Publicat la: 
1/08/2017
5 modalitati de prevenire a cancerului de piele, pe langa utilizarea cremei de protectie solara
Cu totii stim cat de important este sa folosim cremele de protectie solara si imbracaminte lejera care acopera cat mai mult din suprafata pielii, in special in timpul orelor de varf cand intensitatea radiatiilor UV este ridicata. Aceste masuri de precautie scad considerabil riscul aparitiei melanomului si a altor forme de cancer de piele. Iata ce alte masuri putem lua pentru a beneficia protectie suplimentara impotriva razelor UV, conform prevention.com.
1. Reducerea consumului de alcool
Desi mecanismul asocierii nu este foarte bine inteles, alcoolul pare sa mareasca impactul radiatiilor UV asupra pielii, este de parere Dr. Adam Friedman, profesor de dermatologie in cadrul Universitatii George Washington.
Un studiu efectuat anul trecut si publicat in revista de specialitate "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention" sugereaza ca este necesar sa limitam consumul de alcool, intrucat fiecare bautura alcoolica consumata pe zi poate creste riscul aparitiei melanomului cu 14%. Autorii studiului sunt de parere ca alcoolul interfereaza cu procesul de reparare al ADN-ului la nivelul pielii.
2. Atentie la administrarea anumitor medicamente Unele medicamente eliberate pe baza prescriptiilor medicale pot face pielea sa fie mai sensibila la razele solare, crescand riscul deteriorarii pielii si al aparitiei cancerului, conform opiniei lui Dr. Friedman.
Printre acestea specialistii mentioneaza antibioticele, diureticele si antifungicele.
3. Consumati mai multa cafea
Mai multe studii efectuate pe aceasta tema au asociat consumul zilnic de cafea cu o rata scazuta de aparitie a cancerului de piele.
Autorii unui studiu realizat in urma cu zece ani si publicat in revista de specialitate "The European Journal of Cancer Prevention" arata ca prezenta cafeinei in organism blocheaza sinteza ADN si diviziunea celulara ce duc la dezvoltarea cancerului de piele.
Mai mult decat atat, un alt studiu publicat anul trecut in jurnalul "Plos One" constata ca prezenta cofeinei in organism ne protejeaza impotriva aparitiei melanomului.
4. Administrati suplimente pe baza de vitamina B3
Niacina este cea mai cunoscuta forma de vitamina B3, insa o forma mai rara a acestei vitamine, numita nicotinamina, poate ajuta la protejarea pielii impotriva razelor UV.
Un studiu publicat in urma cu doi ani in "American Health and Drug Benefits" constata ca persoane care aveau un risc crescut pentru declansarea cancerului de piele, dar care si-au administrat aproximativ 1.000 de miligrame de nicotinamina zilnic timp de un an si-au redus riscul aparitiei carcinoamelor bazale si scuamoase cu 23%.
Nicotinamina actioneaza prin consolidarea sistemului natural de aparare al organismului de razele solare, fiind recomandata pacientilor ce sufera de cancer de piele.
5. Consumati mai mult usturoi
Atunci cand sistemul imunitar este slab, riscul pentru dezvoltarea cancerului de piele creste considerabil, potrivit unui studiu publicat in 2011 in revista "British Journal of Dermatology". Motivul principal este ca un sistem imunitar deficitar nu este suficient de capabil pentru a distruge celulele canceroase in primele stadii de la aparitia acestora.
Daca observam tendinta organismului de a se imbolnavi rapid, acesta este un semn evident ca sistemul nostru imunitar nu este in cea mai buna forma. Impreuna cu mentinerea unui program de exercitii fizice si a unei diete sanatoase, consumul de usturoi poate stimula sistemul nostru imunitar pentru a ne apara chiar si impotriva aparitiei cancerului de piele.
Autor: G.T.
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Popescu Raluca,Medic Primar, Doctor in Stiinte
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18