Publicat la: 
26/06/2014

Adultii care se uita la televizor peste trei ore pe zi risca de doua ori mai mult sa moara prematur comparativ cu cei care petrec mai putin timp in fata micului ecran, arata un studiu publicat de American Heart Association si preluat de 20minutes.fr. Cercetatorii au observat timp de 8,2 ani 13.284 de adulti spanioli sanatosi, cu varsta medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, cu studii superioare, pentru a stabili legatura dintre trei tipuri de comportamente sedentare  "timpul petrecut in fata televizorului, a calculatorului si conducerea masinii"  si riscul de mortalitate din orice cauza, noteaza Agerpres.

"Uitatul la televizor este unul din principalele obiceiuri sedentare ale modului nostru de viata, in care se dezvolta si alte tipuri de comportamente sedentare", spune dr Miguel Martinez-Gonzales, profesor de sanatate publica la Universitatea Navarra din Pamplona (Spania), autorul principal al cercetarii. "Rezultatele noastre le confirma pe cele precedente, care au pus in evidenta o legatura intre timpul petrecut in fata televizorului si mortalitate", adauga el.

Cercetatorii au observat timp de 8,2 ani 13.284 de adulti spanioli sanatosi, cu varsta medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, cu studii superioare, pentru a stabili legatura dintre trei tipuri de comportamente sedentare  "timpul petrecut in fata televizorului, a calculatorului si conducerea masinii"  si riscul de mortalitate din orice cauza.

Autorii studiului au constatat 97 de decese, dintre care 19 din cauza unor boli cardiovasculare, 46 de cancer si 32 din alte cauze. Ei au calculat ca riscul de deces era de doua ori mai mare la cei care afirmasera ca se uita la televizor trei ore sau mai mult pe zi decat la persoanele care petreceau mai putin timp in fata micului ecran. Cercetatorii nu au descoperit nicio corelare semnificativa intre timpul petrecut la calculator sau la volanul masinii si un risc crescut de moarte prematura, indiferent de cauza. Ei au apreciat totusi ca sunt necesare si alte studii pentru a confirma posibilele legaturi intre cei doi factori si rata mortalitatii, putandu-se afla astfel mecanismele biologice ce le-ar putea explica.

Odata cu imbatranirea populatiei, gradul de sedentarism va creste, indeosebi ca urmare a timpului petrecut la televizor, si acest lucru va spori problemele de sanatate legate de varsta', afirma dr Martinez-Gonzales.

'Rezultatele studiului nostru arata ca adultii ar trebui sa faca mai multa miscare, sa evite perioadele lungi de imobilitate si sa stea la televizor doar una sau doua ore pe zi', recomanda el.

Potrivit American Heart Association, sunt necesare cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana "sau cel putin 75 de minute de activitate aerobica sustinuta"  pentru o stare de sanatate buna, incheie AFP.

A.C.

Comentarii

Adevarat, dar de specificat ca postul cu pricina este a3.

Alte articoleVezi toate articolele

Cancerul de col uterin, usor de depistat Sase femei mor zilnic in Romania din cauza cancerului de col uterin. Pentru alte 40.000, viata se schimba radical, iar optiunile se ingusteaza. Datele din...
Nu conteaza doar ce mananci, ci si cum mananci / Foto: Photoxpress.com Nu manca in fata televizorului! Nu citi in timp ce mananci! Mesteca bine mancarea! Acestea nu sunt sloganuri din manualele...