Publicat la: 
5/07/2017

 4 mituri periculoase despre cancerul de piele

Cancerul de piele inca ucide mii de oameni pe an, dar foarte multe cazuri sunt usor de prevenit. Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a va reduce riscul, desi multi oameni considera ca doar alunitele sunt legate de cancerul de piele.

Dr. Alexis Granit, dermatolog, prezinta cateva mituri pe care nu ar trebui sa le credem, scrie netdoctor.co.uk.

Fata are nevoie de cea mai mare protectie

Folosesti machiaj cu SPF si iti dai intotdeauna umerii si spatele cu crema de soare pe plaja, dar esti atat de meticulos in ceea ce priveste protejarea trunchiului si picioarelor? Potrivit Cancer Research UK, aproape 40% din cazurile de melanom malign apar pe picioare, aproape 20% se regasesc pe trunchi, in timp ce mai putin de 15% apar pe fata si gat.

Dupa cum explica dr. Granite: "Este important, in timpul expunerii directe la lumina soarelui, cum ar fi la plaja, sa se protejeze toate zonele corpului, inclusiv trunchiul, bratele si picioarele."

Cancerul de piele incepe cu o alunita

Desi aceste informatii sunt utile, s-ar putea sa va dati seama ca numararea alunitelor nu este cel mai bun mod de a va intelege riscul de cancer de piele.

"Se estimeaza ca 20-40% din melanoame apar din alunitele pre-existente, asa ca o evaluare rapida va ajuta sa vedeti daca aveti un risc mai mare. Dar, din moment ce nu toate melanoamele apar din alunite, chiar si oamenii fara ele pot dezvolta in continuare cancer de piele Cancerul de piele poate sa apara sub diferite forme, deci este important sa te uiti dupa schimbari care apar la alunite din punct de vedere al marimii, formei, culorii si asimetriei, dar si la cresteri ne-pigmentate pe piele care devin iritate, sangereaza sau nu se vindeca, care pot fi, de asemenea, semne de avertizare si ar trebui sa fie verificate de un medic specialist. "

Nu poti face cancer de piele, daca ai tenul inchis la culoare

Persoanele cu pielea deschisa au un risc mai mare de cancer de piele, dar acest lucru nu inseamna ca oamenii cu tonuri de piele mai intunecate nu trebuie sa-si protejeze pielea:

"Cancerul de piele apare pe toate tipurile de piele si, de fapt, poate fi mai dificil de identificat la pacientii cu ten inchis, deoarece leziunile ar putea sa nu aiba semne tipice de avertizare", spune dr. Granite.

Daca esti constient de riscul expunerii la soare, esti in siguranta

Ai stat mult timp la soare, fara sa te protejezi, dar acum utilizezi intotdeauna SPF 30 si stai sub o umbrela. Este important sa stii ca, datorita expunerii trecute, tot trebuie sa fii atent la schimbari ale pielii:

"Efectele expunerii la radiatii UV sunt cumulative. Multe dintre efectele expunerii la soare nu vor aparea decat mai tarziu in viata sub forma de riduri, pigmentare inegala si elasticitate redusa a pielii. "

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Pavel Jenica,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Ciobanu Claudia,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18