Publicat la: 
3/06/2019

Aproximativ 40% dintre pacientii afectati de boala Huntington, o patologie neurodegenerativa, prezinta simptome de depresie, chiar si in stadii incipiente, inainte de aparitia simptomelor motrice tipice bolii. O functie modificata a Cdk5 (o enzima esentiala in mai multe cai de semnalizare celulara) ar putea explica fiziopatologia comportamentului depresiv in boala Huntington.

Cdk5: o proteina esentiala in plasticitatea sinaptica si in memorie

Cdk5, o enzima esentiala in functia neuronala, are rol in mod special, este importanta in exprimarea, distributia si localizarea familiei receptorilor NMDA (cruciali pentru fiziologia sistemului nervos) si in modelarea plasticitatii sinaptice si proceselor de invatare si memorie. In privinta bolii Huntington, Cdk5 are un rol complex in aparitia disfunctiilor cognitive deoarece este capabila sa modifice expresia si functionarea acestor receptori.

Cai moleculare pentru combaterea depresiei la persoanele cu boala Huntington

In cazul experimentelor pe soareci cu boala Huntington, Cdk5 prezinta o activitate mai mare decat cea normala in doua regiuni ale creierului, care sunt asociate cu anxietatea si depresia. Expertii au vrut sa afle daca o reducere a functiei Cdk5 ar putea avea beneficii terapeutice in tratarea depresiei, care, in cazul soarecilor, apare chiar inainte de degenerarea neuronala tipica bolii Huntington.

Caile moleculare care influenteaza comportamentul depresiv in boala Huntington pot fi diferite fata de depresia majora tipica. Acest lucru ar putea explica de ce tratamentele conventionale antidepresive au un efect redus sau chiar pot agrava simptomele motorii la persoanele cu Huntington.

Prevenirea aparitia depresiei prin inhibarea Cdk5 

”Cdk5 participa la mai multe procese celulare, astfel ca nu este recomandat sa devina o tinta terapeutica directa. Trebuie sa fie evitate efectele nedorite in alte cai fiziologice in care aceasta enzima este activa”, spune Silvia Gines.

Originile fenotipurilor depresive in modelele bolii Huntington au fost, pana acum, legate de alterarea mecanismelor moleculare, care afecteaza sistemele dopaminergice si serotoninergice, procesul de neurogenizare in hipocampus si factorul neurotrofic derivat din creier. Noul studiu se concentreaza asupra abilitatii Cdk5 de a modifica proteina DARPP-32 si trateaza aceasta cercetare dintr-o perspectiva preventiva, adica accentul este pus pe etapele anterioare degenerarii cognitive.

”Obiectivul actual este de a descoperi daca aceasta strategie este valabila si dupa aparitia simptomelor, iar apoi trebuie sa vedem cat dureaza efectele benefice”, concluzioneaza Silvia.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Neagu Oana-Camelia,Medic Primar
Medic Primar
Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Ferencz-Flatz Ghertruda,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Aproximativ 40% dintre pacientii afectati de boala Huntington, o patologie neurodegenerativa, prezinta simptome de depresie, chiar si in stadii incipiente, inainte de aparitia simptomelor motrice tipice bolii. O functie modificata a Cdk5 (o enzima esentiala in mai multe cai de semnalizare celulara) ar putea explica fiziopatologia comportamentului...
Oamenii de stiinta asociaza modificarile conectivitatii materiei albe in diferite subtipuri de apatie, unul dintre cele mai frecvente sindroame ale bolii Huntington. Cercetatorii de la Institutul de Cercetari Biomedicale Bellvitge si de la Institutul de Neurostiinta al Universitatii Barcelona au condus un studiu inovator, prin care identifica...
Ce spun genele despre noi / Foto: Captura Vimeo.com Dam vina pe gene pentru multe dintre problemele noastre, chiar si atunci cand cauzele sunt poate altele. Vorbim despre profilul nostru genetic cum vorbim despre temperament - este acea parte din noi care ne influenteaza si determina viata. Ani de cercetari au transformat banuielile in...