Publicat la: 
16/07/2019

Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.  

Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si antioxidanta si riscul de a dezvolta cancer colorectal si de san.

Studiul a fost condus de Mireia Obon-Santacana, fiind finantat de Asociatia Spaniola Impotriva Cancerului.

”Am observat o asociere intre riscul de a dezvolta cancer colorectal si potentialul inflamator al dietei. Cu alte cuvinte, participantii la studiu care au urmat o dieta inflamatorie au avut un risc de aproape doua ori mai ridicat de a dezvolta cancer colorectal, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Pe de alta parte, nu am observat o crestere semnificativa a cancerului de san, astfel ca trebuie sa facem mai multe cercetari pentru a verifica daca exista, intr-adevar, o conexiune cu alti factori”, spune Mireia Obon.

In ce consta o dieta inflamatorie? Dar una antioxidanta?

O dieta inflamatorie se caracterizeaza prin consumul de carbohidrati rafinati, carne rosie si prelucrata si grasimi saturate si trans. Intr-o dieta antioxidanta, consumul de legume, fructe si nuci predomina.

”In cadrul acestui studiu, ne-am concentrat asupra rolului dietei, in special asupra capacitatii sale inflamatorii si antioxidante, deoarece exista dovezi potrivit carora atat inflamatia cronica, cat si stresul oxidativ influenteaza dezvoltarea acestor tipuri de cancer, colorectal si de san”, explica Victor Moreno, cercetator.

Potrivit specialistilor, o dieta pro inflamatorie si pro oxidanta reprezinta un factor de risc pentru cancerul de colon. Partea pozitiva este ca dieta se poate modifica oricand, deci lucrurile se pot schimba. De aceea, pentru a preveni aceste forme de cancer, este important ca oamenii sa respecte recomandarile specialistilor.

”Ar trebui sa ne orientam obiceiurile alimentare catre o dieta mediteraneana bogata in fructe si legume, nuci, cereale integrale si uleiuri sanatoase, cum ar fi cel de masline”, spune Mireia Obon.

Pentru a realiza aceasta cercetare, au fost incluse 1852 de cazuri de cancer colorectal si 1567 de cazuri de cancer de san, alaturi de un grup de 3447, respectiv 1487 de oameni sanatosi, pentru a face comparatiile. Toti participantii au provenit din 12 provincii spaniole.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Doctor in...
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Imunoterapia este un tratament care foloseste anumite parti ale sistemului imunitar pentru a lupta impotriva anumitor boli, printre care si cancerul. Acest lucru se poate face in mai multe moduri:          Stimularea sistemului imunitar pentru a ataca mai eficient celulele canceroase.          Oferirea unor componente fabricate sistemului...
Profesor Laurence Patterson / Foto: University of Bradford O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia persoanelor bolnave de cancer. Descris de cercetatori drept "chimioterapia bomba inteligenta", tratamentul localizeaza tumorile si le "infometeaza", lasand...
Peste 500 de miliarde de celule din corpul nostru vor fi inlocuite in fiecare zi, dar selectia naturala ne-a permis sa ne dezvoltam un mecanism de aparare impotriva mutatiilor celulare care ar putea provoca cancerul. Aceasta relatie intre evolutie si lupta organismului impotriva cancerului este explorata intr-o editie speciala a revistei...
Celulele stem adulte joaca un rol central in debutul cancerului, arata un nou studiu publicat recent in revista "Gastroenterology". Cercetatorii de la Washington University School of Medicine in St. Louis au constatat ca celulele adulte au capacitatea de a adopta un comportament similar celulelor stem care se divid rapid. Cu toate acestea, cand...
Un nou tip de contraceptive orale combinate, care contin atat doze mici de estrogen, cat si progestative noi, au fost asociate cu un risc redus de cancer ovarian, in special in cazul femeilor tinere, conform unui nou studiu publicat de ”The MBJ”, potrivit sciencedaily.com. Studiul demonstreaza ca efectele pozitive ale noilor anticonceptionale au...