Publicat la: 
4/11/2010
MULTIMEDIA Cum s-a stabilit cu exactitate ca sotii Ceausescu sunt inhumati la Cimitirul Ghencea si de ce dureaza mult realizarea testelor ADN

Elena si Nicolae Ceausescu, 1980, Azuga / Foto: Agerpres

"Se cunostea ca s-a facut o inmormantare in graba. Cineva si-a facut treaba foarte repede." Misterul inhumarii Elenei si a lui Nicolae Ceausescu, vechi de aproape 21 de ani, este in sfarsit elucidat. Ultimul lor drum nu a fost cel catre zidul executiei, ci catre laboratoarele oamenilor de stiinta, unde misterul si-a gasit dezlegarea. Vezi ce se intampla cu o proba ADN de la prelevare pana la stabilirea identitatii exact prin testele genetice specifice intr-un reportaj realizat de Vlad Mixich si Laurentiu Diaconu-Colintineanu pentru HotNews.ro.

"Se cunostea ca s-a facut o inmormantare in graba" (A.F., gropar Cimitirul Ghencea)

Producator: Cristian Burtan-Fleischer. Video: Bety Blagu
O coproductie Deutsche Welle, HotNews.ro

Cum se desfasoara testele ADN si de ce dureaza atat de mult timp?

Medicii legisti au prelevat probe de la fostul cuplu prezidential din pulpa dentara, proba biologica. Bacteriile din sol pot influenta probele biologice, asa ca dintele este mai intai sterilizat. Apoi "este supus unui proces de macinare, obtinandu-se in final ADN-ul. El este vizualizat prin electroforeza, procedura care include doi electrozi, cu ajutorul carora ADN-ul va migra in camp electric, in functie de greutatea moleculara. Apoi, ADN-ul se utilizeaza intr-o reactie PCR, pentru a identifica secventele tinta, cele de interes pentru identificarea de persoane. Aceste secvente tinta sunt marcate fluorescent, sunt separate prin electroforeza capilara, iar semnalul este citit ca un pin de fluorescenta. Rezultatul are o probabilitate de 99,999%, o probabilitate calculata statistic, pentru ca fiecare alela identificata are o anumita frecventa in populatia umana." (Adriana Stan, Genetic Lab, pentru HotNews.ro) Comparatia ADN-ului se face cu cea a unei rude apropiate, in cazul de fata este vorba probabil de Valentin Ceausescu.

Efectuarea testelor ADN in cazul sotilor Ceausescu, inhumati timp de peste 20 de ani, a durat aproape patru luni. Obtinerea rezultatelor depinde de conditiile de mediu: daca solul in care stau sicriele are multa umiditate, ingrasaminte sau acid. Sunt conditii care pot ingreuna mult obtinerea unui rezultat precis, iar analizele pot dura uneori chiar si peste sase luni. "Nu atat vechimea resturilor pamantesti supuse analizelor conteaza, cat mediul in care acestea au stat. Spre exemplu, in Egipt, unde solul este uscat, au putut fi efectuate teste ADN de mare precizie si dupa sute, chiar mii de ani de la data decesului celui supus analizelor. Daca solul este foarte acid, atunci ADN este distrus chiar si in primele trei luni de la deces", declara, in iulie, Dan Dermengiu, directorul Institutului de Medicina Legala Mina Minovici.

Fostul director IML a semnat certificatele de deces ale sotilor Ceausescu fara sa vada cadavrele

Testele ADN efectuate de IML asupra ramasitelor scoase din mormantul in care s-a sustinut oficial ca au fost ingropati Nicolae si Elena Ceausescu au confirmat ca este vorba despre cei doi, a informat IML miercuri. Executati in decembrie 1989, cadavrele sotilor Ceausescu nu au fost autopsiate. Contrar legislatiei, la executie nu a asistat nici un medic legist. Certificatele de deces au fost semnate de Vladimir Belis, fost director IML, la cinci zile dupa executie, pe 30 decembrie 1989. Belis nu a vazut niciodata cadavrele.

  • "Am fost chemat de generalul Victor Athanasie Stanculescu si pus sa semnez certificatele de deces ale lui Nicolae si Elena Ceausescu. Nu i-am vazut pe cei doi. Potrivit legii de atunci, la orice executie trebuia sa asiste un legist. Eu nu am fost chemat", a marturisit profesorul Vladimir Belis, cu ocazia deshumarii din 21 iulie.
  • "Cele doua procese verbale prin care era constatat decesul sotilor Ceausescu erau semnate de doi medici militari. Pe aceste documente am semnat si eu, cauza decesului fiind moarte prin impuscare, hemoragie interna si externa."
  • "Toate acestea le-am povestit de mai multe ori, ele fiiind publicate in cartea despre Revolutie. Nu i-am cunoscut pe cei doi medici militari, nu stiam nimic despre ei, dar am fost chemat si a trebuit sa semnez, dupa cei doi medici militari care au asistat la executie, procesele verbale de constatare a deceselor."

Sotii Ceausescu au fost deshumati in luna iulie a.c., la 21 de ani de la moartea cuplului, intr-un demers initiat de singurul fiu ramas in viata, Valentin Ceausescu, si de Mircea Opran - sotul Zoei Ceausescu, cu scopul de a stabili in mod cert daca Elena si Nicolae Ceausescu sunt cei inhumati in mormantul de la Cimitirul Ghencea.

Valentin este fiul natural al cuplului Ceausescu

Probele biologice ale sotilor Ceausescu au fost comparate, cel mai probabil, cu ADN prelevat de la ultimul fiu ramas in viata, Valentin Ceausescu. Inca dinainte de 1989, a circulat in Romania zvonul ca ar fi fost adoptat. Intr-o declaratie din 2009, Vladimir Tismaneanu demonta cu fermitate afirmatia, argumentand cu puternica asemanare fizica a lui Valentin cu mama sa, Elena, dar si cu fratele mai mare, Nicu. Se pare ca de fapt, Elena Ceausescu, profund nemultumita de insubordonarea fiului mezin si rebel, ar fi ordonat Securitatii sa planteze aceasta informatie.

Emma Olaru, MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

O sa para ciudat, dar eu ii compatimesc pe oamenii astia.
Paranoia le-a fost intretinuta pana au ajuns unde au ajuns. O lucratura totala pentru care a suferit o natiune.

Echipa medicala MedLife - Genetica

Doctor in...
Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Un studiu realizat in 2012 de firma de cercetare de piata Unlock Market Research impreuna cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a aratat ca 87% dintre adulti folosesc automedicatia. Dintre acestia, cei mai multi adulti aleg sa se trateze fara a cere sfatul specialistului de raceala - 41% si durere de cap - 31...
Un semn din nastere este un semn de culoare pe sau sub piele, care este prezent la nastere sau se dezvolta la scurt timp dupa aceea. Unele se decoloreaza odata cu trecere timpului, iar altele devin mai pronuntate. Semnele din nastere pot fi cauzate de celulele care produc mai mult pigment sau de vasele de sange care nu cresc normal. Cele mai...
Persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice prezinta anomalii cerebrale, potrivit unui studiu realizat folosind mai multe tehnici de scanare, publicat miercuri in revista medicala americana Radiology. Sindromul oboselii cronice (SOC), numit si encefalomielita mialgica, este caracterizat mai ales de oboseala persistenta si...
Elena si Nicolae Ceausescu, 1980, Azuga / Foto: Agerpres "Se cunostea ca s-a facut o inmormantare in graba. Cineva si-a facut treaba foarte repede." Misterul inhumarii Elenei si a lui Nicolae Ceausescu, vechi de aproape 21 de ani, este in sfarsit elucidat. Ultimul lor drum nu a fost cel catre zidul executiei, ci catre laboratoarele oamenilor de...
Desi statul la soare ne face sa ne simtim bine si, pe termen scurt, ne face sa aratam bine, efectele cumulate ale expunerii la soare ne pun in fata unui risc mare de leziuni celulare, ridare precoce si cancer de piele. Care sunt efectele acestei expunerii excesive? Pielea bronzata Pielea bronzata este frumoasa, dar culoarea aurie pe care noi o...