Publicat la: 
18/12/2018

activitati culturale

Vizitele regulate la cinema, la teatru sau la muzeu reduc riscul depresiei in cazul varstnicilor. Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca exista o legatura intre activitatile culturale si reducerea riscului apartiei depresiei dupa varsta de 50 de ani. Astfel, aceste activitati ajuta oamenii sa gestioneze depresia si sa se recupereze in urma ei, dar o si previn, potrivit sciencedaily.com.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la ”Univeristy College London” si a fost publicat in revista ”British Journal of Psychiatry”. Acestia au descoperit ca persoanele care au mers la filme, piese de teatru, sau expozitii la fiecare cateva luni au avut un risc cu 32% mai mic de a dezvolta depresie, iar cei care au participat la astfel de evenimente o data pe luna, sau chiar mai des, au avut un risc cu 48% mai mic.

Daisy Fancourt, autorul principal al studiului, doreste ca oamenii sa constientizeze beneficiile activitatilor culturale, astfel incat sa isi poata controla mai bine propria sanatate mintala.

”In general, oamenii stiu beneficiile meselor principale, sau ale exercitiilor fizice zilnice, dar foarte putini stiu ca si activitatile culturale au aceleasi beneficii. Oamenii merg la astfel de evenimente doar din placere, dar ar trebui sa observe si beneficiile legate de sanatate”, explica Daisy.

Specialistii au analizat datele a peste 2000 de persoane, care aveau peste 50 de ani. Astfel, au colectat informatii legate de sanatate, pozitie sociala, bunastare si situatie economica. Participantii au fost urmariti timp de 10 ani, perioada in care au completat chestionare si li s-au luat interviuri. Acestia au spus cat de des merg la teatru, la concerte, la opera, la expozitii sau la muzeu. De asemenea, unii au fost diagnosticati cu depresie, iar altii prezentau simptome.

Oamenii de stiinta au tinut cont de diferentele de varsta, de sex, sanatate, situatie financiara, educatie si exercitii fizice. Beneficiile activitatilor culturale au ramas aceleasi. Mai mult, aceste beneficii raman valabile indiferent de relatiile cu familia si cu prietenii, sau de activitatile sociale.

Puterea acestor activitati culturale consta in combinarea interactiunilor sociale, a creativitatii, a stimularii mentale si a activitatilor fizice usoare care sunt implicate.

”Am fost placut surprinsi de rezultate, care sunt aceleasi indiferent de nivelul de educatie. Singurul lucru influentat de nivelul de educatie este frecventa participarii la evenimentele culturale. Cultura este o marfa perisabila. Pentru ca aceasta sa aiba beneficii pe termen lung pentru sanatatea mintala trebuie sa facem aceste activitati in mod regulat. Este acelasi mecanism ca si in cazul exercitiilor fizice, daca mergem la alergat la inceputul lunii ianuarie, beneficiile nu se vor simti si in februarie daca nu continuam sa mergem la alergat”, explica Daisy.

Depresia este o problema majora care afecteaza milioane de oameni. Daca incepem sa ne simtim deprimati sau izolati, activitatile culturale reprezinta un mod simplu de a ne ridica moralul inainte de a ajunge sa avem nevoie de ajutor medical.

”Acest studiu sustine ideea ca nu trebuie sa facem lucruri placute doar din placere, ci sa ne gandim si la beneficiile asupra sanatatii mintale, in special in cazul varstnicilor. Cu toate acestea, in privinta persoanelor deja diagnosticate cu depresie, activitatile culturale nu o vor vindeca complet. Este nevoie de terapie si de medicamentatie daca pacientul sufera de depresie severa”, concluzioneaza Amanda Thompsell, psihiatru.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog
Psiholog
Psiholog...
Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...

Articole similare

Depresia modifica structura ADN-ului uman si ar putea declansa imbatranirea prematura, afirma un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, informeaza lexpress.fr, citat de Mediafax. Asa cum toata lumea o stie, depresia afecteaza starea de dispozitie. In plus, cercetatorii de la Wellcome Trust Centre...
Un nou test sangvin contra depresiei a fost dezvoltat de oamenii de stiinta din orasul american Chicago, care au descoperit ca aceasta afectiune determina o crestere spectaculoasa a concentratiilor unor substante chimice din sange. Cercetatorii spera ca inventia lor va grabi si va scurta procesul de diagnosticare a bolii si va duce la...
Suferinta poate cauza inflamatii ce pot duce la deces, conform unui nou studiu, condus de cercetatorii de la Universitatea Rice, publicat in ”Psychoneuroendocrinology”. Cercetarea analizeaza impactul pe care agonia il are asupra sanatatii umane, bazandu-se pe un studiu anterior, care s-a axat pe factorii de risc ai inflamatiei, potrivit...
Depresia afecteaza viata de cuplu/ Foto: Photoxpress Atunci cand unul dintre partenerii din cuplu sufera de depresie, relatia celor doi este amenintata. Viata alaturi de o sotie (sau de un sot) care sufera de depresie si este deseori nefericita, prea critica si mereu negativista, nu este deloc usoara, iar in acelasi timp este foarte...
dr. Vlad Stroescu Despre criza europeana se vorbeste de cateva saptamani pe un ton apocaliptic care nu are cum sa nu lase urme in psihicul nostru. In plus, cei mai importanti doi lideri aflati acum la Bruxelles, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, au legaturi biografice personale cu estul Europei. Pot fi ei influentati de astfel de detalii in...