Embolizarea Varicocelului

Ce este varicocelul ?

Varicocelul reprezinta dilatarea anormala a venelor testiculare, cu alte cuvinte varice ale testiculelor. Apare preponderent la barbatii care stau mult în picioare, în majoritatea cazurilor la nivelul testiculului stâng. Testiculele se formeaza lânga rinichi, de unde coboara în scrot pâna la nastere, dar vasele testiculare ramân legate de abdomen pentru tot restul vietii. Vena testiculului stâng se varsa în vena renala stânga, perpendicular pe ea, si nu oblic în vena cava, ca pe partea dreapta. Venele testiculare nu au valve care sa împiedice refluxul gravitational al sângelui, ca atare, în pozitie verticala, pe stânga apare un reflux sangvin din circulatia renala.

Cum se manifesta varicocelul ?

Initial printr-o senzatie de tensiune în testiculul stâng, aparuta la mers sau dupa ortostatism prelungit (stat în picioare). Cu timpul jena este perceputa chiar în pozitie orizontala, extinzându-se pe traiectul funiculului spermatic („cordonul” care leaga testiculul de abdomen). Testiculul pare la început mai mare, cu dilatatii venoase neregulate palpabile prin peretele scrotal. Treptat, varicozitatile ajung sa se extinda si la scrot, în timp ce testiculul propriu-zis se poate atrofia.

Cum se realizeaza embolizarea de varicocel ? 

Procedura de Radiologie Interventionala ce se efectueaza intr-o sala sterila de angiografie de catre un medic radiolog interventionist. Procedura dureaza in medie maxim 60 minute, din care 12 minute reprezinta timpul mediu de scopie.

Embolizarea varicocelului este o procedura care se efectueaza fara anestezie generala, folosind doar o usoara sedare. In acest tip de tratament al varicocelului se introduce la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul venelor testiculare afectate.. Pielea este anesteziata si aceasta procedura nu este dureroasa.

Apoi, un cateter subtire este ghidat sub raze X, fara durere, pana in abdomen si apoi in vena varicocelului.

Se injecteaza o substanta de contrast pentru a crea o harta a venei (venograma) si se introduc prin cateter in vena, spirale mici de metal sau alte substante emboligene pentru a bloca fluxul de sange la vena astfel, acesta putand fi redirectionat pe alte cai. Medicul radiolog interventionist va utiliza diferite substante sclerozante ( care obstrueaza vasele) sau mici dispozitive denumite "coil-uri" care au rolul de a bloca venele varicoase si de a nu mai permite stagnarea sangelui la acest nivel. De obicei, cateterul impreuna cu substantele sau dispozitivele utilizate, se mentine pentru 10 minute, astfel incat procedura sa aiba rezultate optime.

Pacientii raman sub observatie timp de cateva ore si apoi pleaca acasa in aceeasi zi.

Recuperarea dupa embolizarea varicocelului dureaza de obicei mai putin de 24 de ore, iar pacientii se pot intoarce la lucru a doua zi.

Care sunt avantajele acestei  metode terapeutice de embolizare varicocel ?

Majoritatea barbatilor sufera o interventie chirurgicala pentru tratamentul varicocelului. Acest lucru se datoreaza faptului ca, de obicei, sunt trimisi pentru evaluare la chirurgi si multi dintre acestia nu stiu despre embolizarea varicocelului. 

Avantajele oferite de aceasta alternativa de tratament si anume embolizarea varicocelului din domeniul radiologiei interventionale includ: 

- Este la fel de eficienta ca si interventia chirurgicala in ceea ce priveste ameliorarea durerii, analiza lichidului seminal si posibilitatea unei sarcini.

- Nu necesita nicio incizie chirurgicala in zona scrotului. 

- Varicocelul bilateral (in ambele parti) poate fi tratat in acelasi timp, printr-o singura punctie venoasa (interventia chirurgicala necesita doua incizii deschise separate) 

- Pentru embolizare nu este necesara anestezie generala (majoritatea interventiilor chirurgicale au loc sub anestezie generala). 

- Rata de complicati este mai mica fata de interventia chirurgicala. Nu a fost raportata infectie dupa embolizare.  - Timpul de recuperare este mai scurt. Pacientii embolizati nu necesita internare. Chiar si pacientii care desfasoara activitati solicitante din punct de vedere fizic pot reveni la munca in prima sau a doua zi dupa embolizare, spre deosebire de pacientii tratati chirurgical.

E bine de stiut ca, in functie de anatomie sau in caz de varicocel mic, procedura nu poate fi realizata si, in acest caz, angiografia va avea rol diagnostic, iar pacientul va fi orientat catre metode de tratament adecvate cazului sa ( chirurgie deschisa sau microchirurgie).

Autor:  Dr. Mihai Jr. Creteanu, medic primar radiologie interventionala


Cazuri rezolvate cu success la MedLife

Vești bune!

Rotițele mecanismului de combatere a afecțiunilor cardiologice si mortalitătii prin accidente vasculare se învârt cu succes la MedLife. Iar acest lucru se datorează în mare măsură abordării integrate și echipei excepționale de medici. Iată mai jos câteva testimonale despre cazurile rezolvate cu succes în cadrul AngioLife.

 

 

X