Publicat la: 
15/02/2018

Inversarea proceselor specifice bolii Alzheimer

Reducerea treptata a unei enzime numite BACE1 inverseaza formarea de placi de amiloid in creierul soarecilor de laborator cu Alzheimer, imbunatatind astfel functiile cognitive ale acestora.

Studiul, publicat recent in revista de specialitate "The Journal of Experimental Medicine," le ofera speranta oamenilor de stiinta ca medicamentele concepute pentru diminuarea acestei enzime vor putea trata cu succes boala Alheimer la om, informeaza sciencedaily.com.

Cum se manifesta boala Alzheimer la nivelul creierului

Unul dintre primele procese care au loc la debutul bolii Alzheimer este acumularea anormala a peptidei beta-amiloid, care poate forma placi amiloidice la nivelul creierului ce intrerup functiile sinapselor neuronale.

Cunoscuta in literatura de specialitate sub numele de BACE1, aceasta proteina ajuta la producerea peptidei beta-amilioid prin scindarea proteinei APP.

Tratamentele medicamentoase care inhiba BACE1 sunt dezvoltate ca potentiale tratamente ale bolii Alzheimer, insa, intrucat BACE1 controleaza si alte procese neuronale in afara de APP, aceste medicamente ar putea avea efecte secundare grave.

Pentru a investiga daca inhibarea BACE1 la adulti ar putea fi mai putin daunatoare sanatatii creierului, cercetatorii au programat soarecii de laborator sa piarda aceasta enzima treptat, pe masura ce imbatranesc.

Inversarea proceselor bolii Alzheimer

Rezultate experimentelor de laborator au aratat ca acestia s-au dezvoltat normal, iar creierul lor a ramas sanatos de-a lungul timpului.

Ulterior, cercetatorii au fortat dezvoltarea placilor amiliode in randul subiectilor de laborator, pentru ca acestia sa dezvolte boala Alzheimer la vasta de 75 de zile.

Soarecii au dezvoltat, de asemenea, placi amiloidice, chiar daca nivelul de proteine BACE1 a fost cu aproximativ 50% mai mic decat in mod normal.

Cu toate acestea, placile au inceput sa dispara pe parcursul inaintarii in varsta pana cand, la varsta de 10 luni, proteina BACE1 nu a mai fost prezenta la nivelul creierului.

"Acestea sunt primele rezultate pe care le-am observat in urma procesului de inversare dramatica a depunerii de  amiliod in cadrul studiilor efectuate pe soarecii de laborator ce sufereau de Alzheimer," declara Dr. Riqiang Yan, autorul principal al studiului, cercetator in domeniul neurostiintelor in cadrul Universitatii din Connecticut.

Scaderea activitatii proteinei BACE1 a determinat o scadere a nivelului de peptide beta-amilioide ce inverseaza procesele fiziologice ale creierului specifice dezvoltarii bolii Alzheimer, precum activarea celulelor microgliale si formarea proceselor neuronale anormale.

Diminuarea treptata si, ulterior, anihilarea completa a proteinei BACE1 a imbunatatit procesul de invatare si memoria soarecilor de laborator care sufereau de Alzheimer. Cu toate acestea, atunci cand cercetatorii au facut inregistrari ale activitatii electrofiziologice neuronale ale subiectilor studiului au descoperit ca epuizarea BACE1 a restabilit numai partial functiile sinaptice, ceea ce sugereaza ca prezenta proteinelor BACE1 ar putea fi necesara pentru functiile sinaptice optime si cognitie.

"Studiul ofera dovezi genetice care arata ca procesul de depunere a amiloidului preformat poate fi inversat complet prin intermediul eliminarii treptate a proteinelor BACE1. Datele studiului arata ca inhibitorii acestor proteine au potentialul de a trata pacientii cu Alzheimer in lipsa efectelor secundare toxice pentru sanatatea creierului," adauga autorul studiului.

Pe viitor cercetatorii isi propun sa dezvolte strategii ce minimalizeaza deficientele sinaptice rezultate in urma inhibarii acestei proteine pentru a obtine beneficiile optime pentru sanatatea creierului in randul subiectilor cu Alzheimer.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Lungu Mihaiela,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Petrea Adina-Ioana,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 10

Articole similare

prof. Luc Montagnier Cei doi francezi care au descoperit virusul HIV in 1983 au fost recompensati cu un Nobel pentru medicina in 2008. Am avut sansa unui interviu cu fiecare dintre cei doi. Primul la Paris, in urma cu trei ani, cu Francoise Barre-Sinoussi, in timpul caruia aceasta Doamna mi-a explicat temeinic evolutia cercetarilor pentru...
Harta sistemului limfatic cel vechi (stanga) si cel nou (dreapta)/ Foto: University of Virginia Intr-o descoperire uimitoare, care pune sub semnul intrebarii decenii de cercetare, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia au stabilit ca sistemul imunitar si creierul sunt conectate de vase limfatice, de...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Cercetatorii au descoperit o modalitate de a stopa maladia Alzheimer in stadiile incipiente, iar reusita deschide calea pentru dezvoltarea unui medicament asemanator statinelor, care ar putea fi administrat in cazul a milioane de pacienti pentru a preveni dementa, noteaza Mediafax. Cercetatorii de la...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Utilizarea pe termen lung a unor somnifere sau medicamente impotriva anxietatii din familia benzodiazepinelor (tranchilizante minore) poate creste semnificativ riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui studiu franco-canadian publicat miercuri, informeaza agentia AFP, citata de Agerpres....
Dietele bogate in frunze proaspete de salata, fasole, fructe de padure si cereale integrale au potentialul de a incetini procesul de imbatranire a creierului si declinul cognitiv la persoanele de varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Declinul cognitiv reprezinta o...