Publicat la: 
11/01/2016
Ar putea consumul de suc din struguri sa ne aduca aceleasi beneficii pe care ni le ofera consumul moderat de vin?

Vin rosu/ Foto: MorgueFile.com

Auzim de multa vreme despre beneficiile pe care consumul unui pahar de vin rosu pe zi le are asupra sanatatii noastre, dar de ce nu am inlocui vinul cu sucul din struguri? Am putea, oare, in acest fel sa avem parte de aceleasi beneficii, fara a fi nevoiti sa consumam alcool? Iata ce raspunsuri dau specialistii.

Vinul rosu este mai bun pentru sanatatea noastra decat sucul din struguri, deoarece procesul de fermentatie schimba componenta lichidului rezultat, ce contine un aport de antioxidanti extrasi din coaja boabelor de struguri, raspunde Dr. Antonia Trichopoulou, directoarea Centrului de Nutritie de la Universitatea de Medicina din Atena, care este in colaborare directa cu Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Culoarea vinului indica anumite substantele nutritive, compusi organici ce poarta denumirea de polifenoli, continute de bautura alcoolica. Astfel ca "vinul rosu are un continut mai are de polifenoli decat cel alb, iar vinul alb un continut mai mare decat berea," a declarat Dr. Miguel ngel Martsnez Gonzlez de la Universitatea din Navarra, Spania.

In plus, un numar mare de studii de specialitate indica faptul ca alcoolul, consumat cu moderatie, reduce riscul aparitiei bolilor coronariene prin cresterea nivelul de colesterol sanatos si reducerea agregarii trombocitelor care duc la formarea cheagurilor de sange.

Un compus care este partial responsabil pentru beneficiile de care avem parte in urma consumului de vin este resveratrolul, un antioxidat foarte puternic cu efecte de anti-imbatranire, care este, de asemenea, prezent si in sucul din struguri, insa intr-o proportie cu mult mai mica, a declarat Leonard Guarente, specialist in studiul imbatranirii in cadrul M.I.T.

In plus, sucul din struguri este bogat in zahar, motiv pentru care oamenii au tendinta sa bea mai mult, ceea ce face ca aceasta bautura sa fie mai putin sanatoasa de cat am crede, spune Sara Baer-Sinnott, presedinta organizatiei pentru dieta mediteraneeana, Oldways.

Ceea ce trebuie sa retinem este ca exista o multime de cercetari stiintifice care atesta beneficiile consumului moderat de vin rosu, insa nu exista destule studii efectuate pe consumul de suc din struguri pentru a putea putea pune semnul echivalentei intre beneficiile pe care aceste doua bauturi le au pentru sanatatea noastra.

Sursa: New York Times

G.T.