Publicat la: 
15/06/2010

Americanii au creat primul ficat artificial, cu ajutorul celulelor stem
Ficat artificial, creat cu celule stem / Foto: Reuters

Cercetatorii americani de la Massachussetts General Hospital din Boston au reusit sa creeze in vitro un ficat, cu ajutorul celulelor stem, informeaza Agerpres. Ei au folosit ficatul afectat al unui soarece, pe care l-au "curatat" mai intai, printru-un procedeu numit "decelularizare", pastrand doar vasele sanguine si colagenul.

Pe aceasta "matrice" au fost insamantate celule sanatoase din ficat, numite hepatocite. Ficatul nou creat a fost apt sa elimine toxinele si a putut fi pastrat mai mult de zece zile in conditii de laborator, dupa care a fost transplantat la un soarece. Acesta a supravietuit timp de cateva ore.

"Matricea pastreaza intacta cea mai mare parte a microarhitecturii ficatului, inclusiv structurile esentiale, precum vasele de sange", explica dr. Korkot Uygon, coordonatorul echipei de cercetatori. "Noi folosim aceasta structura pentru a repopula matricea cu celule hepatice, cu ajutorul carora putem produce un ficat functional".

"Daca totul merge bine, este posibil ca in 5 10 ani sa putem reproduce in acelasi mod si ficatul uman, (...) dar ingineria tesururilor ne-a mai dat si in trecut sperante ca ar putea produce tesuturi in conditii de laborator, iar lucrurile nu au mers tocmai bine, motiv pentru care incerc sa fiu optimist dar prudent", a adaugat el.

Mark Thursz, profesor de hepatologie la Imperial College London, este de parere ca exista mai multe probleme care trebuie depasite pentru a crea un ficat care sa functioneze independent. Una dintre ele este aceea ca trebuie folosite mai multe tipuri de celule, pe langa hepatocite. Grefa creata de echipa americana este capabila sa indeplineasca functiile unui ficat normal intr-o proportie destul de redusa, sustine el.

Autor: R.M.

Comentarii

In curand o sa se poata pastra sistemul nervos (cel putin cel central), elimina toate celelalte celulele, si cu ajutorul celulelor stem se va reconstrui un nou corp. Suna SF? Si articolul de mai sus suna la fel!

Rusii au anuntat ca au reusit crearea "ficatului artificial" care functioneaza in mod similar cu "rinichiul artificial" procedura de detoxifiere a pacientului fiind in mediu de doua ore, o sansa pentru pacientii cu insuficienta hepatica...

Alte articoleVezi toate articolele

O noua solutie pentru tratarea alopeciei androgenetice / Foto: Captura Vimeo Vesti bune pentru barbatii cu chelie. Cauza alopeciei androgenetice ar putea fi inactivitatea celulelor stem din...
Pentru prima data, oamenii de stiinta au aratat ca un mic grup de celule din embrionul uman dicteaza soarta altor celule embrionare. Descoperirea acestui "organizator" al dezvoltarii ar putea ajuta...