Publicat la: 
26/06/2015

Un studiu recent arată că o dietă cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr cauzează prejudicii semnificative capacităților cognitive, conform spring.org.uk. Cercetarea a fost efectuată pe soarecii de laborator, cărora li s-a dat fie o dietă normală, fie una bogată în grăsimi și cu un conținut mare de zahăr, fiind examinați timp de patru săptămâni.

În urma experimentelor s-a constatat că o dietă bogată în zaharuri este periculoasă pentru activitatea cerebrală, cauzând deficiențe ale memoriei atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

Studiul, publicat în jurnalul Neuroscience, este ultimul dintr-o serie de studii similare care arată efectele potențial dramatice ale dietei asupra performanțelor cognitive.

”Gradul de degradare cognitivă, scos la iveală de rezultatele studiului, a fost destul de puternic. Gândiți-vă, spre exemplu, la cazul în care conduceți spre casă pe o stradă care vă este foarte familiară. Apoi, într-o zi, să presupunem că acest drum va fi închis și veți fi nevoiți să găsiți o cale nouă spre casă. Cu o flexibilitate cognitivă mai scăzută, adaptarea la astfel de situații este cu mult mai dificilă”, declară Kathy Magnusson, profesoară și co-autoare a studiului din cadrul Universității din Oregon, USA.

”Nu este încă clar cum sunt cauzate aceste efecte dăunătoare ale dietelor bogate în grăsimi și zaharuri, dar este clar că bacteriile intestinale pot comunica cu creierul nostru. Bacteriile pot elibera compuși care acționează ca neurotransmițători, stimulând nervii senzoriali și sistemul imunitar, și afectând, de asemenea, o gamă largă de funcții biologice. Studiul nostru sugerează că grăsimile și zahărul modifică sistemele bacteriene sănătoase, iar acest motiv este suficient pentru a ști că astfel de alimente nu sunt indicate. Nu este vorba numai despre cum alimentația influențează activitatea cerebrală, dar și despre interacțiunea între alimentele consumate și schimbările care se produc la nivelul sistemului microbian", a adăugat aceasta.

G.T.

Taguri Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Introducerea trocarelor in tratamentul herniei ombilicale / Foto: tratamenthernie.ro Hernia se manifesta prin modificarea reliefului peretelui abdominal (apare ca o umflatura), insotita sau nu de...
Ideea conform careia rezolutiile de Anul Nou nu pot fi respectate pentru ca impun prea multa presiune a fost demontata de cercetatori, care au facut o lista cu trucurile psihologice pentru...