Publicat la: 
20/11/2018

paine fara gluten

Oamenii care aleg sa urmeze o dieta cu continut scazut de gluten si cu continut ridict de fibre raporteaza un disconfort mai mic intestinal si o senzatie scazuta de balonare, lucru datorat de modificarea compozitiei si functiilor bacteriilor intestinale. Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga si-au propus sa descopere, printr-un nou studiu, daca oamenii ar trebui sa urmeze acest tip de dieta chiar daca nu sunt alergici la gluten, potrivit sciencedaily.com.

Intr-un nou studiu publicat in ”Nature Communications”, o echipa internationala de oameni de stiinta arata ca o dieta scazuta in gluten, dar bogata in fibre, scade disconfortul gastro-intestinal, cum ar fi balonarea, si poate ajuta si la pierderea in greutate. Acest fapt se datoreaza modificarilor compozitiei si functiei bacteriilor intestinale.

”Am demonstrat ca o astfel de dieta provoaca schimbari in structura si functia ecosistemului intestinal al bacteriilor si reduce balonarea. In plus, s-a inregistrat si o pierdere in greutate datorita arderilor corporale sporite”, spune Oluf Pedersen, de la Universitatea din Copenhaga.

La studiu au participat 60 de adulti sanatosi, de varsta mijlocie. In prima faza, acestia au urmat o dieta cu continut scazut de gluten, consumand doar 2 g de gluten pe zi, timp de opt saptamani. A urmat o pauza de sase saptamani, timp in care au revenit la obiceiurile lor alimentare. In a doua faza au tinut o dieta bogata in gluten, consumand 12 g pe zi, timp de alte opt saptamani.

Cele doua diete au fost echilibrate din punct de vedere al caloriilor si al substantelor nutritive. In plus, au consumat aceeasi cantitate de fibre. Cu toate acestea, compozitia fibrelor a fost diferita, in functie de dieta.

Care au fost rezultatele?

Cercetatorii au observat ca efectele dietei cu continut redus de gluten nu se datoreaza reducerii de gluten in sine, ci modificarii compozitiei fibrelor prin inlocuirea fibrelor de grau si de secara cu fibrele din legume, orez brun, porumb, ovaz si quinoa.

Acest tip de dieta este recomandata pentru diminuarea simptomelor gastro-intestinale in cazul pacientilor care sufera de boli inflamatorii intestinale si de sindromul intestinului iritat, tulburari care afecteaza 20% din populatie. Totusi, si oamenii sanatosi pot adopta aceasta dieta pentru a combate disconfortul intestinal sau excesul de greutate corporala.

”Sunt necesare mai multe studii, care sa se desfasoare pe un termen mai lung, deoarece cauza principala a modificarilor intestinale nu este lipsa glutenului, ci inlocuirea fibrelor. Totusi, studiul nostru ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru industria alimentara. O dieta cu continut scazut de gluten nu este o alegere sanatoasa pentru orice persoana. Majoritatea produselor pe baza de gluten disponibile pe piata nu au in compozitie fibre dietetice si ingrediente nutritionale naturale. Prin urmare, sunt necesare produse cu continut redus de gluten, dar cu fibre nutritite de inalta calitate, care sa fie proaspete, sau minim prelucrate. O astfel de initiativa este esentiala pentru atenuarea disconfortului gastro-intestinal si pentru controlul greutatii”, concluzioneaza Oluf Pedersen.

Sursa: www.sciencedaily.com

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...
Micul dejun te ajuta sa arzi mai multi carbohidrati in timpul exercitiilor fizice si accelereaza metabolismul pentru masa urmatoare, conform eurekalert.org. Cercetatorii de la Universitatea din Bath au descoperit ca oamenii care iau micul dejun inainte de a face exercitii fizice au deja organismul pregatit sa arda carbohidrati, dar ii ajuta si sa...
Ce ne influenteaza greutatea? Foto: MorgueFile Auzim din ce in ce mai des ca pierderea kilogramelor in plus se realizeaza prin numararea caloriilor. Dar, de multe ori acest lucru nu este adevarat. Este foarte posibil ca stresul sau lipsa somnului sa va afecteze silueta. Noile cercetari arata ca mult mai multi factori referitori la mediu sau la...
Ce ne influenteaza dieta? Foto: MorgueFile Persoanele care sunt la dieta au tendinta sa se cantareasca des din dorinta de a vedea cat mai rapid rezultatele. De multe ori se intampla sa devina nelinistite atunci cand, crezand ca au pierdut in greutate, cantarul le arata ca se inseala. Acest lucru creste nivelul de anxietate si duce, de cele...
Intr-un nou studiu, publicat in revista ”Academy of Nutrition and Dietetics”, cercetatorii si-au propus sa vada ce influenta are mai exact cafeaua asupra kilogramelor in plus, scrie sciencedaily.com. Participantii la experiment au mancat cu 10% mai putin la micul dejun in urma consumului de cafea, dar acest efect a disparut pe parcursul zilei. Pe...