Publicat la: 
5/10/2012

Aproape 50% din fructele si legumele din UE nu sunt consumate. 9 sfaturi care te ajuta sa reduci risipa de alimente, sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator

Principalele pierderi sunt la nivelul producatorilor si al consumatorilor si sunt legate de productia de produse proaspete. 20% din produsele proaspete se pierd din cauze cum ar fi: deteriorarea accidentala in timpul treieratului sau culesului fructelor, daune provocate de insecte, daune mecanice in timpul recoltarii si sortarii ca urmare a cerintelor de calitate din supermarket-uri. Lipsa de echilibru intre cerere si oferta este un alt motiv pentru pierderi, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura al ONU.

In timpul manipularii si prelucrarii 5,5% din produsele proaspete se pierd datorita conditiilor proaste de depozitare. In lantul de distributie si in supermarket se pierd 7,5% din produse din cauza degradarii si expirarii Nu toate pierderile sunt ireversibile, deoarece se depun eforturi pentru valorificarea acestor produse. Produsele proaspete, usor degradate, pot fi, de asemenea, recuperate prin produse ca gem, supa.

In cele din urma, 13% din ceea ce se produce initial se pierde din cauza comportamentului consumatorilor prin aruncarea fructelor si legumelor care sunt inca comestibile sau prin stocarea produselor proaspete prea mult timp sau la o temperatura gresita.

Sfaturi pentru consumatori

  1. Fa un plan de cumparaturi: planuieste meniul pentru o saptamana. Verifica ingredientele in frigider si dulapuri, apoi scrie o lista de cumparaturi pentru alimentele de care ai nevoie. Ia lista si nu intra in magazin cand ti-e foame te vei intoarce cu mai multe lucruri decat ai nevoie. Cumpara fructe si legume care sa nu fie pre-ambalate, astfel incat sa poti cumpara exact cantitatea de care ai nevoie.
  2. Verifica datele de expirare: Daca nu planuiesti sa consumi un anumit aliment intr-o perioada scurta cauta altul care expira mai tarziu sau cumpara in ziua in care ai nevoie.
  3. Ia in considerare bugetul: Risipa de alimente inseamna ca vei pierde bani.
  4. Pastreaza un frigider sanatos: Verifica sigiliile si temperatura frigiderului. Alimentele trebuie sa fie depozitate intre 1 si 5 grade Celsius pentru prospetime maxima si longevitate.
  5. Pastreaza alimentele in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj.
  6. Roteste alimentele din frigider. Cand cumperi mancare noua de la magazin, adu toate alimentele mai vechi in fata. Pune alimentele noi in spate pentru a reduce riscul de a gasi ceva mucegait in compartimentele de depozitare a alimentelor.
  7. Serveste cantitati mici de alimente. Poti sa-ti pui mai mult odata ce ai terminat tot din farfurie.
  8. Utilizeaza resturile alimentare. In loc sa le arunci direct la cosul de gunoi, gandeste-te daca iti pot fi de folos mai tarziu. Fructele mai moi pot fi puse intr-o placinte, iar legumele in supa.
  9. Congeleaza alimentele si vei avea o masa in serile in care esti prea obosit pentru a gati.

Oamenii de stiinta incearca sa reduca pierderile
In cadrul proiectului european Veg-i-Trade, oamenii de stiinta de la Universitatea din Gent si Universitatea Wageningen incearca sa reduca pierderile prin modele de dezvoltare statistice pentru a prezice degradarea si siguranta produselor proaspete. Aceste modele pot fi folosite pentru a imbunatati planificarea si logistica de prelucrare a produselor alimentare a transportatorilor si supermarket-urilor. Ar trebui sa se adapteze dimensiunea loturilor de produse alimentare, cantitatea de pe stoc si conditiile de depozitare.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 

Comentarii

Produceti alimente BIO!
Dupa calculul pertinent al D-lui Carlo Petrini, presedintele SlowFood, daca s-ar produce exclusiv Bio, ar exista suficienta mancare pentru cel putin toata populatia Europei, daca nu a lumii intregi...

Articolul este bun pentru toata lumea, dar in special pentru cei care nu stiu sa-si gestioneze cheltuielile si necesitatiile proprii. Macar daca s-ar si tine cont de ele. Oricum intr-un alt articol am citit ca este important ca dupa o perioada de timp anumite produse care au capatat "vechime" e bine sa fie aduse la o inaltime superioara fiindca acolo temperatura este un pic mai scazuta. Ma rog ideal ar fi sa ai mancare proaspata tot timpul si sa fac drumuri mai dese la cumparaturi, dar cum se stie ca timpul este important si ca asa ceva pare o utopie in ziua de azi... :) "vorbim vorbe si nu vorbim fapte".

Alte articoleVezi toate articolele

Cand stim ca avem o tiroida cu probleme, care sunt principalele semne, ce pasi trebuie sa urmam si cum tratam afectiunile acesteia? Dr. Ana-Loredana Parlog-Cristian, medic primar endocrinologie si...
Ecografia cu substanta de contrast este una dintre cele mai moderne tehnici in imagistica medicala si este disponibila in premiera la Spitalul MedLife Brasov. Aceasta vine in completarea...