Publicat la: 
16/07/2019

Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.  

Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si antioxidanta si riscul de a dezvolta cancer colorectal si de san.

Studiul a fost condus de Mireia Obon-Santacana, fiind finantat de Asociatia Spaniola Impotriva Cancerului.

”Am observat o asociere intre riscul de a dezvolta cancer colorectal si potentialul inflamator al dietei. Cu alte cuvinte, participantii la studiu care au urmat o dieta inflamatorie au avut un risc de aproape doua ori mai ridicat de a dezvolta cancer colorectal, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Pe de alta parte, nu am observat o crestere semnificativa a cancerului de san, astfel ca trebuie sa facem mai multe cercetari pentru a verifica daca exista, intr-adevar, o conexiune cu alti factori”, spune Mireia Obon.

In ce consta o dieta inflamatorie? Dar una antioxidanta?

O dieta inflamatorie se caracterizeaza prin consumul de carbohidrati rafinati, carne rosie si prelucrata si grasimi saturate si trans. Intr-o dieta antioxidanta, consumul de legume, fructe si nuci predomina.

”In cadrul acestui studiu, ne-am concentrat asupra rolului dietei, in special asupra capacitatii sale inflamatorii si antioxidante, deoarece exista dovezi potrivit carora atat inflamatia cronica, cat si stresul oxidativ influenteaza dezvoltarea acestor tipuri de cancer, colorectal si de san”, explica Victor Moreno, cercetator.

Potrivit specialistilor, o dieta pro inflamatorie si pro oxidanta reprezinta un factor de risc pentru cancerul de colon. Partea pozitiva este ca dieta se poate modifica oricand, deci lucrurile se pot schimba. De aceea, pentru a preveni aceste forme de cancer, este important ca oamenii sa respecte recomandarile specialistilor.

”Ar trebui sa ne orientam obiceiurile alimentare catre o dieta mediteraneana bogata in fructe si legume, nuci, cereale integrale si uleiuri sanatoase, cum ar fi cel de masline”, spune Mireia Obon.

Pentru a realiza aceasta cercetare, au fost incluse 1852 de cazuri de cancer colorectal si 1567 de cazuri de cancer de san, alaturi de un grup de 3447, respectiv 1487 de oameni sanatosi, pentru a face comparatiile. Toti participantii au provenit din 12 provincii spaniole.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Medic Specialist
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist

Articole similare

Cand ajung la chirurg, pacientii intreaba cel mai des ''de unde apare cancerul colorectal?''. Desi nu exista o cauza clara, sunt multi factori favorizanti care depind de vointa noastra prin care il putem preveni. Marian Radu-Corneliu, medic primar chirurgie generala in spitalul Life Memorial Hospital MedLife, Bucuresti, explica intr-un interviu...
Dr. Sandica Bucurica / Foto: Medlive.ro In fata medicilor gastroenterologi ajung zilnic cazuri din cele mai diverse: de la reflux gastroesofagian, varice esofagiene, esofagita, boala inflamatorie intestinala, esofagul Barret, boala Crohn, cancerul esofagian, sindromul de colon iritabil, polipi sau colita ulcerativa. Despre aceste boli si modul...
Oamenii de stiinta de la Johns Kopkins Kimmel Cancer Center au descoperit, printr-un nou studiu, ca antibioticele ar putea creste riscul dezvoltarii cancerului de colon, dar nu se aplica si in cazul cancerului rectal. Mesajul principal al acestui studiu este importanta administrarii antibioticelor. Acestea nu sunt recomandate pentru infectiile...
Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmeaza o dieta bazata pe alimente inflamatorii este de doua ori mai mare.   Oamenii de stiinta de la Programul de Terapie Experimentala in Oncologie si de la Institutul de Cercetare a Sanatatii Biodonostia au condus un studiu ce dezvaluie o legatura intre dieta inflamatorie si...
Oamenii de stiinta din Canada au rezumat 65 de studii din 14 tari care au introdus vaccinul HPV de cand a devenit disponibil, adica in urma cu 10 ani. Vaccinul vizeaza mai multe tulpini de virus papiloma uman (HPV), inclusiv tulpinile 16 si 18, care cauzeaza cele mai multe tipuri de cancer de col uterin. HPV poate provoca, de asemenea, veruci...