Publicat la: 
26/09/2016

Chipsurile par a fi gustarea perfecta dintre mese sau "ceva bun de rontait" la un film. Specialistii au abordat subiectul in incercarea de a raspunde la intrebarea "Ar trebui sa mancam chipsuri sau ar fi mai bine sa le evitam?"

4 din 5 experti au spus "NU" pentru consumul de chipsuri

Argumentul cu "sunt facuti din cartofi" nu functioneaza. Chipsurile nu sunt o leguma, ci un aliment sarac in substante nutritive si bogat in calorii, potrivit lui Lindsay Malonde, dietetician la Cleveland Clinic.

"Cea mai mare crestere a numarului de calorii din gustarile copiilor din ultimii 15 ani provin din gustari sarate", spune Dr. Lenny Lesser de la Palo Alto Medical Foundation.

"Chipsurile au cea mai mare concentratie de acrilamida dintre toate alimentele testate", spune T. Koray Palazoglu, cercetator in domeniu.

Acrilamida este un produs chimic creat in alimentele gatite la temperaturi inalte. Chipsurile sunt mai bogate in acrilamida decat cartofii prajiti. Desi studiile referitoare la acrilamida nu au reusit sa dezvaluie efectele acesteia asupra organismului, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a precizat ca acest produs chimic poate creste riscul aparitiei cancerului.

Alta problema a chipsurilor este ca dau dependenta. Specialistii spun ca pot exista alte variante de gustari "crocante" care sa nu fie la fel de daunatoare pentru sanatate.

Sursa: Time

A.C.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Uitare, lipsa de orientare, declin cognitiv - aproximativ 700.000 de germani sufera de boala Alzheimer (AD). Cercetatorii de la Universitatea din Ulm, printre care epidemiologul Gabriele Nagel si...
Aproximativ 45% dintre adulti au probleme cu sforaitul, cel putin ocazional. Desi, de multe ori, aceasta problema poate fi sursa unor glume rautacioase, sforaitul este o afectiune serioasa, fiind o...