Publicat la: 
27/06/2017

Orice farmacie contine rafturi dedicate pentru suplimentele alimentare care promit sa imbunatateasca sanatatea inimii, precum omega-3, coenzima Q10 si suplimentul din drojdie de orez rosu. Pe prospectul acestora sunt notate beneficiile, printre care reducerea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, prevenirea bolilor de inima si a atacurilor de cord. Dar cat de eficiente sunt aceste suplimente? Iata ce raspund specialistii, conform consumerreports.org.


Suplimentele din ulei de peste - Omega-3

Desi este dovedit faptul ca o dieta bazata pe alimentele ce contin acizi grasi omega-3 este benefica pentru sanatatea inimii, dovezile privind administrarea acestor suplimente sunt insuficiente in acest sens.

Cu toate acestea, un raport stiintific al American Heart Association, publicat recent in jurnalul "Circulation", arata ca persoanele care au suferit atac de cord sau au fost diagnosticate cu insuficienta cardiana pot beneficia de pe urma administrarii suplimentelor din ulei de peste, in cantitatea recomandata de 1000 de miligrame pe zi. Raportul arata ca pacientii care au urmat aceste recomandari au avut un risc redus cu pana la 10% pentru decesul pe fond cardiac.

"Desi beneficiile prezentate in studiile de specialitate efectuate recent sunt modeste, cred ca ar trebui luate in considerare," conchide Dr. JoAnn Manson, seful diviziei de medicina preventiva de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Coenzima Q10

Suplimentele alimentare ce contin acesta substanta - produs in mod natural de organism si regasit in unele alimente - a fost promovat pe piata farmaceutica pentru gestionarea insuficientei cardiace si atenuarea durerilor musculare ce apar pe fondul tratamentelor medicamentoase cu statine ce au ca scop scaderea nivelului de colesterol.

O revizuire a sapte studii clinice realizate pentru testarea beneficiilor acestui supliment alimentar constata insa ca nu exista dovezi convingatoare care sa incurajeze sau sa respinga beneficiile utilizarii coenzimei Q10 in cazul insuficientei cardiace.

Suplimentele din drojdie de orez rosu

Drojdia de orez rosu este promovata pentru reducerea colesterolului LDL - numit si colesterol rau. Cu toate acestea, exista putine dovezi stiintifice care sa sustina beneficiile si siguranta utilizarii acestor suplimente. Mai mult decat atat, drojdia din orez rosu este unul dintre cele 15 ingrediente pe care organizatia americana non-profit Consumer Reports le recomanda consumatorilor sa le evite.

"Exista o lipsa de reglemntare pe piata farmaceutica in ceea ce priveste suplimentele alimentare, ceea ce inseamna ca atat continutul, cat si identitatea si puritatea produsului nu pot fi garantate. Exista multe suplimente de calitate pe piata, dar cumparatorii trebuie sa fie atenti la ceea ce cumpara si scopul pentru care le utilizeaza. Exista riscul ca unele suplimente sa includa ingrediente care interactioneaza cu tratamentul medicamentos recomandat de specialisti, iar consumul celor dintai poate naste in aceste cazuri efecte secundare nedorite," declara Dr. Marvin M. Lipman, consilier medical al Consumer Reports.

"De aceea este indicat ca persoanele care sufera de afectiuni cardiace sa consulte opinia medicului specialist inainte de administrarea acestor suplimente alimentare, pentru a se asigura ca nu interactioneaza negativ cu tratamentul medicamentos pe care il urmeaza," mai adauga acesta.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Portocalale, pepenele rosu, migdalele, dar si spanacul, broccoli si varza va pot ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor. Hidratant si racoritor, pepenele contine si un antioxidant puternic...
Depresia este, de obicei, cauzata de factori care ies din controlul nostru: moartea unei persoane dragi, pierderea locului de munca sau probleme financiare. Dar, alegerile mici pe care le facem in...