Publicat la: 
16/09/2015

Aportul scazut de vitamina D, asociat cu declinul cognitiv al varstnicilor

Cercetatorii de la Universitatea Rutgers au publicat de curand un studiu care arata motivele pentru care persoanele in varsta trebuie sa mareasca aportul suplimentelor cu vitamina D pentru a micsora sansele dezvoltarii bolilor mentale, scrie natureworldreport.com.

"Independent de genele si provenienta persoanelor, abilitatile cognitive de baza si factori ai mediului inconjurator, insuficienta vitaminei D a fost asociata cu manifestarea unor episoade de pierdere a memoriei si performante cognitive scazute," a declarat Joshua Miller, profesor in cadrul Laboratorului de Patologie si Medicina din cadrul Departamentului de Stiinte Nutritionale de la Universitatea Rutgers, USA.

Studiul a fost realizat pe circa 400 de persoane cu provenienta rasiala si etnica diferita, atat femei, cat si barbati. O parte dintre acestia apartineau de Centrul de Boli Alzheimer din Sacramento, California.

Datele studiului au scos la iveala asocieri intre nivelul de vitamina D prezent la pacienti si nivelul declinului cognitiv. Cercetatorii au constatat in urma testelor ca vitamina D s-a descoperit a fi la un nivel sub mediu in cazul persoanelor de la Centrul de Boli Alzheimer.

Specialistii sustin, insa, ca un aport prea mare de vitamina D poate avea efecte negative asupra sanatatii, un dozaj de peste 10.000 de unitati pe zi putand cauza probleme ale rinichilor si a altor organe.

Vitamina D este esentiala pentru rolul pe care il are in mentinerea sanatatii oaselor si poate fi asimilata, in afara suplimentelor, prin expunerea la soare, dar si printr-o alimentatie bogata in oua, branza si ulei de peste.

Studiul a fost publicat recent in revista online medicala JAMA Network

G.T.

Comentarii

Presupun ca aportul prea mare de vitamina D la care face referire articolul este cel din suplimente. Expunerea la soare, chiar prelungita, este mult mai putin probabil sa cauzeze un "supradozaj". Singura problema cu expunerea la soare, in special intre orele 10-17, ramane efectul razelor UV.

Alte articoleVezi toate articolele

Excesul de suplimente alimentare nu aduce beneficii organismului / Foto: Photoxpress.com Vitaminele pot fi gasite, in prezent, in majoritatea produselor pe care le consumam: de la apa imbuteliata...
Mentinerea unui nivel optim de vitamina D in organism poate ajuta la prevenirea aparitiei bolilor inflamatorii, precum artrita reumatoida, arata un studiu condus de oamenii de stiinta de la...