Publicat la: 
26/06/2015

Anumite alimente scad capacitatea de a gandi

Un studiu recent arata ca o dieta cu un continut ridicat de grasimi si zahar cauzeaza prejudicii semnificative capacitatilor cognitive, conform spring.org.uk. Cercetarea a fost efectuata pe soarecii de laborator, carora li s-a dat fie o dieta normala, fie una bogata in grasimi si cu un continut mare de zahar, fiind examinati timp de patru saptamani.

In urma experimentelor s-a constatat ca o dieta bogata in zaharuri este periculoasa pentru activitatea cerebrala, cauzand deficiente ale memoriei atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.

Studiul, publicat in jurnalul Neuroscience, este ultimul dintr-o serie de studii similare care arata efectele potential dramatice ale dietei asupra performantelor cognitive.

Gradul de degradare cognitiva, scos la iveala de rezultatele studiului, a fost destul de puternic. Ganditi-va, spre exemplu, la cazul in care conduceti spre casa pe o strada care va este foarte familiara. Apoi, intr-o zi, sa presupunem ca acest drum va fi inchis si veti fi nevoiti sa gasiti o cale noua spre casa. Cu o flexibilitate cognitiva mai scazuta, adaptarea la astfel de situatii este cu mult mai dificila, declara Kathy Magnusson, profesoara si co-autoare a studiului din cadrul Universitatii din Oregon, USA.

Nu este inca clar cum sunt cauzate aceste efecte daunatoare ale dietelor bogate in grasimi si zaharuri, dar este clar ca bacteriile intestinale pot comunica cu creierul nostru. Bacteriile pot elibera compusi care actioneaza ca neurotransmitatori, stimuland nervii senzoriali si sistemul imunitar, si afectand, de asemenea, o gama larga de functii biologice. Studiul nostru sugereaza ca grasimile si zaharul modifica sistemele bacteriene sanatoase, iar acest motiv este suficient pentru a sti ca astfel de alimente nu sunt indicate. Nu este vorba numai despre cum alimentatia influenteaza activitatea cerebrala, dar si despre interactiunea intre alimentele consumate si schimbarile care se produc la nivelul sistemului microbian", a adaugat aceasta.

G.T.

Taguri Medlife: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Nutritonist
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Toate dietele functioneaza daca indicatiile lor sunt respectate/ Foto: MorgueFile Toate curele de slabire au rezultate similare si functioneaza daca indicatiile lor sunt respectate, afirma autorii unui studiu canadian, care incurajeaza persoanele aflate la regim sa aleaga pur si simplu dieta care li se pare cel mai usor de urmat, informeaza...
Sarea, consumata in cantitati mari, contribuie la cresterea tensiunii arteriale, insa este oare vorba despre o relatie cauzala ce creste riscul declansarii bolilor cardiovasculare si duce, in final, la decesul prematur? O serie de studii de cohorta efectuate in ultimii ani au contestat aceasta cauzalitate, insa o noua cercetare ce utilizeaza...
Spanacul, sursa de fier / Foto: Photoxpress Consumul frecvent de spanac protejeaza persoana impotriva cancerului de prostata, de san, de stomac, de colon, de plamani, de piele si de col uterin. De asemenea, castiga si protectie sporita impotriva bolilor de inima, a osteoporozei si artritei. Datorita continutului ridicat de luteina, spanacul...
 Micul dejun / Foto: Photoxpress.com Este dificil sa facem schimbari radicale pentru ca, de cele mai multe ori, ne gandim la energia consumata si timpul pierdut. Problema nu este ca nu stim ce sa facem, ci ca nu facem. Lasand la o parte scopurile marete precum mentinerea in forma sau pierderea in greutate, ar fi suficient sa depunem eforturi sa...
S-a sugerat recent ca folosirea uleiurilor vegetale pentru a praji alimente poate fi daunatoare pentru sanatate, din cauza producerii de substante chimice toxice (aldehide) in timpul procesului de incalzire. Aldehidele sunt structuri organice simple - compusi care contin o dubla legatura carbon-oxigen - si sunt abundente in natura. Sunt formate...