Publicat la: 
8/08/2017

"Ar putea adultii sa dezvolte alergii la diverse produse alimentare, precum nuci, alune sau arahide?", intreaba cititorii New York Times. Iata ce raspund specialistii, conform nytimes.com.

Un studiu efectuat recent pe adultii americani arata ca aproape 52% dintre acestia au dezvoltat una sau mai multe tipuri de alergii alimentare dupa varsta de 18 ani. Desi in unele cazuri de alergii dezvoltate pe durata copilariei - precum sunt cele la oua, lapte sau grau - organismul uman reuseste sa trateze aceasta sesibilitate, in cele mai multe cazuri alergiile se mentin pe toata durata vietii.

Alergiile la alune sau arahide se declanseaza in mod obisnuit pe durata copilariei si in astfel de cazuri sensibilitatea se pastreaza chiar si la varsta adulta.

Din studiile de specialitate realizate pe aceasta tema, cercetatorii au stabilit ca la varstele fragede alergiile se dezvolta cel mai adesea la aceste opt alimente: lapte, oua, grau, soia, araide, nuci, peste si crustacee.

Acest top ramane valabil si in randul adultilor, potrivit Dr. Sharon Chinthrajah, profesor de medicina in cadrul Stanford University School of Medicine.

Din cele opt alimente la care sansele declansarii alergiilor sunt mai mari, cea mai intalnita forma de alergie ce apare la maturitate este cea la crustacee, adauga acesta.

Cercetarile au ajutat oamenii de stiinta sa observe cateva norme prin care se produc schimbari ale organismului in cazul adultilor si care duc la declansarea alergiilor alimentare.

Unul dintre acestea este sindromul alergiilor orale, care apare la un procent nu foarte mare din populatia adulta, dar care se manifesta prin alergiile de sezon. Este vorba, mai exact, despre alergia la polenul copacilor si, in mod similar, la polenul pomilor fructiferi. Simptomele care indica prezenta alergiei sunt prezenta mancarimilor si iritatiilor la nivelul gatului.

In cazul polenului de mesteacan proteinele continute de acesta sunt similare cu proteinele regasite in fructe, precum piersicile, merele si ciresele, asa incat unele persoane care sufera de alergii la polen pot avea simptome similare atunci cand consuma aceste fructe. Cu toate acestea, daca fructele sunt procesate, reactiile alergice pot lipsi, intrucat procesul de preparare al acestora poate modifica continutul proteic al acestora.

Cum apar alergiile la varsta adulta?

De cele mai multe ori adultii care dezvolta alergii se intreaba asupra cauzei declansatoare. Rapoartele medicale arata posibilitatea ca sarcina sa fie unul dintre motivele pe fondul carora pot aparea alergii, iar explicatia tine de o modificare a echilibrului hormonal.

Alti pacienti declara ca au observat aparitia alergiilor in urma unei infectii virale.

Cu toate acestea, alergiile alimentare ce apar la varsta maturitatii nu sunt foarte bine intelese de specialisti. Dar este important de mentionat faptul ca o reactie alergica este diferita de o intoleranta alimentara.

Alergiile se caracterizeaza prin simptome precum mancarimea, aparitia umflaturilor si a urticariilor, probleme de respiratie sau varstaturi ce apar imediat dupa consumarea alimentelor in cauza.

In cazul intolerantelor alimentare astfel de simptome apar abia a doua zi dupa consum, iar in astfel de cazuri nu este neaparat necesar sa inlaturam alimentul in cauza din dieta, conchide Dr. Chinthrajah.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Consumul de proteine slabe, cum ar fi cele din nuci, carne de pui si peste reduce riscul de deces prematur, spre deosebire de consumul de carne rosie, oua si produse lactate care poate spori...
Sarcina extrauterină (SE) se referă la orice sarcină implantată în afara cavității uterine. Cea mai frecventă localizare ectopică este la nivelul trompei uterine. Alte localizări posibile sunt colul...