Publicat la: 
23/05/2017

Scanarea creierului prin intermediul rezonantei magnetice a aratat o crestere a fluxului sangvin in regiunile asociate cu memoria si invatarea in cazul persoanelor care aveau un nivel mai mare de acizi grasi omega-3 in organism, conform unui studiu publicat recent in revista de specialitate "The Journal of Alzheimer's Disease", informeaza sciencedaily.com.

Incidenta bolii Alzheimer se va tripla in deceniile urmatoare si in prezent nu exista niciun tratament eficient pentru aceasta afectiune, constata specialistii.

Drept urmare, in ultimii ani a crescut din ce in ce mai mult interesul pentru abordarile nutritionale pentru prevenirea declinului cognitiv, in special pentru alimentele bogate in acizi grasi omega-3, ca solutie impotriva depozitelor de amiloid, dar si ca antiiflamatoare puternice cu rol protector pentru sanatatea intregului organism.

"Acest studiu reprezinta un progres major ce demonstreaza, prin intermediul celor mai performante tehnologii de imagistica a creierului, eficienta adoptarii unei diete alimentare bogate in omega-3 pentru sanatatea pe plan neuronal," declara Dr. George Perry, decan si profesor de biologie la Universitatea Texas din San Antonio si redactor sef al reviste de specialitate "The Journal of Alzheimer's Disease".

Spectrul de tomografie computerizata cu emisie fotonica (SPECT) poate masura fluxul de sange la nivelul creierului. Prin intermediul imaginilor obtinute prin scanarea creierului participantilor la studiu in momentul in care efectuau anumite sarcini, cercetatorii au observat care sunt regiunile creierului care erau cel mai bine oxigenate.

Cand au comparat aceste imagini cu indicele de acizi grasi omega-3 - o valoare ce indica nivelul de concentratie omega-3 in sange, acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), cercetatorii au descoperit o corelatie seminificativa din punct de vedere statistic intre nivelul fluxului sangvin mare si indicele crescut de omega-3.

In plus, acestia au evaluat functiile neuropsihologice ale subiectilor si au descoperit ca nivelul ridicat de omega-3 se coreleaza cu o gama variata de rezultate bune pe plan psihologic.

Studiul a fost realizat pe un grup de 166 de persoane alese aleatoriu din cadrul unei clinic psihiatrice care oferea si datele privitoare la indexul de omega-3 din organismul fiecarui participant.

Acesta au fost clasificati in doua grupuri, in functie de nivelul de concentratie EPA si DHA. Analiza SPECT a creierului a fost efectuata pe 128 de regiuni neuronale la fiecare participant al studiului.

Cercetarea a scos la iveala asocieri pozitive intre nivelul de omega-3 EPA si DHA, fluxul sanvin catre creier si capacitatea neuropsihologica a acestora.

"Desi avem dovezi concludente pentru care nivelul ridicat de omega-3 este asociat cu o buna stare de sanatate privind sistemul cardiovascular, rolul acizilor grasi din peste pentru sanatatea mintala si fiziologica a creierului merita sa fie explorata mai amanuntit. Astfel ca acest studiu deschide o noua cale de cercetare pe tema unor modificari simple aplicate dietei alimentare ce ar putea influenta in mod favorabil functiile cognitive," adauga coautorul studiului, Dr. William S. Harris de la Universitatea South Dakota School of Medicine.

Autor: G.T.