Publicat la: 
12/06/2015

Ar trebui sa mancam cartofi prajiti? Care este parerea specialistilor

Cartofii prajiti par cel mai mic rau atunci cand ne uitam in meniul unui restaurant. Cartofii sunt o mancare sanatoasa si pana la urma ce sunt cartofii prajiti daca nu acelasi cartof sanatos, cu putin ulei? Un numar mare de specialisti au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea "Ar trebui sa mananc cartofi prajiti sau ar fi de preferat sa ii evit?"

7 specialisti, dintr-un total de 9, au raspuns "Nu, nu ar trebui sa manacati cartofi prajiti".

Pentru inceput, "cartofii prajiti implica uleiul si sarea, precum si indepartarea celei mai sanatoase parti din cartof: coaja, unde gasim cele mai multe fibre si substante nutritive", spune Jonathan Bonnet, doctor la Duke University.

"Cartoful prajit pe care il mancati este foarte diferit de cartoful din care a venit", adauga acesta.

O portie medie de cartofi prajiti contine 365 de calorii, care vin impreuna cu 17 grame de grasime, ceea ce inseamna 26% din valoarea zilnica necesara.

"Avem o leguma bogata in amidon, imbibata in ulei, iar ceea ce ramane este un aliment fara valoare nutritionala", explica Kristin Kirkpatrick, nutritionist la Cleveland Clinic Wellness Institute.

Mai mult, cartofii prajiti sunt de multe ori garnitura unui burger, ambele feluri de mancare fiind consumate alaturi de ketchup sau maioneza grasa, spune David Katz, director la Yale University Prevention Center.

"Sa recunoastem: e foarte greu sa ne oprim din a manca astfel de lucruri. Alimentele bogate in grasimi si in carbohidrati dau, de multe ori, dependenta", zice acesta, citand un studiu.

Chung-Jung Chiu, om de stiinta la USDA Human Nutrition Research Center de la Universitatea Tufts, a descoperit o legatura puternica intre felurile populare de mancare din Occident, inclusiv cartofii prajiti, si degenerescenta maculara ce survine odata cu inaintarea in varsta.

Aproape jumatate din experti au avertizat oamenii in legatura cu acrilamida cancerigena, o substanta chimica ce se formeaza in unele alimente atunci cand sunt gatite la temperaturi ridicate. Pentru a produce acrilamida, un aliment are nevoie de zaharuri, un amnioacid numit asparagina si temperaturi foarte ridicate- si toate sunt implicate in gatirea cartofilor prajiti.

Pe de cealalta parte, "cartofii prajiti sunt deliciosi si naturali, ca majoritatea alimentelor, si sunt inofensivi daca sunt consumati cu moderatie", explica Steve Elmore, cercetator in departamentul de stiinte nutritionale de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Elmore a cercetat acrilamida incepand cu anul 2002, dar nu considera ca exista suficiente dovezi care sa ateste ca aceasta favorizeaza aparitia cancerului.

Sursa: Time

A.C.

Comentarii

hmmmm...

se vede ca acesti 7 medici au studiat la Petre Andrei din Iasi, sau la o universitate particulara, organismul are nevoie sa fie din cand in cand "stresat" acum ca vorbim de cartrofi, carne sau alte mancaruri "grele" e indiferent, organele interne care nu lucreaza devin "lenese" lucru foarte rau pentru organism, deci regula principala este o alimentatie sanatoasa si moderata din care nu trebuie sa lipseasca cu aceste mancaruri "periculoase", a si nu trebuie sa lipseasca sub nici un fel un pic de activitate fizica....

Alte articoleVezi toate articolele

Se desfiinteaza. Sau nu / Foto: Agerpres Ministerul Sanatatii va reanaliza lista spitalelor propuse spre comasare si reprofilare, pe baza sugestiilor primite de la autoritatile locale, a anuntat...
Nicolae Ghinea, cercetator INSERM / Foto: Captura TF1 Un marker biologic care ajuta la depistarea a 11 tipuri de cancer a fost recent descoperit de o echipa de cercetatori de la Institut...