Publicat la: 
11/09/2013

Cel mai recent studiu GFK, realizat la cererea Medlife, privind consumul de servicii medicale in clinicile private si cele de stat, precum si opinia populatiei legata de fondurile CNAS si legislatia sistemului de sanatate, arata ca un procent covarsitor al populatiei si-ar dori sa existe o transparenta mai mare privind modul de alocare a fondurilor de sanatate. De asemenea, majoritatea populatiei oraselor mari (76%) si-a exprimat dorinta ca fondurile publice de sanatate, cat si cele dedicate programelor nationale de sanatate specifice, sa aiba o distributie mixta, atfel incat sa fie directionate atat catre unitatile de stat, cat si catre cele private.

Studiul arata ca in ultimele 12 luni rata de penetrare a utilizarii serviciilor medicale private in orasele mari din tara a ajuns sa fie egala cu cea a serviciilor de stat, cei intervievati considerand ca premisele esentiale pentru dezvoltarea unui sistem medical performant sunt calitatea personalului medical, legislatia stabila si previzbila, precum si o transparenta mai mare in distribuirea fondurilor CNAS.

Majoritatea populatiei oraselor mari (76%) si-a exprimat dorinta ca fondurile publice de sanatate, cat si cele dedicate programelor nationale de sanatate specifice, sa aiba o distributie mixta, atfel incat sa fie directionate atat catre unitatile de stat, cat si catre cele private. Potrivit studiului, un procent covarsitor al populatiei si-ar dori sa existe o transparenta mai mare privind modul de alocare a fondurilor de sanatate.

Studiul a fost desfasurat in perioada 29.07 – 05.08 2013, pe un esantion de 500 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta intre 18-55 ani din orasele mari din tara cu peste 200.000 de locuitori. Eroarea maxima de esantionare este de +/- 4.4%, la un nivel de incredere de 95%.

Comentarii

Cam confuz artiolul si greu de inteles pentru public despre ce este vorba. Banuiesc doar ca va referiti la posibilitatea ca pacientii directionati de catre medicul de familie spre un cabinet privat de specialitate,spital sau laborator avand contract cu CAS acesta institutie sa suporte (in totalitate sau partial) costul actului medical. Cine nu ar fi de acord cu asa ceva ?!
Problema e doar cu banii, mai precis cu "pachetul de baza" pe care guvernantii nu indraznesc sa ni-l prezinte. Deunazi citeam ca ministrul Chitoiu ar dori sa reduca contributia la CAS atat pentru angajati si cat si pentru angajatori. Alt ministru evalueaza prin acest act o scadere a bugetului CAS cu trei miliarde de euro ! Si atunci, ce sa mai vorbim ?