Publicat la: 
3/04/2013

Cancerul este o boala care provoaca frica, asa ca nu este surprinzator faptul ca publicul este dornic de a identifica modalitati de a reduce riscul. Mass-media ofera deseori informatii privind "alimente miracol" si daca acestea pot reduce, de fapt, riscul de cancer. Oamenii de stiinta au descoperit anumite studii care prezinta publicului informatii ca fiind adevarate, dar la o cautare amanuntita se pot gasi alte studii care le infirma.

Maki Inoue-Choi, Sarah Oppeneer si Kim Robien de la Universitatea din Minnesota fac apel la cercetatori si la sursele mass-media sa ia în considerare valabilitatea studiilor multiple, înainte sa presupuna ca informatiile prezentate sunt factuale, in articolul "Reality Check: There is No Such Thing as a Miracle Food", publicat in Nutrition and Cancer: An International Journal

"Specialistii in nutritie si epidemiologii ar trebui sa fie constienti de mesajele de sanatate publica care sunt luate din studiile lor individuale si prezentate mai departe publicului si nu ar trebui sa apeleze la senzationalism in constatari sau sa contribuie la o frenezie mass-media doar datorita unui singur studiu," cred autorii.

Autorii mentioneaza doua studii separate, care sustin un risc scazut de cancer ovarian datorita flavonoidelor din ceapa rosie si omega-3 din biban de mare. Ambele studii au fost prezentate ca fiind adevarate la un spectacol popular de televiziune. Autorii afirma ca, daca cineva ar fi cautat si cercetat mai departe, ar fi gasit alte 3 studii care pot sa infirme constatarile raportate ca fiind adevarate de primele 2.

"Publicul are nevoie de mai multe informatii despre efectul dietei in ansamblu asupra riscului de cancer, precum si despre importanta atingerii si mentinerii unei greutati corporale ideale, activitatii fizice regulate si evitarea unui stil de viata sedentar," adauga autorii.

Categorie Medlife: 
Taguri Medlife: 

Comentarii

Daca vorbim de fructe turcesti, pline de pesticide, atunci mergem cu logica mai departe si spunem ca si cianura te scapa de cancer.

alimentele tratate cu tot felul de chimicale din ziua de azi mai degraba te imbolnavesc de cancer

praf in ochii lumii!

pentru ca industria de medicamente sa vanda cat mai multe citostatice, e normal sa se spuna ca produsele naturale nu sunt eficiente. Cum s-ar putea patenta varza rosie, telina sau ceaiul de napraznic. Dar un citostatic care e pe piata de 50 de ani, doar schimband numele cu unul mai atractiv se va vinde mult mai bine daca concluziile din studiile despre produsele naturale sunt negative.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că România a rămas printre ultimele țări din Uniunea Europeană în care nu s-a implementat,...
Trecem toţi prin asta. Fie că am sacrificat somnul de dragul petrecerilor cu şampanie, dans şi fum, fie că suntem mai sportivi şi am stat prea mult pe pârtie în frig şi vânt, fie că am ales ţările...