Publicat la: 
3/01/2017

Alimente care contin magneziu

Magneziul ajuta la buna functionare a inimii, mentine sistemul imunitar si sprijina sistemul muscular. De asemenea, reduce durerea cronica, oboseala si insomnia si ofera protectie impotriva bolilor asociate cu inaintarea in varsta si cu un nivel ridicat de stres.

Inainte de a incepe sa luam suplimente alimentare pe baza de magneziu, este recomandat sa ne informam asupra diferentei dintre aportul neadecvat de magneziu si deficienta de magneziu, precum si asupra alimentelor bogate in magneziu pentru a le include in dieta zilnica. Iata care sunt acestea, conform health.com.

Cum se manifesta deficienta de magneziu?

Semnele deficientei de magneziu includ greata, varsaturi, oboseala si pierderea poftei de mancare, dar este bine de stiut ca astfel de cazuri sunt foarte rar intalnite. Cu toate acestea, persoanele care sufera de diabet zaharat de tip II, hipertensiune arteriala sau afectiuni digestive - precum boala Crohn sau boala celiaca - precum si cele care iau medicamente pentru arsuri stomacale sau osteoporoza sunt la mare risc de a avea deficit de magneziu.

In continuare vedem care este doza recomandata de magneziu si care sunt alimentele bogate in magneziu, pentru a le include in dieta zilnica.

De cat magneziu are organismul nevoie?

Aproximativ 60% din magneziul aflat in organism se regaseste in oase, restul fiind aflat in tesuturile organismului si numai aproximativ 1% se regaseste in sange.

Doza zilnica recomandata pentru barbati este de 400 mg, in timp ce doza recomandata pentru femei este de 310 mg pe zi. Aceste doze cresc pana la 420 mg si 320 mg dupa varsta de 30 de ani.

In timp ce multi dintre noi sufera de deficit de magneziu, altii ar putea avea prea mult, iar altii ar putea suferi de un aport neadecvat, asa incat, cu exceptia cazurilor in care medicii recomanda suplimente de magneziu, deficitul poate fi corectat prin urmatoarele alimente, cata vreme le introducem in dieta noastra zilnica, in cantitatile potrivite.

Migdalele

Continut de magneziu: 105 mg la un sfert de cana

Printre alte beneficii pe care consumul de migdale le are pentru intregul organism, migdalele sunt bogate in vitamina E, un antioxidant care ajuta sistemul imunitar si mentine sanatatea vizuala. De asemenea, migdalele ne ajuta in curele de slabire si ne mentine inima sanatoasa datorita aportului de omega - 3.

Semintele de susan

Continut de magneziu: 101 mg la 28.3 g de seminte

Printre alte beneficii ce semintele de susan le au pentru sanatatea organismului, acestea au un aport de zinc, ajuta la producerea de testosteron si sunt o sursa buna de fier si vitamina B 6.

Semintele de floarea soarelui

Continut de magneziu: 128 mg la un sfert de cana

Printre alte beneficii, enumeram: aportul de calciu si de grasimi polinesaturate ce ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau pentru organism.

Bananele

Continut de magneziu: 33 mg la o banana medie

Alte beneficii: atunci cand bananele sunt mai putin coapte, acestea sunt o sursa buna de amidon, un carbohidrat care stimuleaza metabolismul. De asemenea, bananele ofera o doza buna de potasiu, ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale in mod natural.

Semintele caju

Continut de magneziu: 89 mg la un sfert de ceasca

Alte beneficii: caju asigura 10% din portia necesara de fier si sunt o buna sursa de acid folic si vitamina K.

Branza tofu

Continut de magneziu: 89 mg la un sfert de ceasca

Alte beneficii: aceasta sursa de proteine din soia ne ofera 43% din doza zilnica de calciu si fier, necesare organismului pentru a produce hemoglobina - proteina care ajuta celulele rosii sa furnizeze oxigen intregului organism.

Semintele de dovleac

Continut de magneziu: 74 mg la 28.3 g de seminte

Alte beneficii: sunt o sursa buna de fibre si contin grasimi monosaturate care mentin sanatatea inimii.

Autor: G.T.