Publicat la: 
2/03/2017

4 cauze ale agravarii alergiilor de sezon

Alergiile de sezon sunt manifestate prin hipersensibilitatea sistemului imunitar, ca reactie la un factor din mediul inconjurator, ce este, in general, bine tolerat de majoritatea oamenilor.

Simptomele pot include inrosirea ochilor, eruptii cutanare insotite de mancarime, secretii nazale abundente, dificultati de a respira si a inghiti. Iata cateva motive pentru care alergiile de sezon se pot inrautati, conform prevention.com.

1. Schimbarea climei

Accentuarea simptomelor alergice este numai una dintre repercusiunile create de schimbarea constanta a climei. "Sezonul de polen incepe mult mai devreme si se termina mai tarziu, astfel ca devine din ce in ce mai lung si mai accentuat, iar plantele folosesc un nivel mai ridicat de dioxid de carbon pentru a poleniza," explica Purvi Parikh, doctor alergolog in cadrul centrului Allergy & Asthma Network din Virginia.

De asemenea, schimbarile bruste de temperatura pot inrautati simptomele alergiei de sezon. In mod normal, plantele sunt acoperite de inghet incepand cu luna noiembrie, iar polenul reapare in aer abia in luna martie. In ultimii ani s-au inregistrat temperaturi crescute in lunile de iarna si, din aceasta cauza, plantele au inceput sa produca polen mult mai devreme.

Schimbarile bruste de temperatura declanseaza rinita vasomotorie - o inflamatie a mucoasei nazale - care se manifesta prin congestii nazale si presiune in sinusuri.

2. Poluarea aerului

Alergiile persoanelor care locuiesc in orasele mari sunt mai accentuate din cauza poluarii aerului si a subtierii stratului de ozon, prin comparatie cu persoanele care locuiesc in afara oraselor, chiar daca cei din urma pot fi mai expusi la alergenii din plante, este de parere Dr. Purvi Parikh.

3. Stresul

Indiferent de cauza, stresul creste nivelul de inflamatie din organism si accentueaza hipersensibilitatea la factorii alergeni. In plus, stresul poate declansa simptome similare alergiilor de sezon, precum dureri de cap sau respiratie rapida, accentuand astfel disconfortul cauzat de alergiile de sezon.

4. Varsta

Pentru multi oameni schimbarea mediului este principala cauza a aparitiei alergiilor, insa se poate intampla ca alergiile sa apara si in lipsa schimbarilor datorate mediului inconjurator, iar in acest din urma caz motivul este reprezentat, cel mai adesea, de inaintarea in varsta. Alergiile se pot agrava odata cu varsta, datorita faptului ca persoanele in cauza au fost expuse pentru perioade lungi de timp la factorii alergeni din mediu. "Este nevoie de expunere de durata pentru ca organismul uman sa dezolve alergii repetate. In unele cazuri se intampla sa treaca o perioada mai lunga de timp ca organismul sa aiba reactii adverse la alergenii din mediul inconjurator," explica Dr. Purvi Parikh.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Alergologie, Ecografie 2D, Medicina interna

Medic Primar...
Medic Specialist
Fanciali Ecaterina-Alexandrina,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist