Publicat la: 
12/06/2015

Ar trebui sa mancam cartofi prajiti? Care este parerea specialistilor

Cartofii prajiti par cel mai mic rau atunci cand ne uitam in meniul unui restaurant. Cartofii sunt o mancare sanatoasa si pana la urma ce sunt cartofii prajiti daca nu acelasi cartof sanatos, cu putin ulei? Un numar mare de specialisti au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea "Ar trebui sa mananc cartofi prajiti sau ar fi de preferat sa ii evit?"

7 specialisti, dintr-un total de 9, au raspuns "Nu, nu ar trebui sa manacati cartofi prajiti".

Pentru inceput, "cartofii prajiti implica uleiul si sarea, precum si indepartarea celei mai sanatoase parti din cartof: coaja, unde gasim cele mai multe fibre si substante nutritive", spune Jonathan Bonnet, doctor la Duke University.

"Cartoful prajit pe care il mancati este foarte diferit de cartoful din care a venit", adauga acesta.

O portie medie de cartofi prajiti contine 365 de calorii, care vin impreuna cu 17 grame de grasime, ceea ce inseamna 26% din valoarea zilnica necesara.

"Avem o leguma bogata in amidon, imbibata in ulei, iar ceea ce ramane este un aliment fara valoare nutritionala", explica Kristin Kirkpatrick, nutritionist la Cleveland Clinic Wellness Institute.

Mai mult, cartofii prajiti sunt de multe ori garnitura unui burger, ambele feluri de mancare fiind consumate alaturi de ketchup sau maioneza grasa, spune David Katz, director la Yale University Prevention Center.

"Sa recunoastem: e foarte greu sa ne oprim din a manca astfel de lucruri. Alimentele bogate in grasimi si in carbohidrati dau, de multe ori, dependenta", zice acesta, citand un studiu.

Chung-Jung Chiu, om de stiinta la USDA Human Nutrition Research Center de la Universitatea Tufts, a descoperit o legatura puternica intre felurile populare de mancare din Occident, inclusiv cartofii prajiti, si degenerescenta maculara ce survine odata cu inaintarea in varsta.

Aproape jumatate din experti au avertizat oamenii in legatura cu acrilamida cancerigena, o substanta chimica ce se formeaza in unele alimente atunci cand sunt gatite la temperaturi ridicate. Pentru a produce acrilamida, un aliment are nevoie de zaharuri, un amnioacid numit asparagina si temperaturi foarte ridicate- si toate sunt implicate in gatirea cartofilor prajiti.

Pe de cealalta parte, "cartofii prajiti sunt deliciosi si naturali, ca majoritatea alimentelor, si sunt inofensivi daca sunt consumati cu moderatie", explica Steve Elmore, cercetator in departamentul de stiinte nutritionale de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Elmore a cercetat acrilamida incepand cu anul 2002, dar nu considera ca exista suficiente dovezi care sa ateste ca aceasta favorizeaza aparitia cancerului.

Sursa: Time

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

hmmmm...

se vede ca acesti 7 medici au studiat la Petre Andrei din Iasi, sau la o universitate particulara, organismul are nevoie sa fie din cand in cand "stresat" acum ca vorbim de cartrofi, carne sau alte mancaruri "grele" e indiferent, organele interne care nu lucreaza devin "lenese" lucru foarte rau pentru organism, deci regula principala este o alimentatie sanatoasa si moderata din care nu trebuie sa lipseasca cu aceste mancaruri "periculoase", a si nu trebuie sa lipseasca sub nici un fel un pic de activitate fizica....

Articole similare

De ce apare cancerul de prostata si care sunt principalele simptome? Cand ar trebui sa ne ingrijoreze si cum il depistam? Dr. Andrei Davidescu, medic specialist urologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Andrei Davidescu este medic specialist urologie in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. Intra pe pagina online pentru programari.    
Ecografia Doppler este o investigatie imagistica, realizata cu ajutorul ultrasunetelor. Spre deosebire de ecografiile obisnuite tisulare, acest tip de ecografie foloseste efectul Doppler pentru a putea investiga sistemul vascular, arterial si venos. Investigatia este neinvaziva si foloseste principiul ultrasunetelor. Ecografia Doppler poate fi...
Deviatia de sept este o afectiune in care septul nazal (osul si cartilajul care impart cavitatea nazala in jumatate) este deplasat spre stanga sau spre dreapta, ingreunand respiratia. Majoritatea oamenilor au un anumit tip de dezechilibru in ceea ce priveste marimea pasajelor respiratorii. De fapt, estimarile indica faptul ca 80% dintre oameni...
Persoanele care isi percep locul de munca ca fiind nesigur se evalueaza ca avand o stare precara de sanatate si au simptome de anxietate si depresie, se arata intr-un studiu publicat in Journal of Occupational and Environmental Medicine. In acelasi timp, persoanele care si-au perceput locul lor de munca ca fiind nesigur (18%) au simtit ca este "...
O cana de cafea pe zi va ofera mai mult decat necesarul de energie. Tabietul de dimineata vine si cu o serie de beneficii pentru sanatate. Cum poate corpul si creierul sa beneficieze din urma consumului de cafea? 1. Cafea scade riscul de depresie Patru cesti de cafea pe zi scade riscul de depresie la femei, potrivit unui studiu realizat la...