Publicat la: 
23/04/2013

5 alimente care pot reduce durerea

A venit primavara si pentru multe persoane acest lucru stimuleaza dorinta de a merge mai mult. Din pacate, mai multa miscare poate insemna mai multa durere, mai ales pentru articulatii. Desi multi oameni folosesc medicamente pentru a controla durerea si inflamatia, s-au realizat mai multe studii pentru a vedea daca ceea ce mancam poate ajuta la calmarea durerii.

Ciresele contin antioxianti, antocianini, care au efecte de reducere a durerii similare cu medicamentele anti-inflamatorii cum ar fi aspirina. Un studiu publicat in Journal of the International Society of Sports Nutrition a constatat ca sucul de cirese inainte de a alerga pe distante lungi poate reduce durerile musculare post-efort. Mai multe studii sustin ca exista efecte de ameliorare a durerii si in articulatii.

Ghimbirul contine antioxidanti puternici, precum gingerolul, shogaolul si zingeronul, care sunt anti-inflamatoare eficiente. In Journal of Pain a fost publicat un studiu in care s-a constatat ca subiectii care au mancat aproximativ o jumatate de lingurita de ghimbir crud sau fiert timp de 11 de zile inainte de aparitia leziunilor musculare datorate exercitiilor fizice au raportat o reducere a durerii in termen de 24 ore, comparativ cu grupul de control. Intr-un alt studiu, ghimbirul nu a fost eficient pentru reducerea durerii atunci cand a fost luat la 24-48 de ore dupa o accidentare. Autorii studiului au subliniat importanta consumului de ghimbir zilnic, pentru ameliorarea durerii.

Ardeiul iute, desi este dureros pe limba, este eficient pentru stoparea durerii in alte zone ale corpului. Este bogat in vitamina C, care ajuta la repararea tesutului ranit, contine capsaicina care reduce durerea cauzata de inflamatie si se regaseste in unguente pentru dureri de articulatii si de muschi. Intr-un studiu pe 30 de pacienti cu dispepsie cronica (indigestie) s-a descoperit ca cei care au ingerat aproximativ jumatate de lingurita de ardei iute (2,5 g) pe zi, timp de 5 saptamani au raportat o reducere de 60% a durerilor de stomac si a senzatiei de greata, comparativ cu grupul placebo, care a raportat o reducere de 30%.

Somonul este una dintre cele mai bune surse de Omega-3 si o sursa de vitamina D. Aceste substante alina durerea si pot preveni artrita si durerile articulare. Studiile clinice au aratat ca aportul de omega-3 din alimente precum somonul poate duce la reducerea durerii asociate artritei, dismenoreei (crampe menstruale dureroase), bolilor inflamatorii intestinale si neuropatiei.

Turmericul contine curcumina si mai multe studii au demonstrat eficacitatea curcuminei in alinarea durerilor. Intr-un studiu s-a constatat ca a fost eficace pentru ameliorarea durerii postoperatorii si oboselii. Deasemenea are proprietati antiinflamatorii si antioxidante.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina generala

Medic Specialist...
Nutritionist
Ferdean Alexandru,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Lumea se confrunta cu un "val" de cazuri de cancer, restrictiile asupra consumului de zahar si alcool fiind esentiale, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta prezice ca numarul cazurilor de cancer va ajunge, pana in 2035, la 24 de milioane, dintre care jumatate pot fi prevenite. Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat o lista a...
Dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie / Foto: MedLive.ro In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic. Tara noastra este pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii generate de aceasta boala, riscul de deces fiind de trei ori mai mare decat media europeana, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cele mai afectate...
Dr. Anca Dragutescu / Foto: MedLife Osteoporoza poate slabi sistemul osos timp de ani de zile inainte de a fi detectata, insa este tratabila si poate fi prevenita. La fel, bolile endocrine - dezechilibre hormonale - pot fi depistate din timp, inainte sa se declanseze efectele lor severe. Despre acest subiecte, Dr. Anca Dragutescu, medic...
Va este foame? Ar trebui sa mancati. Dar exista si posibilitatea ca alimentele pe care la alegeti sa va provoace si mai multa foame decat va era inainte de masa. "Foamea este rezultatul multor interactiuni complexe care au loc in stomac, intestine, creier, pancreas si sange", spun specialistii. Problema este ca acesta este un circuit care poate...
Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association Persoanele care prezinta niveluri de colesterol moderat crescute in intervalul de varsta 30-40 de ani prezinta un risc mai mare de a suferi mai tarziu de maladii cardiace, se afirma intr-un studiu realizat recent de cercetatorii americani, potrivit...