Publicat la: 
20/11/2018

paine fara gluten

Oamenii care aleg sa urmeze o dieta cu continut scazut de gluten si cu continut ridict de fibre raporteaza un disconfort mai mic intestinal si o senzatie scazuta de balonare, lucru datorat de modificarea compozitiei si functiilor bacteriilor intestinale. Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga si-au propus sa descopere, printr-un nou studiu, daca oamenii ar trebui sa urmeze acest tip de dieta chiar daca nu sunt alergici la gluten, potrivit sciencedaily.com.

Intr-un nou studiu publicat in ”Nature Communications”, o echipa internationala de oameni de stiinta arata ca o dieta scazuta in gluten, dar bogata in fibre, scade disconfortul gastro-intestinal, cum ar fi balonarea, si poate ajuta si la pierderea in greutate. Acest fapt se datoreaza modificarilor compozitiei si functiei bacteriilor intestinale.

”Am demonstrat ca o astfel de dieta provoaca schimbari in structura si functia ecosistemului intestinal al bacteriilor si reduce balonarea. In plus, s-a inregistrat si o pierdere in greutate datorita arderilor corporale sporite”, spune Oluf Pedersen, de la Universitatea din Copenhaga.

La studiu au participat 60 de adulti sanatosi, de varsta mijlocie. In prima faza, acestia au urmat o dieta cu continut scazut de gluten, consumand doar 2 g de gluten pe zi, timp de opt saptamani. A urmat o pauza de sase saptamani, timp in care au revenit la obiceiurile lor alimentare. In a doua faza au tinut o dieta bogata in gluten, consumand 12 g pe zi, timp de alte opt saptamani.

Cele doua diete au fost echilibrate din punct de vedere al caloriilor si al substantelor nutritive. In plus, au consumat aceeasi cantitate de fibre. Cu toate acestea, compozitia fibrelor a fost diferita, in functie de dieta.

Care au fost rezultatele?

Cercetatorii au observat ca efectele dietei cu continut redus de gluten nu se datoreaza reducerii de gluten in sine, ci modificarii compozitiei fibrelor prin inlocuirea fibrelor de grau si de secara cu fibrele din legume, orez brun, porumb, ovaz si quinoa.

Acest tip de dieta este recomandata pentru diminuarea simptomelor gastro-intestinale in cazul pacientilor care sufera de boli inflamatorii intestinale si de sindromul intestinului iritat, tulburari care afecteaza 20% din populatie. Totusi, si oamenii sanatosi pot adopta aceasta dieta pentru a combate disconfortul intestinal sau excesul de greutate corporala.

”Sunt necesare mai multe studii, care sa se desfasoare pe un termen mai lung, deoarece cauza principala a modificarilor intestinale nu este lipsa glutenului, ci inlocuirea fibrelor. Totusi, studiul nostru ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru industria alimentara. O dieta cu continut scazut de gluten nu este o alegere sanatoasa pentru orice persoana. Majoritatea produselor pe baza de gluten disponibile pe piata nu au in compozitie fibre dietetice si ingrediente nutritionale naturale. Prin urmare, sunt necesare produse cu continut redus de gluten, dar cu fibre nutritite de inalta calitate, care sa fie proaspete, sau minim prelucrate. O astfel de initiativa este esentiala pentru atenuarea disconfortului gastro-intestinal si pentru controlul greutatii”, concluzioneaza Oluf Pedersen.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Cerealele si taratele, esentiale pentru fibre / Foto: photoxpress Pentru o dieta sanatoasa, este important sa stii ce pot face pentru tine taratele de ovaz, tarate de orez sau tarate de grau. Sunt unele dintre cele mai sanatoase elemente ce se pot adauga in alimentatia de zi cu zi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Taratele...
Dieta si profilul genetic / Foto: Photoxpress Cercetatorii canadieni au descoperit ca dietele personalizate, bazate pe profilul genetic al fiecarei persoane, imbunatatesc obiceiurile alimentare ale oamenilor, comparativ cu recomandarile nutritionale generale. O echipa de cercetatori de la Universitatea Toronto din Canada, condusa de Ahmed...
Persoanele care s-au concentrat exclusiv pe consumul a minimum 30 de grame de fibre pe zi au pierdut in greutate la fel de mult ca persoanele care au urmat o dieta mai complicata, potrivit unui studiu desfasurat pe durata unui an, relateaza Reuters, potrivit Mediafax. Un regim alimentar permisiv, cum ar fi concentrarea pe cresterea aportului de...
Pe masura ce inaintam in varsta organismul nostru metabolizeaza mai incet caloriile, iar stilul nostru de viata sufera schimbari. Mahmureala este mai dura, iar o noapte de rasfat cu produse fast food ne face sa ne simtim mult mai rau decat inainte. Odata cu trecerea anilor este posibil ca surplusul de grasime sa fie mai greu de eliminat, iar in...
Dieta lacto-ovo-vegetariana, care include oua si lactate, dar exclude carnea de orice tip si dieta mediteraneana sunt la fel de eficiente in reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si a declansarii accidentului vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat in "Circulation," scrie sciencedaily.com. Cercetarile de specialitate realizate...