Publicat la: 
5/10/2012

Aproape 50% din fructele si legumele din UE nu sunt consumate. 9 sfaturi care te ajuta sa reduci risipa de alimente, sa economisesti bani si sa protejezi mediul inconjurator

Principalele pierderi sunt la nivelul producatorilor si al consumatorilor si sunt legate de productia de produse proaspete. 20% din produsele proaspete se pierd din cauze cum ar fi: deteriorarea accidentala in timpul treieratului sau culesului fructelor, daune provocate de insecte, daune mecanice in timpul recoltarii si sortarii ca urmare a cerintelor de calitate din supermarket-uri. Lipsa de echilibru intre cerere si oferta este un alt motiv pentru pierderi, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura al ONU.

In timpul manipularii si prelucrarii 5,5% din produsele proaspete se pierd datorita conditiilor proaste de depozitare. In lantul de distributie si in supermarket se pierd 7,5% din produse din cauza degradarii si expirarii Nu toate pierderile sunt ireversibile, deoarece se depun eforturi pentru valorificarea acestor produse. Produsele proaspete, usor degradate, pot fi, de asemenea, recuperate prin produse ca gem, supa.

In cele din urma, 13% din ceea ce se produce initial se pierde din cauza comportamentului consumatorilor prin aruncarea fructelor si legumelor care sunt inca comestibile sau prin stocarea produselor proaspete prea mult timp sau la o temperatura gresita.

Sfaturi pentru consumatori

  1. Fa un plan de cumparaturi: planuieste meniul pentru o saptamana. Verifica ingredientele in frigider si dulapuri, apoi scrie o lista de cumparaturi pentru alimentele de care ai nevoie. Ia lista si nu intra in magazin cand ti-e foame te vei intoarce cu mai multe lucruri decat ai nevoie. Cumpara fructe si legume care sa nu fie pre-ambalate, astfel incat sa poti cumpara exact cantitatea de care ai nevoie.
  2. Verifica datele de expirare: Daca nu planuiesti sa consumi un anumit aliment intr-o perioada scurta cauta altul care expira mai tarziu sau cumpara in ziua in care ai nevoie.
  3. Ia in considerare bugetul: Risipa de alimente inseamna ca vei pierde bani.
  4. Pastreaza un frigider sanatos: Verifica sigiliile si temperatura frigiderului. Alimentele trebuie sa fie depozitate intre 1 si 5 grade Celsius pentru prospetime maxima si longevitate.
  5. Pastreaza alimentele in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj.
  6. Roteste alimentele din frigider. Cand cumperi mancare noua de la magazin, adu toate alimentele mai vechi in fata. Pune alimentele noi in spate pentru a reduce riscul de a gasi ceva mucegait in compartimentele de depozitare a alimentelor.
  7. Serveste cantitati mici de alimente. Poti sa-ti pui mai mult odata ce ai terminat tot din farfurie.
  8. Utilizeaza resturile alimentare. In loc sa le arunci direct la cosul de gunoi, gandeste-te daca iti pot fi de folos mai tarziu. Fructele mai moi pot fi puse intr-o placinte, iar legumele in supa.
  9. Congeleaza alimentele si vei avea o masa in serile in care esti prea obosit pentru a gati.

Oamenii de stiinta incearca sa reduca pierderile
In cadrul proiectului european Veg-i-Trade, oamenii de stiinta de la Universitatea din Gent si Universitatea Wageningen incearca sa reduca pierderile prin modele de dezvoltare statistice pentru a prezice degradarea si siguranta produselor proaspete. Aceste modele pot fi folosite pentru a imbunatati planificarea si logistica de prelucrare a produselor alimentare a transportatorilor si supermarket-urilor. Ar trebui sa se adapteze dimensiunea loturilor de produse alimentare, cantitatea de pe stoc si conditiile de depozitare.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

Produceti alimente BIO!
Dupa calculul pertinent al D-lui Carlo Petrini, presedintele SlowFood, daca s-ar produce exclusiv Bio, ar exista suficienta mancare pentru cel putin toata populatia Europei, daca nu a lumii intregi...

Articolul este bun pentru toata lumea, dar in special pentru cei care nu stiu sa-si gestioneze cheltuielile si necesitatiile proprii. Macar daca s-ar si tine cont de ele. Oricum intr-un alt articol am citit ca este important ca dupa o perioada de timp anumite produse care au capatat "vechime" e bine sa fie aduse la o inaltime superioara fiindca acolo temperatura este un pic mai scazuta. Ma rog ideal ar fi sa ai mancare proaspata tot timpul si sa fac drumuri mai dese la cumparaturi, dar cum se stie ca timpul este important si ca asa ceva pare o utopie in ziua de azi... :) "vorbim vorbe si nu vorbim fapte".

Articole similare

Cura de slabire trebuie planificata / Foto:Photoxpress.com Pierderea in greutate nu este o misiune usoara. Pentru a obtine rezultatele dorite este necesara, de cele mai multe ori, pregatirea unui plan care sa includa o serie de masuri(de la schimbarea obiceiurilor alimentare, la pregatirea psihica si incercarea de a schimba stilul de viata)....
Efectele unui stil de viata sedentar/ Foto: Photoxpress.com In acelasi mod in care un antrenament bine structurat va formeaza fizicul, renuntarea la aceasta rutina are efectele opuse aproape instant. Consecintele acestei decizii au un impact mai mare decat kilogramele in plus. Din fericire, efectul este reversibil daca va reapucati de sport....
Mentalitati gresite: "Nu se poate face nimic!" / Foto: Vimeo In lume exista 24,3 milioane de persoane cu dementa. Anual sunt diagnosticate 4,6 milioane de cazuri noi, un caz la fiecare 7 secunde. In 2020 se estimeaza o crestere a numarului de persoane cu dementa la 42,3 milioane, iar in 2040 la 81,1 milioane. In Romania exista aproximativ 200....
Lehuzia este intervalul de 6-8 saptamani dupa nastere, in care organismul revine la starea dinaintea gestatiei. In aceasta perioada organele isi reiau functiile, astfel incat permit o noua fecundatie si gestatie. Pentru o refacere completa a organismului, medicii spun ca este nevoie de un an sau chiar doi, pentru ca sarcina si nasterea supun...
Pasta de dinti este conceputa sa satisfaca toate nevoile diferite de sanatate orala a indivizilor, inclusiv preferintele de gust. Pasta de dinti cu fluor este recomandata de cei mai multi stomatologi pentru ca previne aparitia cariilor. Cariile la adulti si copii sunt cauzate de acidul produs de bacterii, care dauneaza smaltului dintilor....