Publicat la: 
21/09/2017

Ar putea dieta vegetariana sa trateze boala de reflux gastroesofagian?

Dieta vegetariana poate inlocui cu succes tratamentul medicamentos utilizat la scara larga de catre persoanele ce sufera de boala de reflux gastroesofagian, arata un studiu publicat recent in jurnalul JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery, informeaza chicagotribune.com.

Studiul a analizat 200 de pacienti diagnosticati cu boala de reflux gastroesofagian, ce sufereau de simptome precum durerile in gat, tuse persistenta, expectoratii si simptome laringiene. In schimb, pacientii nu au raportat dureri toracica noncardiace.

Problema medicala este adesea tratata prin prescrierea medicamentelor GERD, cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni, iar nume precum Prilosec, Prevacid si Nexium sunt printre cele mai vandute medicamente in Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, in ultimii ani aceste medicamente nu s-au aratat a fi eficiente pentru toti pacientii ce sufereau de simptomele specifice refluxului gastroesofagian, problema ce a ridicat un semn de intrebare in randul cercetatorilor: sunt aceste medicamente cea mai buna abordare pentru tratarea bolii de reflux?

In plus, cercetarile de specialitate efectuate pana in prezent pe aceasta tema au aratat ca utilizarea pe termen lung a acestor medicamente a fost asociata unui risc crescut pentru declansarea atacului de cord, a bolilor de rinichi, slabirii rezistentei sistemului osos si dementei.

In cadrul studiului de fata, cercetatorii au incercat o abordare bazata pe prescrierea unei diete alimentare mediteraneene, alcatuita in proportie de 90% din legume si cereale integrale, in timp ce numai 10% din dieta alimentara a fost reprezentata de produse lactate sau carne slaba.

In plus, pacientilor le-a fost interzis consumul de cafea, ceai, alcool si alimente prajite sau grase pe toata durata studiului.

85 dintre participanti au fost supusi tratamentului medicamentos standard, in timp ce restul au abordat dieta mediteraneeana pe o perioada de cel putin doi ani.

Datele studiului au aratat ca simtomele specifice refluxului gastroesofagian au fost diminuate in randul pacientilor ce au adoptat dieta mediteraneeana, iar acestia au beneficiat, de asemenea, de o scadere a indicelui de grasime corporala si de un nivel scazut de inflamatie in organism.

Alimentatia bazata pe vegetale calmeaza inflamatia, in timp ce o dieta bazata pe alimente procesate poate avea efectul opus, adauga Sonya Angelone, medic dietetician in cadrul Academy of Nutrition and Dietetics.

Studiile de specialitate efectuate in ultimii ani pe tema cauzelor declansarii bolii de reflux gastroesofagian au aratat ca aceasta afectiune este una inflamatorie, asa incat refluarea continutului de acid gastric din stomac in esofag nu reprezinta problema principala. Modul in care organismul raspunde la un nivel ridicat de inflamatie este ceea ce ar trebui sa ne preocupe in dezvoltarea noilor solutii de tratament, sunt de parere cercetatorii.

De aceea este deosebit de important sa facem schimbari sanatoase in alimentatia zilnica. In acest sens, o dieta vegetariana poate face o diferenta majora in ceea ce priveste simptomele specifice bolii de reflux gastroesofagian, conchide Dr. Angelone.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Endoscopie Gastroenterologie, Gastroenterologie

Lamatic Carmen-Gabriela,Medic Primar
Medic Primar
Moga Tudor Voicu,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Muntean Alina,Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Dr. Rodica Cibea "Trecerea de la regimul de post la cel obisnuit se face treptat. Chiar daca avem pe masa toate bunatatile, avem timp pana la postul urmator sa gustam cate putin din toate. […] O masa copioasa, indiferent daca este dupa un post sau nu, eventual bogata in grasimi si bauturi alcoolice, poate cauza oricand o criza biliara, o...
O dieta adecvata si exercitiile fizice regulate sunt cei doi piloni ai unui stil de viata sanatos. Dar, asta nu inseamna ca ambele sunt la fel de importante atunci cand vine vorba de greutatea dumneavoastra, de riscul aparitiei anumitor boli sau de speranta de viata. Cine iese castigator din lupta dintre dieta si exercitiile fizice? Intr-o...
Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu publicat in revista ”The Lancet Public Health”, ca atat dietele ce recomandau un consum mare de carbohidrati, cat si cele care recomandau un consum mic, au dus la o rata mare a mortalitatii, pe cand consumatorii moderati au avut cel mai mic risc, conform sciencedaily.com. Cercetatorii au ajuns la...
Nu este important ceea ce mananci, ci cand mananci. Studiile arata ca orele la care iti iei mesele reprezinta calea spre invingerea obezitatii. Studiul a fost facut cu ajutorul a 110 studenti din America. Acestia au purtat in permanenta aparate portabile pentru monitorizate, ele inregistrand tiparele de somn, cat au mancat si la ce ora....
Persoanele care s-au concentrat exclusiv pe consumul a minimum 30 de grame de fibre pe zi au pierdut in greutate la fel de mult ca persoanele care au urmat o dieta mai complicata, potrivit unui studiu desfasurat pe durata unui an, relateaza Reuters, potrivit Mediafax. Un regim alimentar permisiv, cum ar fi concentrarea pe cresterea aportului de...