PICIORUL DIABETIC

Moderne, sigure si elegante, eficiente si confortabile pentru pacient, permitand o recuperare rapida si o perioada scurta de spitalizare, procedurile de radiologie interventionala castiga teren si in Romania, fiind indicatiile terapeutice de prima intentie in numeroase afectiuni, ca si in cazul pacientilor cu picior diabetic. In cadrul MedLife Memorial Hospital, exista acum echipa multidisciplinara de ingrijire a piciorului persoanei cu diabet, care vine in sprijinul pacientilor cu aparatura performanta, si toata gama de investigatii non invazive si invazive.

Piciorul diabetic reprezinta o complicatie frecventa in diabetul zaharat. Acesta presupune leziuni (ulceratii) aparute la nivelul membrelor inferioare, de obicei insotite de infectii. Este extrem de important ca, in momentul in care primesc un diagnostic, pacientii sa se documenteze cu privire la complicatiile bolii de care sufera, pentru a le putea preveni. Necesitatea prevenției este prioritara  in cazul pacienților cu diabet, care au drept complicații  boli arteriale periferice, polineuroparii si care risca  amputarea membrelor. Este de dorit ca un pacient cu diabet si mai ales cu picior diabetic să ajungă la echipa care se ocupa de aceasta problema pentru a urma pasii de diagnostic si tratament. Echipa este formata din diabetolog, chirurg, ortoped, radiolog interventionist, asistente.

Netratate, leziunile avanseaza si, in timp se pot produce modificari importante, uneori ireversibile ale tesuturilor care primesc sange prin vasul afectat De obicei, afectarea este difuza, mai ales la persoanele diabetice, insa leziunile pot varia ca si gravitate. Pot fi una sau mai multe leziuni, in acelasi timp (afectarea poate implica arterele iliace, arterele femurale, arterele poplitee, arterele tibiale).

Tratamentul endovascular se practica cu  anestezie locala, asa incat in timpul interventiei pacientul nu va simti nimic, iar  daca este cazul pentru dilatarea leziunii se poate face cu ajutorul unui balonas care va fi umflat, urmand apoi montarea stentulului necesar mentinerii vasului la dimensiuni normale. La final se verifica prin angiografie pozitia stentului si daca exista stenoze restante.

Riscul de complicatii e scazut printr-o pregatire corespunzatoare si o supraveghere permanenta a pacientului. –pot aparea reactii alergice la substantele administrate sau la metale (crom, otel, nichel – materiale din care sunt formate stenturile) - reactii la anestezice - fistule arteriovenoase la nivelul punctiei vasculare - mici sangerari la nivelul punctiei.

Piciorul diabetic  este o afectiune frecvent intalnita la pacientii cu diabet, care  mult timp poate sa fie asimptomatica, momentul de aparitie al manifestarilor fiind uneori asociat cu existenta unor leziuni severe. Netratate aceste afectiuni pot duce la afectarea calitatii vietii catre leziuni invalidante, care uneori necesita masuri grave (ex: amputatie).

In acest sens, tratamentul endovascular de tip angioplastie cu balon si montare de stent in caz de picior diabetic cu complicatia de boala arteriala periferica este un tratament modern, minim invaziv, care permite rezolvarea intr-o maniera optima, cu recuperare rapida si spitalizare redusa.


Cazuri rezolvate cu success la MedLife

Vești bune!

Rotițele mecanismului de combatere a afecțiunilor cardiologice si mortalitătii prin accidente vasculare se învârt cu succes la MedLife. Iar acest lucru se datorează în mare măsură abordării integrate și echipei excepționale de medici. Iată mai jos câteva testimonale despre cazurile rezolvate cu succes în cadrul AngioLife.

 

 

X