Publicat la: 
17/01/2014

Alcoolul consumat in cantitati mari accentueaza declinul intelectual -studiu

Persoanele care consuma regulat prea mult alcool la varsta adulta se expun riscului unui declin intelectual accelerat, ce antreneaza o scadere a memoriei, a capacitatii de atentie si de concentrare, este concluzia unui studiu elaborat de Universitatea College din Londra si publicat de revista Neurology, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Cercetarea, realizata pe 5.054 de barbati si 2.099 de femei, arata ca un consum semnificativ de alcool intre varsta de 40 si 60 de ani poate antrena un declin cognitiv mai rapid la batranete.

Participantii au fost chestionati de trei ori intr-un interval de 10 ani despre cantitatea si felul de alcool (vin, bere, spirtoase) pe care-l consuma de obicei. Primele teste au fost efectuate atunci cand varsta medie a participantilor era de 56 de ani si au fost apoi repetate de doua ori, dupa cinci si respectiv zece ani.

S-a evaluat capacitatea de memorare, dar si de atentie si de a realizare a unor rationamente pentru atingerea unui obiectiv. Testul de memorie a constat in redarea intr-un minut a cat mai multe cuvinte posibile dintr-o lista cu 20 de cuvinte, iar testul de rationament logic a fost compus din 65 de intrebari. Cei evaluati au mai fost supusi la inca doua teste la care li s-a cerut sa scrie intr-un minut cat mai multe cuvinte care incep cu litera S si nume de specii de animale.

In cazul barbatilor, nu a fost observata nicio diferenta in privinta declinului memoriei intre cei care nu beau alcool si bautorii moderati. In schimb, cei care beau mai mult de 36 de grame de alcool pe zi (echivalentul a trei pahare si jumatate in aceasta cercetare) au prezentat un declin al memoriei si al abilitatilor mai rapid decat bautorii moderati, ei imbatranind intelectual cu inca 1,5 pana la 6 ani. De exemplu, un barbat in varsta de 55 de ani care obisnuieste sa bea mult alcool este din punct de vedere intelectual la fel de batran ca unul de 61 de ani. In plus, aceste efecte se accentueaza pe masura cresterii cantitatii de alcool consumate.

Efectul unui consum semnificativ de alcool nu a putut fi evaluat foarte clar la femei, intrucat putine dintre ele erau mari consumatoare de alcool, dar se pare ca ele ar avea nevoie de numai doua pahare de alcool pe zi, spre deosebire de 3,5 in cazul barbatilor, pentru a inregistra a intra intr-un declin cognitiv mai accentuat.

Acest studiu, la fel ca si altele precedente, sugereaza ca in general este putin probabil ca un consum moderat de alcool sa accentueze procesul de imbatranire intelectuala.

Alte articoleVezi toate articolele

Sforaitul afecteaza relatia de cuplu / Foto: EveryStockPhoto Te-ai trezit de dimineata si ai gasit pe locul gol din dreapta ta un biletel: "Iubitule, imi pare rau, dar sforaiai atat de tare incat...
Alcoolul este utilizat la scara larga in intreaga lume. Cu toate acestea, mai putin de 60% dintre consumatorii constanti recunosc ca obiceiurile lor le pun sanatatea la risc, potrivit sondajului...