Publicat la: 
6/09/2017

3 probleme de sanatate asociate cu anxietatea

Cu totii avem din cand in cand de griji si ganduri irationale, mai ales cand suntem la un loc de munca stresant, avem relatii sentimentale tensionante sau griji legate de bani. Exista insa si situatii in care anxietatea este o problema de fond si poate fi tratata ca un simptom al unor probleme de sanatate. Iata care sunt acestea, conform prevention.com.

Hipertiroidismul

"De fiecare data cand un pacient se plange de episoade frecvente de anxietate, hipertiroidismul este prima afectiune la care ma gandesc," declara Dr. Donnica Moore, medic endocrinolog din Chester, New Jersey.

Anxietatea poate fi declansata pe fondul producerii unor cantitati excesive de hormoni. Hipertiroidismul creste rata metabolice, ceea ce poate declansa o frecventa cardiaca rapida, scaderea in greutate si aparitia anxietatii.

Aceasta afectiune este frecvent intalnita la femei, in special dupa varsta de 35 de ani, iar incidenta creste dupa varsta de 60 de ani la pacientii de ambele sexe.

Specialistii recomanda vizita la medicul specialist pentru identificarea conditiilor de fond ale acestor simptome, excluderea simptomelor perimenopauzei sau menopauzei si diagnosticarea corecta a tiroidei active din timp, pentru a anticipa aparitia complicatiilor asociate bolii, precum tulburarile cardiace si fragilitatea oaselor.

Bolile de inima

"Se intampla rar ca anxietatea sa fie singurul semn al prezentei bolilor cardiace, insa atunci cand este insotita de dificultatii de respiratie, stres cronic si oboseala cronica, este indicata vizita la controlul de specialitate," afirma Sarah Saaman, medic cardiolog din Plano, Texas.

O serie de studii efectuate pe aceasta tema confirma legatura dintre anxietate si prezenta problemelor de inima. Atunci cand oamenii de stiinta au intrebat persoanele care au suferit un atac de cord despre simptomele pe care le-au resimtit inainte de acest episod, 35% dintre acestea au identificat stresul cronic si anxietatea, 70% oboseala cronica, 48% tulburari de somn, 39% indigestie. In mod curios mai putin de 30% dintre acestia au declarat prezenta unui disconfort in zona toracica, adauga specialista.

Deficientele nutritionale

Exista cazuri in care tratarea anxietatii este legata de tratarea unor simptomele psihiatrice, nascute pe fondul lipsei de minerale.

Mai multe studii efectuate pe aceasta tema arata o conexiune intre deficienta de zinc si declansarea depresiei si anxietatii.

In acest sens, femeile au nevoie de 8 mg de zinc pe zi, iar barbatii de 11 mg. Intrucat zincul nu este produs in mod natural de catre organism, dar si pentru ca zincul nu este un mineral pe care il putem obtine din legume, deficitul de zinc este cel mai adesea intalnit in randul persoanelor ce urmeaza o dieta vegetariana. De asemenea, persoanele de peste 60 de ani care sufera de stres sunt predispusi la acest deficit.

In plus, deficitul de vitamina B12 poate declansa anxietate si depresie. Aceasta vitamina este necesara pentru a sustine activitatea neurotransmitatorilor, responsabili pentru buna dispozitie.

Adultii au nevoie de 2,4 mg de B12 pe zi, iar acest supliment este recomandat in special vegetarienilor si persoanelor in varsta, intrucat organismul imbatranit este mai putin capabil sa isi extraga necesarul zilnic din dieta alimentara, devenind mai predispus declansarii episoadelor de anxietate si depresie.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie