de memorare.

Constatarile ar putea avea implicatii deosebit de importante pentru persoanele in varsta, in special pentru cele care sufera de glaucom, degenerare retiniana sau tulburari cognitive.

"Pentru persoanele care sufera de boli oculare, manipularea acestor grupuri de neuroni ar putea oferi o serie de avantaje, similare celor observate pe parcursul studiului in randul subiectilor de laborator expusi la lumina puternica. Aceste investigatii pot oferi noi posibilitati de stimulare a functiilor cognitive in randul persoanelor in varsta care sufera de astfel de tulburari," conchide autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Expert, Neurologie

Toboc Patricia-Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
Profesor Doctor
Taisescu Oana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Activitatea cerebrala difera in functie de sex, insa aceste diferente nu pot fi detectate vizual de ochiul antrenat al unui neurolog. In schimb, un program de deep learning si inteligenta artificiala poate arata deosebirile. Un nou studiu realizat pe aceasta tema de catre cercetatorii de la Universitatea din Twente, Universitatea din Zurich si...
In 2016, intr-un spital din Lyon, un om a varsat o singura lacrima sub supravegherea unei camere infrarosii, care ii urmarea orice miscare sau actiune. Lacrima a alunecat pe obraz la 15 ani dupa ce tanarul a ajuns in coma in urma unui accident de masina care l-a lasat fara posibilitatea de a vorbi, de a se misca sau de a avea vreun semn de...
Descreiere: Anevrismele sunt cauzate de o hipoplazie focala in peretele arterial, de obicei la nivelul unei bifurcatii arteriale. Aceasta zona hipoplazica la nivelul peretelul arterial poate fi congenitala si poate duce in timp la formarea unui anevrism. Anevrismele au o incidenta scazuta la copii, de aceea se presupune ca se dezvolta si cresc in...
Dieta ar putea fi revolutionata datorita descoperirii de catre cercetatorii de la Universitatea din Warwick a celulelor creierului care ne controleaza apetitul. Profesorul Nicholas Dale a identificat pentru prima data ca tanicitele celulele din creier care controleaza nivelurile de energie detecteaza substantele nutritive din alimente si...
Nivelul prea ridicat sau prea scazut de magneziu in organism poate creste riscul aparitiei bolii Alzheimer si a altor tipuri de dementa, sunt de parere oamenii de stiinta olandezi in urma efectuarii unei cercetari ale carei rezultate au fost publicate recent in jurnalul de specialitate Neurology, informeaza webmd.com. Studiul, la au participat 9....