Publicat la: 
5/11/2010

Adrian Paunescu a murit in urma unui stop cardiac

Adrian Paunescu 1943 - 2010 / Foto: Agerpres

Adrian Paunescu a murit vineri, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, unde era internat din data de 26 octombrie, din cauza problemelor cardiace, hepatice, renale si respiratorii. Dupa o scurta perioada de ameliorare, starea de sanatate a poetului s-a agravat din nou in noaptea de marti spre miercuri, cand medicii au fost nevoiti sa il resusciteze timp de mai multe ore.

Cu o zi in urma, starea poetului era insa in continuare "extrem de grava", iar dr. Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Floreasca, declara ca "boala depaseste resursele terapeutice ale unitatii" pe care o conduce. Inima lui Adrian Paunescu a incetat sa mai bata vineri dimineata, la ora 07.15, dupa mai multe stopuri cardiace.

Scriitorul, jurnalistul si omul politic Adrian Paunescu s-a nascut pe 20 iulie 1943 in comuna Copaceni din judetul Balti, Basarabia. Dupa studiile liceale, a urmat cursurile Facultatii de Limba si Literatura Romana din cadrul Universitatii Bucuresti.

Cariera in presa si-a inceput-o ca redactor la revistele Amfiteatru (1966 1968), Romania literara (1967 1970) si Luceafarul (1970 1972). In perioada 1973 1985 a fost redactor-sef al revistei Flacara, prin intermediul careia a sustinut 1.615 manifestari de muzica, poezie si dialog. Revista a fost interzisa de regimul comunist la 16 iunie 1985.

Dupa caderea dictaturii, Adrian Paunescu a infiintat Cenaclul Totusi Iubirea, continuator al Cenaclului Flacara.

Adrian Paunescu si-a facut debutul in calitate de poet in paginile revistei Luceafarul, pe 1 mai 1960. Pe langa numeroasele volume de poezie publicate de-a lungul anilor, Adrian Paunescu a scris literatura pentru copii si proza fantastica.

Activitatea politica si-a inceput-o in perioada comunista, iar dupa Revolutie a fost membru al Partidului Socialist al Muncii, dupa care a devenit membru al Partidului Social Democrat. A fost succesiv senator de Dolj si Hunedoara, reprezentant al Romaniei la Consiliul Europei (1993 1996) si presedintele comisiei senatoriale pentru cultura, culte, arta si mijloace de informare in masa.

Autor: R.M.

Alte articoleVezi toate articolele

Sindromul Reye este o boala rara, dar grava, care afecteaza in general copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani. Boala este asociata cu tratamentul infectiilor virale si cu administrarea de...
Inimile barbatilor si femeilor imbatranesc diferit, potrivit unui studiu publicat marti in revista americana "Radiology", informeaza agentia France Presse, citata de Agerpres.Studiul nu explica...