Publicat la: 
1/11/2013



Aditivii alimentari. Care sunt cei mai intalniti, cum este evaluata siguranta lor si unde puteti cauta informatii dupa nume si numarul E

Aditivii alimentari sunt ingrediente adaugate în produsele alimentare pentru a le face sa reziste mai mult, pentru a le imbogati aroma sau pentru culoare. Un numar cu litera E este un numar de referinta dat aditivilor alimentari care au trecut testele de siguranta si utilizarea lor a fost aprobata în Uniunea Europeana. Totusi, daca un anumit aditiv este etichetat ca sigur, acest lucru nu inseamna ca nu poate avea efecte asupra sanatatii.

Cei mai intalniti aditivi alimentari

Antioxidanti care impiedica alterarea alimentelor sau schimbarea culorii datorita oxidarii  -  alimente preparate cu grasimi sau uleiuri (cum ar fi placinta cu carne sau maioneza), produse de panificatie, amestecurile de supe si sosuri.

Culorile sunt folosite pentru a face alimentele mai atractive. Ele pot fi de origine naturala, cum ar fi curcumina (E100), un extract galben din radacini de turmeric sau artificiala, cum ar fi tartrazina (E102).

Emulgatori, stabilizatori, agenti de coagulare si agenti de îngrosare care previn separarea ingredientelor si ofera alimentelor textura si volumul caracteristice. De exemplu, pectina (E440) este agentul cel mai frecvent utilizat la gem.

Amelioratori de aroma. De exemplu, glutamat monosodic (E 621) sau MSG este utilizat în alimente prelucrate, cum ar fi supe si sosuri.

Conservanti care ajuta la pastrarea alimentelor în conditii de siguranta alimentara pentru mai mult timp. De exemplu, nitrit si nitrat (E249 la E252), aditivi care sunt utilizati sunca, carne de vita si alte mezeluri pentru a stopa cresterea bacteriilor.

Îndulcitorii sunt utilizati cu/ sau în loc de zahar pentru a le da alimentelor un gust dulce. Exemplele includ aspartam (E951), zaharina (E954) si sorbitol (E420).

Cum este evaluata siguranta aditivilor alimentari?

EFSA, European Food Safety Authority, evalueaza siguranta aditivilor alimentari. Substantele sunt evaluate pe baza unui dosar furnizat de catre un solicitant (producatorul sau un potential utilizator al aditivului alimentar). Acest dosar trebuie sa contina identificarea chimica a aditivului, procesul de fabricatie, metodele de analiza si de reactie cu alimentele, utilizarile propuse si date toxicologice. Datele toxicologice trebuie sa contina informatii despre toxicitatea subcronica si cronica, carcinogenitate, genotoxicitate si, daca este necesar, alte studii.

Pe baza acestor date, EFSA determina nivelul sub care aportul de substante poate fi considerat sigur - doza zilnica acceptata/recomandata ( DZA ). În acelasi timp, EFSA estimeaza, pe baza utilizarii propuse în diferite produse alimentare solicitate, daca doza zilnica acceptata poate fi depasita. În cazul în care DZA nu va fi depasita, folosirea aditivului alimentar este considerata sigura .

Aditivii si etichetele produselor alimentare

Conform legislatiei UE, aditivii alimentari trebuie sa fie prezentati în mod clar în lista ingredientelor pe etichetele produselor alimentare, prin numele aditivului sau numarul E.

Daca doriti sa stiti mai multe informatii despre un anumit aditiv alimentar, in ce produse il gasiti si in ce cantitati trebuie folosit condorm standardelor de siguranta, il puteti cauta aici dupa numarul E sau nume.

Daca un anumit aditiv este etichetat ca sigur, acest fapt nu inseamna ca nu poate avea efecte asupra sanatatii. Tartrazina, de exmplu, este interzisa în Norvegia. Studiile au demonstrat ca consumul de alimente sau bauturi care contin tartrazina poate provoca urticarie, dermatita, astm, sau rinita la unele persoane. Conform The UK Food Guide, exista numiti aditivi care nu se recomanda copiilor datorita posibilelor efecte negative.  Aici gasiti si o lista cu cei mai intalniti aditivi alimentari in functie de scopul utilizarii si o descriere a lor cu informatii legate de efectele consumului si in ce tari din UE sunt interzisi anumti aditivi.

Taguri Medlife: 

Comentarii

Buna,

foarte interesant articolul, este foarte bine sa stim ce E-uri mancam odata cu alimentele pe care le consumam. Va multumesc frumos!
Tot legat de acest subiect atat de serios pentru sanatatea noastra am gasit o aplicatie romaneasca, gratuita, pe telefon 'Euri din consumul nostru', care are o lista destul de consistenta de E-uri impreuna cu o scurta descriere si un nivel de risc.
Aplicatia asta de telefon eu am gasit-o direct aici la google https://play.google.com/store/apps/details?id=euridinconsumulnostru.radi...

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Doua studii, efectuate in paralel de catre un grup de cercetatori europeni si un grup de cercetatori americani in randul a sute de mii de bautori de cafea, arata ca obiceiul de a consuma zilnic...
Un studiu realizat de o prestigioasa organizatie de cercetare medicala din Australia a ajuns la concluzia ca "oamenii care aleg tratamentele homeopatice isi pun sanatatea in pericol daca resping...