Publicat la: 
24/05/2018

ecg

Bilirubina este un pigment galben-portocaliu eliberat de ficat in organism in urma procesului de distrugere a celulelor rosii. Conform unui studiu efectuat recent de catre specialistii in epidemiologie, aparitia vanatailor, ce are loc in urma acestor evenimente, poate oferi o serie de beneficii in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara, informeaza news.emory.edu.

Noi constatari privind efectul antioxidant al bilirubinei 

Conform analizei efectuate asupra datelor medicale colectate de la 100 de mii de veterani de razboi, nivelul ridicat de bilirubina din sange este asociat cu un risc scazut de insuficienta cardiaca, infacrc miocardic si accident vascular cerebral. Noile constatari au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "The American Heart Association."

O serie de alte studii efectuate anterior sugereaza, de asemenea, ca bilirubina poate avea efecte benefice, actionand ca un antioxidant care scade riscul declansarii aterosclerozei.

Datele medicale colectate de la veteranii de razvoi aduc noi dovezi care sut importante in special pentru persoanele ce traiesc cu HIV si care isi administreaza Atazanavis, un medicament anti-hiv cunoscut pentru efectul secundar de crestere a nivelului de bilirubina in organism.

Scopul studiului

"Initial am vrut sa vedem daca bilirubina si bolile cardiovasculare au un tip diferit de asociere in randul persoanelor  HIV pozitive," declara Dr. Vincent Marconi, autorul principal al studiului.

"Chiar daca pacientii care traiesc cu HIV isi administreaza medicamente antiretroviale, infectia HIV are efecte negative asupra sanatatii lor cardiovasculare," adauga acesta.

In ce a constat studiul

Dr. Marconi si colegii sau au examinat datele colectate prin intermediul studiului VACS (Veterans Aging Cohort Study), o examinare la scara larga a manifestarii virusului imunodeficientei umane, precum si a starii generale de sanatate a pacientilor ce traiesc cu HIV.

Datele medicale VACS au inclus 31,418 barbati HIV-pozitivi si 66,987 veterani HIV-negativi, dintre care 48% au fost de origine afro-americana. Varsta medie a pacientilor a fost de 48 de ani.

Oamenii de stiinta au impartit participantii in patru grupuri, in functie de nivelul de bilirubina din organism.

Analiza de specialitate arata ca nivelul ridicat de bilirubina se poate traduce intr-un risc semnificativ scazut de declansare a atacului de cord, insuficientei cardiace si accidentului vascular cerebral.

Aceste asocieri au fost observate chiar si in randul persoanelor cARE nu sufereau de boli hepatice, arata raportul cercetatorilor.

"Pentru a observa reducerea riscului declansarii bolilor cardiovasculare nu este necesar ca nivelul de bilirubina din organism sa atinga cote inalte. Cele mai bune rezultate au fost observate in randul pacientilor ce faceau parte din cele doua grupuri de mijloc," explica Dr. Marconi.

Studiul ofera baza epidemiologica necesara pentru investigarea modului in care efectul antioxidant al bilirubinei ar putea fi utilizat pentru a reduce riscul morbiditatii pe fondul bolilor cronice.

Astfel, cercetarile viitoare ar trebui sa exploreze noi moduri de utilizare a bilirubinei ca indicator al prezentei inflamatiei in organism pentru depistarea bolilor cu risc de deces, precum bolile cardiovasculare, conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Feidoc Roxana,Medic Primar
Medic Primar
Cristian Gabriel,Profesor Doctor
Conf....
Petrescu Lacramioara Gabriela,Medic Primar
Medic Primar
Popara - Voica Anca Maria, Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Un sistem imunitar puternic va asigura o viata sanatoasa, ferita de suferinta / Foto: Photoxpress.com Nu il poti simti si nici nu il poti vedea. Nu ii poti lua pulsul sau temperatura. Totusi, sistemul imunitar lucreza in permanenta pentru a ne proteja de infectii, virusuri, ciuperci, paraziti care cauzeaza boala, suferinta si, in ultima instanta...
Cafeaua de dimineata / Foto: Photoxpress.com Cafeaua este o sursa de antioxidanti, substante care au o influenta pozitiva asupra organismului reducand riscul de a dezvolta unele afectiuni si prevenind imbatranirea timpurie. Laptele este un aliment minune cu un continut bogat de calciu si proteine. Conform unei simple operatiuni logice,...
Antioxidantii ar putea favoriza proliferarea celulelor canceroase, in special in cazul cancerului de plamani, noteaza cotidianul Le Nouvel Observateur, citat de Agerpres.  Un studiu publicat saptamana aceasta in revista medicala americana Science Translational Medicine arata ca suplimentele de vitamine antioxidante accelereaza dezvoltarea...
Poate parea surprinzator, dar vei consuma mai multi antioxidanti daca bei o ceasca de ceai simplu in loc de o portie de fructe sau de legume. Acest lucru poate fi util de stiut atunci cand incerci sa slabesti, pentru ca o ceasca de ceai neindulcit nu are calorii. Cu toate acestea, fructele si legumele sunt necesare pentru sanatate si utilizand...
Bilirubina este un pigment galben-portocaliu eliberat de ficat in organism in urma procesului de distrugere a celulelor rosii. Conform unui studiu efectuat recent de catre specialistii in epidemiologie, aparitia vanatailor, ce are loc in urma acestor evenimente, poate oferi o serie de beneficii in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara,...