Publicat la: 
7/02/2014

Alimentele organice. Sunt sigure? Mai hranitoare? Gasiti de multe ori pe rafturile magazinelor produse alimentare denumite organice. Pe de o parte, aveti un mar crescut conventional. Pe de alta parte, aveti unul care este organic. Ambele mere arata la fel. Ambele ofera vitamine si fibre si ambele nu au grasimi, sodiu si colesterol. Pe care ar trebui sa-l alegeti? Produsele crescute conventional, in general, costa mai putin, dar sunt mai sigure sau mai hranitoare alimentele organice?

Agricultura conventionala vs agricultura organica

Cuvantul "organic" se refera la modul in care fermierii cultiva si proceseaza produsele agricole, cum ar fi fructe, legume, cereale, produse lactate si carne. Practicile agricole organice sunt concepute pentru a incuraja conservarea solului si a apei si reducerea poluarii. Fermierii care cresc produse organice si carne nu folosesc metode conventionale pentru a fertiliza solul. De exemplu, in los sa foloseasca erbicide chimice, fermierii pot efectua rotatia culturilor mai sofisticate si raspandirea unui gunoi de grajd pentru fertilizare. Conform Ministerului Agriculturii, in etapa de productie la ferma se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora) a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. In etapa de procesare a alimentelor se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza folosite la prepararea alimentelor ecologice.

Iata cateva diferente esentiale intre agricultura conventionala si agricultura organica:

Conventional Organic
Se utilizeaza ingrasaminte chimice pentru a promova cresterea plantelor. Se utilizeaza ingrasaminte naturale, cum ar fi gunoiul de grajd sau compostul, pentru a fertiliza solul si plantele.
insecticide sintetice pentru a reduce boli si daunatori. Se utilizeaza pesticide din surse naturale care sa nu fie daunatoare pentru insecte si pasari sau capcane pentru a reduce din daunatori.
erbicide sintetice pentru a gestiona buruienile. compusi ecologici; rotatia culturile, se plivesc buruienile cu mana
animalele primesc antibiotice, hormoni de crestere si medicamente pentru stimula cresterea si a preveni bolile. Animalele primesc furaje ecologice si li se permite accesul in aer liber. Se utilizeaza masuri preventive - cum ar fi pasunatul prin rotatie, un regim alimentar echilibrat si grajduri si adaposturi curate - pentru a ajuta la indepartarea bolilor

"Organic" si "natural" inseamna acelasi lucru?

"Natural" si "organic" nu inseamna acelasi lucru. Puteti vedea termenii "natural" si alte, cum ar fi "toate ingredientele naturale" sau "fara hormoni" pe etichetele produselor alimentare. Aceste descrieri trebuie sa fie oneste, dar nu le confundati cu termenul "organic". Numai produsele alimentare care sunt cultivate si prelucrate in conformitate cu standardele ecologice USDA pot fi etichetate drept organice.

In Romania ,,agricultura ecologica, termen protejat si atribuit de U.E Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura este similar cu termenii ,,agricultura organica sau ,,agricultura biologica utilizati in alte state membre, conform Ministerului Agriculturii.

Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului.

In Romania, controlul si certificarea produselor ecologice este asigurata in prezent de organisme de inspectie si certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza criteriilor de independenta, impartialitate si competenta stabilite in Ordinul nr. 181/2012 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare, de aprobare a organismelor de inspectie si certificare si de supraveghere a activitatii organismelor de control.

Sigla nationala ,,ae, specifica produselor ecologice, alaturi de sigla comunitara sunt folosite pentru a completa etichetarea, in scopul identificarii de catre consumatori a produselor obtinute in conformitate cu metodele de productie ecologica.

Comentarii

De fapt nu e nimic de inteles. Poate doar ca unii considera ca o tema de casa a unei eleve de clasa a zecea este o "lucrare stiintifica" iar un studiu de la Stanford este "ambiguu" ca sa nu spunem o prostie cum zice cineva mai sus. In cazul asta chiar nu este nimic de adaugat.

Pacat ca asta e tot ce ai inteles.

Deci daca este bun pentru Drosophila melanogaster care se hraneste cu fructe intrate in fermentatie este bun si pentru oameni. In felul asta putem spune ca daca este bun pentru bacterii este bun si pentru oameni si sa incepem sa mincam carne si fructe putrede. Si atunci rosiile care acum se arunca ar trebui sa fie o delicatesa si sa coste de 10 ori mai mult ca cele proaspete.
Felicitari.

Radu ar trebui sa te documentezi mai bine, studiul descris de tine doar a cautat probleme de sanatate intr-un interval de la 2 zile la 2 ani la oameni care au consumat organic vs normal, as zice ca e un studiu destul de ambiguu, faptul ca nu s-a imbolnavit nimeni in 2 ani ca nu a mancat organic nu arata ca sunt la fel sau ca nu sunt beneficii.

Iti recomand sa cauti si altele, un studiu facut chiar de un elev de liceu arata mult mai clar ca exista o diferenta http://well.blogs.nytimes.com/2013/04/17/is-organic-better-ask-a-fruit-fly/

Hai sa fim seriosi.Pseudo studiul pustoaicei e bun de Can can. Deci va sa zica pustoaica, in cadrul unei teme de studiu de clasa a descoperit ca legumele/fructele organice au mai multa vitamina C decat celelalte. Nu se specifica ce fructe legume a folosit in studiu, ce aparatura si metode a avut la dispozitie si intrabrea mea e urmatoarea:
Daca intradevar continutul de vitamine(C, b , etc) ar fi mai mare baietii din industria organica ar fi clamat asta pe toate gardurile si toate reclamele. dar nu o fac fiindca nu e real. Asa ca singura sintagma pe care si-o permit este"sint mai sanatoase" orice ar insemna asta.
Concluzie : agricultura "organica" si implicit si industria alimentara "organica" sint segmente cu o crestere rapida si cu profituri cam de 3-5 ori mai mari decat alternativele clasice/ Totul e bussines si atragerea fraierilor cu bani.

"Fermierii care cresc produse organice si carne nu folosesc metode conventionale pentru a fertiliza solul."
Metoda conventionala este cea NATURALA.
Faptul ca cei tineri cred ca ceea ce a devenit obisnuit este conventional este o eroare grava de perceptive.
Utilizarea de pwesticide, ierbicide, hormone, medicamente, aditivi - chimicale "moarte" biologic, organisme modificate genetic... aceste nu sunt conventionale, chiar daca mediul de afaceri face propaganda si ... productie cu scopul realizarii de profituri immense.
Nutrientii din ceea ce nu este natural (ecologic in Romanai, "organic" in SUA) sunt atat de putini incat pretul mic trebuie multiplicat (omul cumpara cantitati mari fiindca organismal ii cere "combustibilul potrivit" ca sa-si realizeze functiile) pentru obtinerea necesarului alimentar.
In acelasi timp, organismal consumatorului este atacat si afectat de toate elementele care simuleaza natura iar omul se ingrasa (depozite de toxine si produsi de ne-digestive care nu pot fi eliminate din organism si se imbolnaveste.
de tot soiul de nenorociri - ficat, tiroida (sarea iodate - obligatory in Romania!!!,, rinichi, system cardio-vascular, pancreas etc.
-------------------------
"Numai produsele alimentare care sunt cultivate si prelucrate în conformitate cu standardele ecologice USDA pot fi etichetate drept organice."
Daca articolul era informative pentru cine face cumparaturi in SUA, avea relevanta insa aici.... nu stiu cate produse SUA poti vedea in magazinele alimentare din Romania, sa fim realisti.
Si apoi, daca vezi ulei de canola, porumb, vita, curcan... din SUA - nici o speranta de sanatate - doar limba sa inlocuiasca cerebelul iar burta sa se umfle; modificate genetic si hormonizate.... tumori, cancer de colon si multe altele.
E-adevarat, nu de azi pe maine dar neindoielnic. Modificarile genetice in corpul uman incep sa apara dupa cca 6 luni si mamel transmit defecte sarcinii... si viitoare mama "da" mai departe (daca mai poate "face" copii" cateva generatie aceeasi deficienta.
Ca in zicala "parintii mananca agude si copiilor li se strepezesc dintii"; altii ar spune ca pacatele parintilor se platesc de copii cateva generatii la randul dar cine sa mai dea crezare?
----------
Puse una peste alta si private pe de-a-ntregul, cat timp omul este vazut ca un fel de "masinutza" numai buna de platit taxe si umflat buzunarele profitorilor care audevenit de-a dreptul psihopatii care ne conduc.... nimic bun nu este de asteptat.
Organismul uman "lucre" la fel si la inceputuri, in stravechime ca si astazi; iluzia, pacalirea simturilor, propaganda si ispitirea au dus la degradarea mentala, biologica si spiritual. Chiar daca "stim" mai multe despre mai multe... analiza/judecata si bunul-simt sunt atat de diluate incat si o turma de oi este mai organizata si cooperanta.

Draga Radu, calculul tau 1% total mancare vs 8% total imbolnaviri m-a facut sa rad cu lacrimi amare. Pacat ca intai m-am chinuit sa citesc prostia de la Standford si apoi am vazut ce concluzii halucinante tragi din niste procente simple. Sa-ti explic cifrele tale (nu stiu daca sunt corecte): 8% inseamna ca 92% nu mananca organic. Soc si groaza: 92 e mai mare decat 8-:)... Cat despre colesterol, normal bre ca nu e mare diferenta (desi animalele crescute liber au mai putina grasime), dar sanatatea e mai complexa-:)

Studiu al Stanford school of medicine spune ca nu e nici un beneficiu clar daca mananci conventional sau organic.

http://med.stanford.edu/ism/2012/september/organic.html

Singurul lucru clar e ca cheltui bani mai multi pe etichete verzi.

Un raport al CDC - Center for Disease Control, Matei Bals-ul american, arata ca unu la suta din piata americana de mancare o reprezinta mancarea organica, dar opt la suta din imbolnavirile cu Escherichia Coli au sursa mancaruri eco/organice. Facem socoteala simplu si rezulta ca daca mananci organic este de opt ori mai probabil sa te infectezi cu e-coli decat daca mananci conventional.

O ceafa de porc crescuta organic ne creste trigliceridele tot cat una crescuta conventional.

Fiti atenti si cumpatati.

Voie buna.

Alte articoleVezi toate articolele

Hendrikje van Andel-Schipper a trait 115 ani si a fost, la un moment dat, cea mai batrana femeie din lume. Hendrikje a avut sistemul cognitiv perfect functional si un sistem circulator sanatos. Cand...
Ablatia preventiva a sanilor sau mastectomia suferita de actrita americana Angelina Jolie constituie modalitatea cea mai radicala de a preveni riscul major de cancer la san de care sunt afectate...