Publicat la: 
21/09/2017


Ar putea rosiile sa ne protejeze organismul de efectele daunatoare ale alcoolului?

In timp ce consumul moderat de alcool poate fi benefic pentru sanatatea organismului, consumul excesiv este, cu siguranta, daunator. Tomatele nu indeparteaza durerea de cap, ameteala sau oboseala dupa o noapte de exces, insa studiile stiintifice arata ca acestea pot proteja ficatul si creierul in urma daunelor ce apar pe fondul consumului de alcool, scrie medicalnewstoday.com.

Efectul benefic al tomatelor asupra ficatului

Atunci cand consumam alcool, enzimele de la nivelul ficatului descompun alcoolul consumat, dar acest proces provoaca leziuni la nivelul celulelor hepatice si un nivel crescut de inflamatie care se raspandeste in organism.

Pentru a realiza acest studiu, Dr. Xiang-Dong Wang de la Tufts University din Boston si echipa sa au testat efectul benefic al tomatelor pe soarecii de laborator expusi la alcool.

In cadrul experimentelor cercetatorii au folosit pe subiectii de laborator zilnic 100 de ml de alcool, echivalentul a aproximativ sapte bauturi alcoolice standard, pentru o perioada de patru saptamani, pentru a imita consumul excesiv de alcool in randul subiectilor umani.

In acest timp trei produse diferite, extrase din tomate, au fost testate pe soarecii de laborator:

  • pudra de tomate, cu un continut nutritiv echivalent cu rosiile intregi,
  • extractul de tomate ce contine licopen, antioxidantul puternic ce da culoarea rosie a tomatelor,
  • antioxidant din tomate.

Datele analizei au aratat ca pudra de tomate a redus daunele cauzate in urma consumului de alcool la 90% dintre soarecii de laborator. Aceste date sunt in concordanta cu rezultatele la care au ajuns alte studii efectuate pe aceeasi tema in trecut, conform carora licopenul pe cont propriu nu poate trata daunele de la nivelul ficatului.

Cu toate acestea, ficatul nu este singurul organ afectat de consumul excesiv de alcool. Chiar si in cantitati limitate, alcoolul provoavca deteriorarea celulelor creierului si cauzeaza un nivel crescut de inflamatie in organism.

Ross Grant, profesor de medicina in cadrul University of Sydney din Australia, si echipa sa de cercetatori au demonstrat ca echivalentul a doua bauturi alcoolice deterioreaza ADN-ul celulelor neuronale in decursul a 15 minute. Insa administrarea extractului de tomate ce contine licopen cu trei ore inainte de expunerea la alcool poate reduce semnificativ aceste daune.

Interesant este faptul ca licopenul purificat joaca un rol protector pentru sanatatea creierului, pe fondul consumului de alcool, in timp ce consumul de tomate intregi este necesar pentru a observa beneficii similare la nivelul ficatului, sunt de parere cercetatorii.

Cu toate acestea, cea mai buna modalitate de a preveni efectele nocive ale alcolului este, bineinteles, abstinenta. Insa daca planuiti sa consumati pana la doua bauturi alcoolice zilnic, atunci consumul de rosii intregi ar putea oferi organismului protectia de care are nevoie pentru a lupta impotriva toxinelor daunatoare ale alcoolului, mai adauga acestia.

Taguri Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Bolile reumatice (reumatismul) sunt afectiuni dureroase, cauzate de inflamatie, tumefiere si durere in articulatii sau muschi. Unele boli reumatice, cum ar fi osteoartrita, sunt rezultatul uzurii...
Obezitate/ Foto: MorgueFile.com Creierul unei persoane supraponderale arata cu 10 ani mai deteriorat decat ar trebui sa fie conform varstei, cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns...