Publicat la: 
15/05/2018

antibiotice

Cercetatorii au descoperit recent ca adultii si copiii supusi tratamentelor cu unele antibiotice administrate oral au un risc semnificativ crescut pentru aparitia pietrelor la rinichi. Este pentru prima data cand aceste tratamente au fost asociate cu aceasta afectiune. Cele mai mari riscuri au fost observate in randul copiilor si adolescentilor supusi recent la tratamentul cu antibiotice, informeaza chop.edu.

"Prevalenta generala a pietrelor la rinichi a crescut cu 70% in ultimii 30 de ani pe plan mondial, indeosebi in randul adolescentilor si femeilor tinere," declara autorul principal al studiului, Dr. Gregory E. Tasian, urolog pediatru in cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia.

"Cauzele acestei prevalente crescute sunt inca necunoscute, insa concluziile studiilor noastre arata ca antibioticele joaca un rol central, dat fiind faptul ca antibioticele sunt prescrise frecvent in randul copiilor, prin comparatie cu adultii," adauga coautoarea studiului, Dr. Michelle Denburg, nefrolog pediatric la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Legatura dintre administrarea anumitor clase de antibiotice si formarea pietrelor la rinichi

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au extras datele medicale a 13 milioane de adulti si copii din Marea Britanie care au utilizat sistemul de sanatate de stat intre 1994 si 2015. 

Ulterior, in baza acestor date, oamenii de stiinta au analizat rata expunerii la antibiotice in randul a 26 de mii de pacienti ce sufereau de pietre la rinichi si au comparat aceste date cu cele ale pacientilor sanatosi.

Analiza de specialitate a aratat faptul ca cinci clase de antibiotice administrate pe cale orala sunt asociata diagnosticului de pietre la rinichi. Este vorba despre antibioticele din clasele: sulfati orali, cefalosporine, fluorochinolone, nitrofurantonina si penicilina.

Dupa ce specialistii au luat in considerare factori ce tin de varsta, sex, rasa, prezenta infectiilor tractului urinar si administrarea de alte medicamente pe cale orala, acestia au constatat ca pacientii care si-au administrat antibiotice din clasa de sulfati orali au fost supusi unui risc dublu de formare a pietrelor la rinichi, prin comparatie cu persoanele sanatoase, in timp ce pacientii ce si-au administrat penicilina cu spectru larg au avut un risc cu 27% mai mare pentru formarea acestora.

Cel mai crescut risc pentru formarea pietrelor la rinichi a fost observat de cercetatori in randul copiilor si adolescentilor. 

Riscul formarii acestora poate sa scada odata cu trecerea timpului, insa chiar si asa ramane un risc chiar si la cativa ani dupa utilizarea antibioticelor, arata raportul cercetatorilor.

Se stie ca antibioticele modifica microbiomul uman, precum si faptul ca astfel de modificari intestinale si urinare sunt asociate cu formarea pietrelor la rinichi, insa studiul de fata este primul care evidentiaza aceasta asociere.

"Descoperirile noastre sugereaza ca practicile de prescriere a antibioticelor reprezinta un factor de risc modificabil si numai o schimbare a modului de prescriere a acestor tratamente ar putea ajuta la scaderea epidemiei actuale de pietre la rinichi in randul copiilor," explica Dr. Gregory E. Tasian.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Administrarea de antibiotice copiilor in varsta de pana la doi ani creste riscul de obezitate infantila, iar acesta este inca si mai mare pentru pacientii care au primit doze importante, potrivit...
In timp ce rinichii filtreaza toxinele din sange, acestia creeaza urina. Uneori, sarurile si alte minerale din urina se aduna si formeaza pietre mici la rinichi. Acestea variaza de la marimea unui...