Publicat la: 
7/05/2018

Albirea parului, asociata cu activitatea sistemului imunitar si infectiile

Un nou studiu pe soareci ofera explicatii legate de faptul ca parul poate albi ca raspuns la o boala grava sau stres cronic. Cercetatorii au descoperit o conexiune intre genele care contribuie la culoarea parului si genele care informeaza corpul despre o infectie patogena.

Studiul realizat de cercetatorii de la National Institutes of Health si Universitatea din Alabama, Birmingham a fost publicat in PLOS Biology, anunta sciencedaily.com.

Atunci cand organismul este atacat de un virus sau bacterii, sistemul imunitar innascut se activeaza. Toate celulele au capacitatea de a detecta invadatorii straini si raspund prin producerea de molecule de semnalizare numite interferoni. Interferonii semnaleaza altor celule sa ia masuri prin transformarea expresiei genelor care inhiba replicarea virala, actioneaza celulele efectoare imune si maresc rezistenta gazdei.

''Legatura dintre pigmentarea parului si sistemul imunitar innascut a fost initial o surpriza. Instrumentele genomice ne permit sa evaluam modul in care toate genele din genomul nostru isi schimba expresia in diferite conditii si, uneori, se schimba in moduri pe care nu le anticipam,'' spune Melissa Harris, autorul principal al studiului.

In acest caz, s-a gasit o legatura neasteptata intre parul alb, factorul de transcriere MITF si imunitatea innascuta. MITF este cunoscut pentru rolul sau in reglarea multor functii in cadrul melanocitelor. Dar cercetatorii au descoperit ca MITF serveste, de asemenea, la mentinerea raspunsului la interferon al melanocitelor sub control. Daca controlul MITF asupra raspunsului la interferon este pierdut in celulele stem melanocitare, rezulta albirea parului. Mai mult, daca semnalizarea imuna innascuta este activata artificial la soarecii care sunt predispusi la albire, se produce si un numar crescut de fire albe.

Aceasta noua descoperire sugereaza ca genele care controleaza pigmentarea in par si piele au un rol si in a controla sistemul imunitar innascut, a spus William Pavan, co-autor al studiului si cercetator la NIHs National Genome Research Institute (NHGRI) . Aceste rezultate ne pot ajuta sa intelegem mai bine fenomenul de albire a parului. Mai important, descoperirea acestei conexiuni ne va ajuta sa intelegem bolile de pigmentare care implica sistemul imunitar innascut, cum ar fi vitiligo.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Intregul sistem imunitar al unei persoane poate fi reimprospatat daca aceasta tine post timp de trei zile. Acest lucru este posibil pentru ca procesul impulsioneaza organismul sa produca noi celule...
Unele persoane vad albirea parului ca un ritual de trecere la varsta a treia, in timp ce altele vor sa o evite cu orice pret. Cu toate acestea, albirea parului este inevitabila. Lasand la o parte...