Publicat la: 
16/04/2020

Desi nu sunt considerate persoane cu risc mai mare de imbolnavire, femeile insarcinate reprezinta o categorie speciala in contextul pandemiei de coronavirus, avand nevoie atat de sprijin moral, cat si medical pentru a trece cu bine de aceasta perioada.

De la aparitia acestui nou tip de virus s-a dovedit faptul ca femeile gravide, chiar daca contacteaza virusul, dezvolta forme usoare ale bolii, fara complicatii.

Este firesc ca in aceasta perioada, poate mai mult ca inainte, femeile insarcinate sa aiba o multime de intrebari si chiar sa se confrunte cu stari de teama si anxietate.

Informarea corecta este esentiala pentru depasirea obstacolelor si pentru a ramane in siguranta in tot acest timp. 

Ce trebuie sa stii daca esti insarcinata in aceasta perioada?

Pentru a veni in intampinarea femeilor insarcinate, medicul ginecolog Gheorghe Gica a raspuns celor mai frecvente intrebari venite din partea pacientelor, oferind cinci sfaturi de mare ajutor celor care urmeaza sa nasca in perioada urmatoare. 

Iata care sunt recomandarile medicului:

1. Continua monitorizarea sarcinii 

Poti merge in continuare la controalele periodice pentru efectuarea ecografiilor importante, morfologiilor fetale. Singura diferenta sta in aplicarea unor masuri suplimentare de protectie, precum purtarea mastilor si a manusilor.  

2. Ramai in contact cu medicul 

Aceasta este o recomandare general valabila, nu doar in vremea pandemiei, insa in aceasta perioada comunicarea cu medicul este necesara si pentru a limita contactul direct cu alte persoane. Astfel, la recomandarea medicului, se pot distanta mai mult vizitele in cabinetele medicale, in special pentru ecografii sau interpretari de analize. Insa, poti fi oricand in contact cu medicul prin intermediul consultatiilor online

3. Pastreaza distanta 

Atunci cand mergi la cabinetul medicului, evita aglomeratia din zona de asteptare si daca este nevoie, asteapta chiar in afara clinicii, in autoturism. Tocmai pentru a spori siguranta pacientelor, in unitatile MedLife au fost aplicate masuri stricte de preventie si protectie, printre care si adaptarea intervalelor de consultatii.

4. Urmeaza recomandarile medicale

In ceea ce priveste nasterea, nu exista restrictii impuse pe perioada pandemiei in ceea ce priveste nasterea naturala sau cezariana. Ai incredere ca recomandarile medicului vizeaza sanatatea si siguranta atat a mamei, cat si a bebelusului. 

5. Respecta regulile spitalizarii

Da dovada de responsabilitate, mergi la spital doar atunci cand este nevoie si comunica transparent cu personalul medical. Astfel, vei putea avea grija atat de tine si de cel mic, cat si de cei din jur. 

Masuri aplicate in spitalele MedLife

Pentru ca tu sa te simiti in siguranta atunci cand ajungi la spital am creat circuite separate pentru femeile insarcinate, astfel incat sa fie evitat contactul cu alti pacienti. In plus, pentru a diminua semnificativ riscul de raspandire a virusului, personalul medical este testat periodic, iar gravidele sunt testate cu o zi inainte de internare. 

#ladatorie #mediciiMedlife #alaturidevoi #izolatidarimpreuna

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

  •  
  • 1 of 77

Articole similare

Fiziokinetoterapeut Mihaela Mihaescu / Foto: MedLive.ro In cazul gravidelor, in primul rand se cere sfatul medicului care urmareste sarcina. "Daca aceasta are o evolutie normala, depinde doar de gravida sa isi aleaga ce programe de gimnastica prefera. Programele de kinetoterapie au avantajul gandirii medicale din spatele alegerii exercitiilor...
Desi o stare normala, sarcina reprezinta pentru gravida o suprasolicitare la care aceasta se adapteaza prin modificari ale tuturor organelor si sistemelor. De aceea, prezentarea modificarilor aparute este mai bine a fi facuta pe organe si sisteme. De mentionat faptul ca modificarile sunt absolut normale, in anumite limite, depasirea acestor...
Dr. Marian Iliescu / Foto: MedLive.ro "Cele mai multe chisturi nu se opereaza. La o femeie tanara, chisturile sunt supravegheate ecografic (din acest punct de vedere ecografia este o investigatie de electie fata de mamografie) si se punctioneaza atunci cand deranjeaza sau sunt suspecte. De cele mai multe ori, aceasta investigatie confirma faptul...
Un nou studiu, bazat pe datele a aproape o jumatate de milion de nasteri din Canada, dezvaluie legatura dintre episoadele de lesin din primul trimestru si nasterile premature sau greutatea scazuta a copilului. Femeile sustin ca lesinul este un simptom obisnuit si inofensiv in timpul sarcinii, dar cercetarile noi arata ca indica probleme atat in...
Ce modificari ale organismului au loc in primul trimestru de sarcina? In ce consta un screening eficient in aceasta perioada? Ce investigatii medicale se recomanda? Care sunt principalele riscuri si cum trebuie sa se protejeze viitoarea mama? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr....