Publicat la: 
4/03/2010

Alimentele bogate in potasiu scad riscul de accident vascular cerebral si boli coronariene

Alimente bogate in potasiu / Foto: bigstockphoto.com

Consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, sustin cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli. Ei au efectuat o noua analiza, bazata pe rezultatele a zece studii publicate in perioada 19662009. Pentru realizarea cercetarii au fost analizate datele preluate de la aproximativ 280.000 de adulti, urmariti pe perioade cuprinse intre cinci si 19 ani, informeaza American Heart Association, citata de bighealthtree.com.

Aportul ridicat de potasiu a fost asociat cu un risc mai mic cu 19% de accidente vasculare cerebrale si cu 8% in cazul bolilor coronariene. Constatarile intaresc recomandarile facute la nivel international pentru cresterea consumului de alimente bogate in potasiu, care ajuta la prevenirea bolilor vasculare, a declarat dr. Pasquale Strazzullo de la Universitatea din Napoli.

Alimente bogate in potasiu:

  • salata verde
  • cartofii
  • bananele
  • soia
  • caisele
  • avocado
  • iaurtul
  • sucul de prune
  • fasolea uscata
  • mazarea

Rezultatele analizei au fost prezentate in cadrul conferintei pe tema Nutritie, activitate fizica si metabolism, organizata de American Heart Association in San Francisco.

Un alt studiu prezentat la aceeasi conferinta demonstreaza ca o dieta bogata in legume si fructe crude poate ajuta, de asemenea, la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Pentru realizarea studiului, cercetatorii au analizat incidenta accidentelor vasculare cerebrale in randul a 20.000 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 65 de ani, care nu sufereau de boli cardiovasculare la inceputul analizei. Evolutia lor a fost urmarita timp de zece ani, perioada in care au survenit 233 de accidente vasculare cerebrale in randul participantilor.

Dupa ce au analizat o serie de factori, cercetatorii au constatat ca persoanele cu o alimentatie mai bogata in fructe si legume crude mai mult de 262 grame pe zi prezinta un risc cu 36% mai mic sa sufere un accident vascular cerebral decat cei care consuma mai putin de 92 de grame de fructe si legume pe zi.

Cu toate acestea, nu a putut fi facuta nici un fel de asociere intre riscul de atac vascular cerebral si consumul mai ridicat sau mai scazut de fructe si legume procesate, a declarat Linda Oude Griep, de la Universitatea Wageningen din Olanda.

Autor: R.M.

Comentarii

bananele din ziua de azi nu prea mai au gust. cred sa baga o gramada de pastile in ele sa creasca repede. asa ca nu stiu cat sunt de sanatoase...

asta este o veste bună pentru mine, mânânc şi până la 10 kg de banane pe săptămână.

cei de la supermarket cred că am o maimuţă acasă :D

Am calitatea de abonat MedLife si as dorii sa stiu daca pot face in una din unitatile d-voastra o TOMOSCINTIGRAFIE prin EMISIE POZITRONICA(PET) si cit ar costa .Cu multumiri.

Alte articoleVezi toate articolele

Oamenii sunt capabili sa simta mirosul bolii la un individ al carui sistem imunitar este extrem de activ in doar cateva ore de expunere la o toxina, conform unei cercetari publicate in Psychological...
Sobru si in acelasi timp afabil, profesorul Constantin Arion este pediatru de aproape 50 de ani. S-a ocupat de cea mai dificila specialitate din medicina: oncologia pediatrica. Pentru a incerca sa-i...