Publicat la: 
29/05/2015

Agentia Nationala Antidrog: Romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii Europei

Romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agentia Nationala Antidrog (ANA), cu ocazia marcarii Zilei Mondiale fara Tutun, relateaza Agerpres.

Datele arata ca doar 38% dintre romani sustin ca niciodata sau aproape niciodata nu sunt expusi la fum de tutun la locul de munca, fata de media europeana de 72%, in conditiile in care de sapte ani legea permite fumatul la locul de munca doar in camere special amenajate, separate si izolate.

Potrivit ANA, cele mai recente studii in domeniu au evidentiat ca prevalenta fumatorilor in Romania este de 27% iar restul de nefumatori sunt expusi permanent si devin fumatori pasivi la locul de munca si in spatiile publice si acasa, platind tribut similar cu fumatorul activ din punctul de vedere al sanatatii (Studiul GATS 2011).

La jumatate din fumatorii cu varsta peste 45 de ani sunt inregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

Bolile care determina cea mai mare mortalitate in Romania sunt exact acelea pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (in special cel pulmonar, in crestere la sexul feminin) si bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

Agentia Nationala Antidrog (ANA) a mai anuntat joi ca se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in marcarea Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel national, de activitati de informare - sensibilizare - constientizare in mediul scolar sau in comunitate, activitati de petrecere a timpului liber si de formare de abilitati.

In fiecare an, in data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin institutiile nationale responsabile de monitorizarea si implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marcheaza Ziua Mondiala Fara Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sanatate asociate consumului de tutun si pledand pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

La jumatate din fumatorii cu varsta peste 45 de ani sunt inregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
Bolile care determina cea mai mare mortalitate in Romania sunt exact acelea pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (in special cel pulmonar, in crestere la sexul feminin) si bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

Si decesele a jumatate din NEfumatorii de peste 45 de ani caror cauze se datoreaza ?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie, Medicina generala

Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
Medic Specialist
Raduta Diana-Iuliana,Medic Specialist
Medic Specialist
Grecov Alexandru Sebastian
Medic Specialist

Articole similare

Dr. Alin Popescu / Foto: arhiva personala De la ce varsta il incurajam pe cel mic sa faca sport? Care e alegerea cea mai buna, in functie de varsta, pentru o dezvoltare armonioasa? Ce tip de sport este mai potrivit pentru copilul care sufera de astm, scolioza sau o alta afectiune? Practicarea baschetului il poate ajuta pe preadolescent sau...
Alimente bogate in potasiu / Foto: bigstockphoto.com Consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, sustin cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli. Ei au efectuat o noua analiza, bazata pe rezultatele a zece studii publicate in...
Fiecare dintre noi a auzit replica Metabolismul meu este incet. El/Ea poate manca ce vrea fara sa se ingrase nici macar un kilogram. Sigur are un metabolism bun. Metabolismul transforma ceea ce mancati in energie, care sustine si cel mic lucru pe care il faceti. Intr-adevar, rata metabolismului bazal- numarul de calorii de care organismul are...
In timpul verii, infectiile gastrointestinale care apar la copii sunt determinate in special de infectiile bacteriene. Astfel cea mai frecvent intalnita la copii in primul an de viata este Escherichia Coli. Escherichia Coli poate fi transmisa prin: mancare contaminata, apa contaminata, preparate de carne insuficient tratate termic, fructe...
Majoritatea romanilor (64%) si-au mentinut greutatea constanta in ultimul an in vreme ce 11% au slabit iar 23% s-au ingrasat. Ciorba/ supa, produsele lactate, cartofii prajiti/ piure si salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul saptamanal al romanilor. Persoanele in varsta (50-65 de ani) obisnuiesc sa consume mai mult ciorbe si mai putin...